När på året bör det säljas must?

Från april till augusti låg undersökningen När på året bör det säljas must? ute på addictedtojulmust.blogspot.com; resultatet blev 50 röster fördelade enligt nedan:

Undersökning: När på året bör det säljas must?
En snabb reflektion över denna högst ovetenskapliga enkät:
Rösterna är indelade i två läger: must bör säljas endast kring jul och påsk samt must bör säljas året runt, med fyra rösters övervikt för den förra ståndpunkten.
Om vi tillåter oss att fortsätta på det halvt ovetenskapliga temat så är det min personliga uppfattning att ett antal bryggerier under senare år gjort försök att lansera året runt-muster eller sommarmuster av olika slag, i år lyste emellertid dessa med sin frånvaro. Blir det månne för dålig försäljning med must året runt?
Jag har också känslan av att bryggerierna försöker förlänga julmustsäsongen för varje år som går. Denna magkänsla får visst stöd om man studerar vid vilken tid på året som Carlsberg Sverige (som tillverkar och saluför Apotekarnes julmust) publicerar pressmeddelande angående årets julmust. Kanske inte det mest träffsäkra sättet att mäta säsongen för julmust på men trenden är likväl intressant:

Tidpunkt för pressmeddelande ang årets julmust från Carlsberg Sverige
Tidpunkt för pressmeddelande ang årets julmust från Carlsberg Sverige

16 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Jag hade tur och kom över en flaska Sommarmust från Nyckelbryggerier. Så himla gott och läskande i sommarvärmen. Passar utmärkt till grillat. Nu har torkan varit allt för länge, ge mig must nu.

 2. Jag köpte en flaska Sommarmust från Grebbestad Bryggeri men det var det enda fabrikatet jag såg under sommarhalvåret, kolosserna på marknaden verkar bara köra påsk och jul i år. Håll ut Uffe!

 3. Det borde finnas året runt!! 😀

  Vi har lagrat en flaska zeunerts julmust (glasflaska)… Ska bli spännande att dricka den sedan..

  Hade några julmust i petflaska kvar långt in på året och när jag skulle dricka dem hade all kolsyra försvunnit.. 🙁

 4. Angående julkalendern: Vi är eniga om att den absolut bästa som har sänts är ”Kaspar i Nudådalen” (sändes 2001). Den hade allt – hög julstämning, bra handlig och passade både vuxna och barn.

 5. sv: hahah ja gillar är väl lite milt ord 😉 diggar din blogg STARKT!!!

  men om julmust skulle säljas året runt så skulle den nog inte vara sååå addicted..
  Tror att den är det just precis eftersom man dricker den så sällan!! 😀

 6. Ja i år har jag nog inga probem att hålla mig till advent även om jag redan köpt hem, men under mina två graviditeter stod jag säkert för 5% av försäljningen själv, på en vecka drack jag när det var som värst 27 flaskor (1,5L). Så mina båda barn är ”Mustbarn” *s*

 7. sv: Precis, och svaret jag gav till Felicia var att det självklart är så att det ger en speciell känsla att vänta med att dricka julmust fram till första advent men JAG vill inte gå och få munnen vattnas när jag ser julmusten och tvinga mig själv att inte dricka bara för att det är en bit kvar till jul. Det är en smaksak, ni vill vänta tills känslan är inne och jag vill inte vänta för är jag sugen så finner jag ingen anledning till att stoppa mig själv. 🙂

 8. Tack för din kommentar!! (hur hittade du min blogg?) Ja jag vet inte.. jag tycker det tappar sin känsla om det inte kommer ut lite mer i anknytning till jul och nyår! (och påskmust till påsk, liksom!) Men det är ju bara jag.. folk har ju uppenbarligen accepterat det, annars skulle de inte sälja såhär tidigt…..

  1. Jag har sett påskmust i affärer sen några veckor tillbaka så det finns redan att köpa. Men det är nog mycket upp till varje enskild affär när de väljer att ta in och börja sälja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + arton =