Hur länge håller julmust?

Man kan ju läsa lite varstans att julmust bara blir bättre om man lagrar den ett år. Är det då rentav så att den blir ännu bättre om man lagrar den två år, eller blir en julmust hälsovådlig om den passerar bäst före-datum?

Efter att ha testamenterat bloggen till min bror tog jag mod till mig och prövade en Zeunerts julmust, årgång 2008, med bäst före-datum 22 april 2010.


Hur är då en Zeunerts julmust som lagrats i två år?

Skum
Mellanmörkt, långt och halvluftigt. En krans av luftigt skum dröjer sig kvar en kort stund efter det att den initiala skumningen har upphört.
Doft
Rikt och fylligt med en svag svag antydan som för tankarna till metall.
Färg
Mörk utan minsta spår av röda toner.
Kolsyra
Har helt klart tappat en del kolsyra utan att för den skull kännas direkt blaskig.
Smak
Har tappat sina friska citrustoner och smakar mest bränt socker. Kompakt smak som snabbt lägger sig ner i gommen och övergår i en kort och dov eftersmak med kaffeassociationer. Alla fina smaker har blandats ihop till en smet.
Förpackning
50 cl mörk glasflaska, inga yttre spår av lagringen förutom att tunt lager fint damm.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, sockerkulör, kornmalt, humle, citronsyra och konserveringsmedel E211.

Detta är första gången jag lagrar julmust i två år och själva lagringsprocessen får väl med viss tvekan godkänt; första året låg flaskan  i en påse i en mörk och rumstempererad garderob och andra året låg flaskan under en tjock filt i en källare med varierande men överlag jämn temperatur samt ett litet fönster i norrläge.

Att Zeunerts Bryggeri dels gör sitt eget must-extrakt och dels lagrar all must på fat ett par månader innan den tappas gör att Zeunerts julmust varierar något i smak från år till år. Detta gör i sin tur kanske Zeunerts julmust till en icke fullt lämplig must att lagra i syfte att kunna jämföra med nytappad must. Jag orkar dock inte laga min tidsmaskin just nu så vi får analysera vad som analyseras kan.
Redan när jag testade en Zeunerts julmust 2008 inför förra julen (då den lagrats i ett år) hade den tappat en del i både fyllighet och intensitet. Efter två års sammantagen lagring har den tappat än mer och blivit tämligen platt i smaken. Vad gäller skummet verkar dock musten ha utvecklats och erbjuder efter ytterligare ett år ett mer långvarigt skum. Det har försvunnit såpass mycket kolsyra att det tydligt märks.

En Zeunerts julmust 2008 är efter två års medelmåttig lagring fullt drickbar om än med vissa skönhets­fläckar. Dessa skulle emellertid mycket väl kunna vara resultatet av en bristfällig lagring.
Mer forskning på området anbefalles!

5 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Älskar tillägget ”…samt ett litet fönster i norrläge.”! Jag sa till Catarina för någon vecka sedan att du borde skriva en bok om Julmust. Sälj in den till Semic och lyckan är gjord.

  2. Att du vågade dricka den efter två års lagring 😀 Modigt gjort! Men med tanke på att folk gärna dricker och betalar multum för olika alkoholhaltiga drycker som lagrats i decennier så är det kanske inte så udda att dricka en två år gammal julmust.

    Själv håller jag på med ett experiment att lagra Norsk Julebrus, smaktest får det bli i jul då Julebrusen som ligger i ett skafferi i småland fyller ett år.

  3. Hej igen,

    kommer den första advent att pröva på en 1 års lagrad julmust. Den är lagrad i en matkällare som är ypperlig för lagring, jag lagrar även vin där. Kolsvart med temperaturskifte mellan 12-18 grader, lätt fuktigt. Ska bli mycket kul att se hur smaken har utevcklats, såg att du srev att smaken på Zeunerts kan skifta från år till år, kan ju då bli svårt att jämföra med något. Kan höra av mig hur det gick sen, önskar du något annat är det bara att höra av dig på Kolo 🙂 Ser fram emot beskrivningen av vart man kan hitta julmuster.

  4. Har en halv back julmust som gick ut 98. Smakade nyss på en å den var väl lite svag. Lite kolsyra kvar mot vanliga skummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × ett =