2022 års julmustprovning: Grupp 2

Deltagande fabrikat:
Yule-Must, Brewhuslän
Julmusch, Bryggverket
Julmust Tradition, Gbg Soda
Julmust, Ten Hands Brewing

Yule-Must, Brewhuslän
Yule-Must
Julmusch, Bryggverket
Julmusch
Julmust Tradition, Gbg Soda
Julmust Tradition
Julmust, Ten Hands Brewing
Ten Hands Brewing julmust

Det blev en kanske inte fullt lika bred geografisk spridning som i första testgruppen men likväl julmustsorter från fyra olika landskap. Julmust från Brewhuslän i Bohuslän provas här tillsammans med mustvarianter från Bryggverket i Västerbotten, Gbg Soda i Västergötland och Ten Hands Brewing i Värmland. Samtliga fyra bryggerier gör debut här hos Addicted to Julmust.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
N, 10 år
S, 11 år
K, 12 år
Christoffer, 45 år
Maria, 46 år

Årets andra testgrupp under utvärdering

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det visade sig bli väldigt jämnt när skummet bedömdes. Inte mindre än tre av sorterna landade på snittbetyget 3,8 och Julmust Tradition från Gbg Soda tog till slut hem segern på Melodifestival-manér tack vare flest tolvor femmor i poängprotokollet. Yule-Must från Brewhuslän fick se sig distanserad i kategorin Skum med den ojämnaste poängserien.
Testpanelens omdömen:
Brewhuslän
Yule-Must:    2    2    2    3    5
Bryggverket
Julmusch:    4    4    4    4    3
Julmust Tradition:    4    3    4    5    3
Ten Hands Julmust:    4    3    4    4    4

Doft
Yule-Must från Brewhuslän revanscherade sig snabbt och noterades för idel fyror och femmor när doften recenserades. Musten från Bohuslän fick det otroligt höga snittbetyget 4,6 och avståndet ned till grupptvåan Julmusch från Bryggverket blev stort trots att den senare inte gjorde ett dåligt intryck med treor och fyror från panelen. Sämst doft ansåg den samlade juryn att Julmust Tradition från Gbg Soda hade.
Testpanelens omdömen:
Brewhuslän
Yule-Must:    4    4    5    5    5
Bryggverket
Julmusch:    4    3    3    4    4
Julmust Tradition:    3    2    2    3    2
Ten Hands Julmust:    3    3    1    2    4

Smak
Även i kategorin Smak slog Yule-Must från Brewhuslän till med ett toppbetyg: 4,4 återigen baserat på enbart fyror och femmor. Julmusten från Ten Hands Brewing gjorde här ett fint avtryck och kanske hade snittbetyget 3,5 varit bäst i klassen i en annan testgrupp. Såväl Julmusch från Bryggverket som Julmust Tradition från Gbg Soda stod för förhållandevis klena insatser i smaktestet och noterades båda för snittbetyget 2,0.
Testpanelens omdömen:
Brewhuslän
Yule-Must:    4    4    4    5    5
Bryggverket
Julmusch:    2    1    0    3    4
Julmust Tradition:    3    1    2    2    2
Ten Hands Julmust:    4    4    3    3,5    3

Förpackning
Julmusten från Ten Hands Brewing tog i sista skälvande kategorin sin enda gruppseger för dagen då man klockades in på snittbetyget 3,7 baserat på individuella betyg mellan 3 och 5. Yule-Must från Brewhuslän upplevdes ha näst bäst förpackning och Julmusch från Bryggverket gjorde svagast intryck på panelen när just förpackningarna bedömdes.
Testpanelens omdömen:
Brewhuslän
Yule-Must:    3    3    3    4    3
Bryggverket
Julmusch:    2    4    3    3    2
Julmust Tradition:    3    2    3    3    4
Ten Hands Julmust:    3    5    4    3,5    3

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp 2:
Brewhuslän Yule-Must : 80,0 poäng
Ten Hands Julmust : 68,0 poäng
Bryggverket Julmusch : 55,2 poäng
Julmust Tradition : 50,8 poäng

Yule-Must från Brewhuslän vinner gruppen med skyhöga snittbetyg för kriterierna Doft och Smak. Totalt sett landar julmusten från Jörlanda in på en otroligt fin totalsumma på exakt 80 poäng vilket motsvarar högsta möjliga betyg här hos Addicted to Julmust: 5 kapsyler.
Julmusten från Ten Hands Brewing slutar på en fin andraplats. Totalsumman blev precis 68 poäng vilket förmodligen hade räckt till gruppseger i flertalet grupper. Allra bästa resultaten gjordes i kategorierna Skum och Förpackning och slutbetyget blir hela 4 kapsyler.
Bryggverket försöker ta ett lite annorlunda grepp med sin Julmusch. Det fungerar bra när det gäller skummet och doften men faller dessvärre ganska platt när det kommer till smaken och förpackningen. Slutbetyget landar dock in på klart godkända 2½ kapsyler.
Även Gbg Soda går lite utanför de upptrampade stigarna med sin Julmust Tradition och en personlig fundering efter provningen var att denna julmust kanske står sig bättre hos vuxna än hos barn. Detta finns det emellertid inte något stöd för i denna julmustprovning där betygen var väldigt jämna och likartade oavsett ålder på panelmedlemmarna. Slutbetyget för Julmust Tradition från Gbg Soda blir 2 kapsyler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − sju =