Boktips

Med anledning av att AB Roberts i år firar 100 år som företag har man gett ut en jubileumsbok.
AB Roberts är, som bekant, det företag som tillverkar och säljer i princip all essens till jul- och påskmust. Det hela tog sin början år 1910 när Robert Roberts grundade AB Roberts essens- och extraktfabrik i Örebro, vilket innebär att såväl aktiebolaget som julmusten fyller 100 år i år. Även om företaget ganska snabbt växte ur de ursprungliga lokalerna så finns AB Roberts fortfarande kvar i Örebro varifrån man förser landets bryggerier med sitt hemliga julmustextrakt.
Boken … å så en CHAMPIS! – Boken om Roberts av Sture Nilsson är ett varmt och fängslande tids­dokument över såväl AB Roberts som Örebro, med fokus på tidigt 1900-tal. Som läsare möts man av ett överflöd av anekdoter och tidningsurklipp.

Visste ni exempelvis att de ursprungliga aktieägarna i AB Roberts var grundaren Robert, sonen Harry, Johan Johnson samt fröknarna Hanna och Elisabeth Lindberg vilka gick in i bolaget med ett inte oansenligt belopp (någon som måste ses som tämligen unikt 1910)?

Redan vid uppstarten av företaget förfogade familjen Roberts över en egenhändigt komponerad receptsamling som omfattade i runda tal 400 olika essenser och extrakt, däribland de blivande succéerna julmust och Champis.

Men AB Roberts framgångar bygger inte bara på hemliga recept. Ett utdrag ur Harry Roberts, son till grundaren Robert Roberts och tillika andra generationens ägare, testamente från 1947:

Hjälpsamhet, välvilja och omtanke bör visas gentemot såväl personalen som fattiga gamla och framför allt behövande barn. Glöm icke, att ju mer man giver, desto mer får man. Detta är grunden för bolagets framgång. Den chef, som icke har denna åsikt, störtar bolaget i olycka.

Vilken fantastisk ledarskapsfilosofi!

Boken säljs genom Bokia samt i Lindhska Bokhandeln och Bergslagens antikvariat i Örebro.

... å så en CHAMPIS! - Boken om Roberts
… å så en CHAMPIS! – Boken om Roberts

Annars verkar det vara synnerligen tunnsått med böcker om julmust.
En sökning på julmust hos svenska bibliotekens söktjänst LIBRIS ger endast två träffar: en jultidning från 1954 samt avsnittet Inget gluten i julmust i 1999 års upplaga av tidskriften Vår föda från Statens institut för folkhälsan.
En sökning på julmust hos exempelvis Bokus ger fyra träffar; samtliga böcker på engelska från förlaget Books LLC vilket verkar specialisera sig på att sammanställa och ge ut artiklar från Wikipedia i pappersform.
En sökning på julmust hos Google boksökning ger förvisso 271 träffar men det verkar uteslutande röra sig om parlörer och skönlitterära verk där den ädla drycken omnämns.
Onödigt vetande i sin absolut mest tragiska form.

5 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Vilken rolig blogg du har, jag uppskattar entusiasmen för julmust!!

    Sv: Ja men precis, julmust är det väl aldrig för tidigt att bli sugen på!

  2. En blogg helt i min smak 😉 Jag har ett stort beroende av julmust!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × två =