Vad är julmust?

Julmust är en svensk kolsyrad läskedryck som nästan uteslutande säljs inför och runt jul.

Julmust från Trensums i Småland

Även om julmust är en svensk raritet och praktiskt taget enbart dricks i Sverige så går det att köpa julmust även utanför Sveriges gränser. IKEA brukar numera sälja julmust i alla sina varuhus runtom i världen (åtminstone kring jul) och till och från dyker det upp julmust även på andra ställen, se t ex Grandpa Lundqvist Christmas Soda och Svensk Julemust.

Historia

Det är strax efter sekelskiftet, i början av 1900-talet, som Robert Roberts och sonen Harry vill skapa ett alternativ till öl för julbordet. Robert skickar iväg unge Harry till Tyskland för att studera kemi samt lära sig om läskedryckstillverkning och i Berlin skapar Harry sin egen samling av recept, vilken inkluderar det numera mytomspunna julmustextraktet som är basen i all julmust. Robert och Harry Roberts grundar AB Roberts i Örebro år 1910 och receptet på extraktet till julmust är fortfarande en väl förborgad hemlighet som bara ett fåtal personer inom företaget känner till.

Bolagets värdefullaste tillgång är recepturen. Den bör därför förvaras och bevaras med största omsorg.

Harrys Roberts testamente

Recept/Innehåll

Den karaktäristiska mörka, rika smaken av julmust kommer från det hemliga extrakt som baseras på humle och malt men som också innehåller en hemlig mix av kryddor och som bryggs av AB Roberts.

Trots att nästan alla bryggerier alltså använder extrakt från samma företag kan det vara stor skillnad på olika mustsorter. Extraktet är bara en liten del av receptet till den färdiga drycken och tillverkarna kan påverka smaken mycket när de tillsätter socker, kolsyra, vatten och ibland även andra kryddor.

Här hittar du en förteckning av ingredienser som förekommer i julmust: Litet ingrediens-lexikon.

Är julmust och påskmust samma sak?

Det bästa svaret är nog att julmust och påskmust oftast är samma sak men att undantag förekommer. Uppskattningsvis 3 av 4 tillverkare använder samma recept till både julmust och påskmust. En längre utläggning i frågan kan du läsa här: Den eviga frågan: Är julmust och påskmust samma sak?

Uppskattningsvis 3 av 4 tillverkare använder samma recept till både julmust och påskmust

Vilken är den bästa julmusten?

Det kan egentligen bara du svara på. Läser du 100 olika tester av julmust så hittar du förmodligen 100 olika resultat. Så ut och testa! Det är bara du som kan hitta din egen favorit! 

Om du ändå vill ha en fingervisning om vilken som är godast och var du ska leta så finns det ett par sorter som blivit bäst i test här hos Addicted to Julmust. Här hittar du resultatet av det förmodligen mest omfattande testet av julmust någonsin där 32 olika sorter bedömts: Bokslut för 2010/2011 års julmustprovning. I Mustcyklopedin hittar du en uppdaterad lista över samtliga betygsatta julmustvarianter.

Källor

AB Roberts: www.roberts.se

Carlstedt, Anna. Julmust : Historia, hemligheter, hajp. Gidlunds förlag, 2015.

Nilsson, Sture. … å så en CHAMPIS! – Boken om Roberts. AB Roberts, 2010.