Bryggverket Julmusch (2022)

Betyg : 2½ kapsyler @ Addicted to Julmust

Bryggeriet Bryggverket från Umeå använder enligt egen utsago ’stora oväntade smaker som överraskar, likt trojanska humlehästar i käften’ när de tillverkar sin öl. Detsamma måste sägas gälla deras variant på julmust: Julmusch. Bryggverket är ett av minst tre olika Umeåbryggerier som gör sin egen julmust och deras Julmusch är kanske den som fått mest spridning utanför Västerbotten och Norrland. Bryggverket Julmusch har funnits i flera år men gör först nu premiär här på Addicted to Julmust där den lottades in i den andra testgruppen i 2022 års julmustprovning tillsammans med tre andra debutanter.

Tillverkare
Bryggverket
Skum
Julmuschen från björkarnas stad inledde julmustprovningen med en mycket fin och jämn betygsserie med mestadels fyror och någon enstaka trea. Snittbetyget i kategorin Skum blev höga 3,8 vilket var delat bäst i testgruppen. Bland panelens kommentarer stod att läsa: fin skumning med viss kvarvarande rand; det var mycket skum men varade inte så länge; bra med skum.
Doft
Även doften gavs idel treor och fyror av panelmedlemmarna och snittbetyget blev fina 3,6. Omdömena var åt det positivt överraskade och drömmande hållet: härlig doft av juligare karaktär, kryddig!; påminner om bulle, pepparkaka eller kardemumma; luktar som bulle; pepparkaksdeg.
Smak
De upphaussade förväntningarna efter det fina skummet och den fina doften föll ganska platt hos de flesta i panelen när smaken skulle bedömas. Spridningen var osedvanligt stor bland de individuella betygen och siffror mellan 0 och 4 kunde summeras till ett snitt på 2,0. Kommentarerna på bedömningsprotokollen illustrerar att det var svårt att sätta fingret på vad som faktiskt fanns i glaset: lite smak av julmust men en överhängande smak av… kan det vara mandelmassa?; smakar kanel och pepparkaka; smakar inte alls som julmust, smakar mer som mandelmassa; eeh?.
Förpackning
Julmusch tappas på 33 cl aluminiumburk och den unika stilen är typisk för Bryggverket. Dagens samlade jury fick dock ingen Wow!-känsla; betygen skrev mellan 2 och 4 med ett snitt på 2,8 och notiserna på protokollen gick i samma ton: rätt tråkig och oinspirerande burk; jag gillar pepparkakan.
Ingredienser (enligt etiketten)
Vatten, socker, kornmalt, sockerkulör, citronsyra, kanel, nejlika, ingefära, natriumbensoat, bourbonarom.

Bryggverket Julmusch (2022)

Bryggverket från Umeå är ett av de bryggerier som gör sin egen twist på julmust. Detta är beundransvärt och applåderas här på Addicted to Julmust. Men det är också en riskabel väg att gå när det gäller en så traditionstyngd företeelse som just julmust. Skummet och doften lyckas Bryggverket väldigt bra med i sin Julmusch och förväntningarna byggs upp runt borden. Men smaken splittrar bedömningspanelen på både längden och tvären och snittbetyget när det gäller det tungt viktade kriteriet Smak blir förhållandevis lågt: 2,0 på den femgradiga skalan. Totalt sett blir det en tredjeplacering i den andra testgruppen i 2022 års julmustprovning och ett slutbetyg som ropar varken bu eller bä.

Slutbetyg: två och en halv kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − sjutton =