Julmusten – ett unikum?

Själva essensen eller smaken till julmust skapades av den svenske kemisten Harry Roberts som 1910 grundare AB Roberts tillsammans med sin far.
Enligt en del gamla källor säljer julmust under december månad bättre än Coca-Cola, som övriga året håller landet i ett järngrepp. Är detta unikt för Sverige? Jag har inte lyckats hitta särskilt mycket fakta i ämnet så all input är välkommen!
Det enda landet förutom Sverige som mig veterligen har en speciell jul-läskedryck utöver den amerikanska giganten är Norge. Här finns fenomenet julebrus som tydligen kan smaka lite vad som helst, företrädesvis hallon eller frukt.

I detta inlägg sätter jag mitt hopp till mina belästa och beresta besökare:
Säljer julmust fortfarande bättre än Coca-Cola runt jul?
Har ni stött på motsvarigheter till julmust utanför Sveriges (och Norges) gränser?

6 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Som du säger så säljer man ju Julebrus i Norge vid jul, de flesta julebruser är dock inget ”nytt” på marknaden runt den tiden utan de flesta är samma drickor som finns året runt, bara med en ny etikett. Men det finns ett par stycken julebrus som är unika till just jul, snart kommer jag att testa just en av dessa drycker som är speciellt framtagna till jul och som inte finns att köpa året om i Norge.

  Gällande julmust så kan jag säga att Julmust nästan inte finns i Norge. Det är klart att det kan finnas i någon butik någonstans, kanske nära gränsen, men de gånger jag varit i Norge vid jul (dvs 26 gånger nu) så har jag aldrig sett julmust. En del norrmän som bor nära gränsen vet jag åker över för att smaka en gång, men för det mesta aldrig mer. De flesta normännen jag har pratat med skyr julmusten, man måste kanske ha växt upp med det för att uppskatta smaken?

  När det gäller försäljningen av julmust vs coca-cola så stämmer det nästan. Jag har kontakt med en ica affär där jag känner personen som är ansvarig för bland annat läsken och han säger att i sen oktober (när musten börjar dyka upp) så säljs det väldigt lite julmust, coca-cola har fortfarande övertaget. I november börjar det dra upp och julmusten närmar sig coca-colan. Om vi räknar i 1,5L flaskor så rör sig cirka 250 flaskor coca-cola och runt 100-120 flaskor julmust i veckan. När december kommer tågandes får coca-cola ner till kanske 170-180 flaskor i veckan och julmusten ökar till ungefär samma siffror, 170-180st i veckan. Men då är det inte räknat alla burkar av coca-cola som de säljer, så jag är inte säker på att julmusten nödvändigtvis säljer mera än coca-cola, men coca-cola känner nog verkligen av att julmusten kommit på marknaden.

  För övrigt kan jag berätta att nämnda ica butik tar in cirka 40 pallar med Apotekarnes julmust och kanske 15 pallar totalt av Nygårda, Grebbestad och Threee hearts. Märkligt att folk endast dricker Apotekarnes eftersom det är den versionen som i de flesta blindtest hamnar väldigt långt ner på listan.

  Hoppas att ditt kommande test kan få upp folks ögon för de andra goda julmustarna som finns i landet!

 2. vilken bra sida du har,mmm julmust är verkligen gott,
  vi har redan testat icas egna den va god coops egna va inte lika god,favoriten hos oss är nygårda,
  men mmm va gott det är med julmust:)

 3. Åh…vilken trevlig blogg =) Jag älskar julmust!!
  Dricker fleeeeeera liter varje år. Mest blir det Apotekarnes då det fortfarande är min favorit. Den i glasflaska är bäst!

 4. SV: De har jag nog faktiskt inte provat. Jag är så inbiten i apotekarnes. Jag håller med jessica som också kommenterat. Den i glasflaska smakar bäst.

  Vad kul att jag hittade till din sida. Julmust är liksom så uuuuunderbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =