Brewhuslän Yule-Must (2022)

Betyg : 5 kapsyler @ Addicted to Julmust

Tätorten Jörlanda i Stenungsunds kommun ser kanske inte så mycket ut för världen när en passerar genom eller förbi. Men trakten är väldigt rik på fornlämningar och i det gamla stationssamhället finns bl a ett bageri med anor från 1877 som bakar ett vida berömt vörtbröd. Sedan 2020 finns här också ett mikrobryggeri som fokuserar på hantverksöl men som har den goda smaken att även brygga sin egen julmust. Denna must ställdes mot tre andra debutanter i 2022 års julmustprovnings andra testgrupp.

Tillverkare
Brewhuslän
Skum
Skummet visade sig vara något av den svaga länken när denna must bedömdes. De flesta panelmedlemmar var ense om att skummet var lite klent och kortvarigt: ok skum men lade sig snabbt, var ganska lite skum, höll inte så länge, stora bubblor som försvinner snabbt. Å andra sidan fick skummet högsta betyg av en i juryn så helt dåligt blev inte snittbetyget även om det var lägst i testgruppen.
Doft
Om panelen var något tveksamt inställd till skummet så vändes detta till stor revansch när doften recenserades. Yule-Must från Brewhuslän noterades för idel fyror och femmor i doftbetyg och musten från Bohuslän fick det otroligt höga snittbetyget 4,6 vilket faktiskt är det högsta snittbetyget som någonsin registrerats i kategorin Doft här på Addicted to Julmust. Kommentarerna var relativt fåordiga med väldigt tydliga: mycket härlig doft, klassik julmustdoft, doftar julmust.
Smak
Även för kriteriet Smak noterades Yule-Must från Brewhuslän för det högsta snittbetyget som någonsin registrerats på denna enkla blogg. Enbart fyror och femmor i individuella betyg gav det magnifika snittbetyget 4,4 och de skriftliga omdömena var även här tämligen unisona: fin mild smak av julmust, bra smak, som must ska vara.
Förpackning
Brewhuslän Yule-Must tappas på en 33 cl glasflaska vilket alltid brukar uppskattas vid provningar av julmust. Betygen från dagens panel blev dock inte skyhöga men helt ok. Flest treor och ett snittbetyg på 3,2 vilket gav en andraplats i testgruppen för just detta kriterium. I bedömningsprotokollen gick att läsa: trevlig flaska, ok etikett, den är unik.
Ingredienser (enligt etiketten)
Socker, vatten, sockerkulör, naturlig maltarom (av korn), citronsyra, konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat).

Brewhuslän Yule-Must (2022)

Yule-Must från Brewhuslän vann den andra testgruppen i 2022 års julmustprovning med skyhöga snittbetyg för kriterierna Doft och Smak. Totalt sett landar julmusten från Jörlanda in på en otroligt fin totalsumma på exakt 80 poäng vilket motsvarar högsta möjliga betyg här hos Addicted to Julmust.

Slutbetyg: fem kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 − fyra =