Gästinlägg: Grandpa Lundqvist Christmas Soda

Följande text är skriven av Anna Bergsmedh som skriver bloggen saltistjejen.blogspot.com.
De tre fotona som ackompanjerar texten är tagna av Anna Bergsmedh.

Jag vill börja detta lilla inlägg med att berätta att jag sedan drygt 6 år bor i New York City och därmed inte alls har haft tillgång till must varje vinter. Första julen jag och min man firade här var strax efter att vi flyttat från Sverige och då fick vi tag på julmust på IKEA. Det har även hänt ett par gånger senare, men inte alla år. Numera har ju IKEA slutat att sälja andra matprodukter än sina egna vilket är fruktansvärt dåligt för oss utlandssvenskar så i år fanns ingen must att köpa där. Vi har även firat jul i Sverige ett antal år och då är ju tillgången på must inget problem. Som två stora mustentusiaster så har vi dock saknat julmust de jular vi inte kunnat få tag på någon, och blev därför otroligt glada när vi i år insåg att vi kunde köpa must från online. Företaget vi beställde från heter FAA Imports. Här kallades den goda drycken dock för “Christmas Soda” med “Scandinavian julmust” skrivet i små bokstäver under. Själva märket är “Grandpa Lundqvist’s Christmas Soda”.

Efter att jag skrivit ett inlägg på min blogg om detta hörde Christoffer som har denna mycket detaljerade och informativa julmustblogg av sig och bad mig att skriva ett gästinlägg om denna must. Jag har nu läst lite om denna bloggs olika tester av julmust och inser att det handlar om seriös provning. För min del måste jag därför vifta med en stor brasklapp och säga att ni som läser mitt omdöme här bör ha i åtanke att det skrivs av en person som ser must som något ytterst exklusivt och som innan julens beställning drack denna dryck senast julen 2009! Alltså har mitt omdöme säkerligen något av ett rosa skimmer över sig, och jag skulle kanske tyckt annorlunda om jag bott i Sverige och haft konstant tillgång på olika sorters must under året. Men jag har delat upp mitt omdöme i samma kategorier som testpanelerna gjort tidigare här på Addicted to Julmust.

Här kommer mitt omdöme:

Skum:
Nästan obefintligt. När man häller upp musten i ett glas försvinner det minimala skummet nästan omedelbart. Drycken beter sig mer som en vanlig läsk med bubblor men inget skum, än som skummande drycker som must eller öl. Här hade jag gärna sett ett mer klassiskt mustskum.

Doft:
Ja, vad ska jag säga. Jag tycker att det doftar julmust vilket för mig är en ljuvlig doft. Jag har sett på addicted to julmusts tester att man här delar upp det lite mer seriöst i olika dofter som vanilj, honung, glögg etc… men tyvärr känner jag inget av dessa dofter eftersom den välkända doften av julmust liksom helt tar över och gör mig smått lycklig….

Smak:
Å tyvärr måste jag säga att smaken är lite som doften, det vill säga jag smuttar och njuter och kan mest känna must must must…. Jag tycker den smakar som julmust ska smaka helt enkelt, och den smaken för med sig en massa minnen av mina svenska jular som barn. För att förtydliga lite mer kan jag säga att jag växte upp främst med Apotekarnes Julmust. Så ja, Grandpa Lundqvist’s Christmas Soda smakar idag enligt mina smaklökar så som jag minns att Apotekarnes Julmust smakade då jag växte upp.

Förpackning:
En helt vanlig genomskinlig glasflaska som rymmer 12 fl oz (355 ml). Etiketten är grön med lite vita prickar och stjärnor i bakgrunden och texten “Christmas Soda” är tryckt med något “julig” stil. Under denna står det med små bokstäver “Scandinavian julmust”. Inte så mycket att säga om flaskan tycker jag. Högst vanlig utan några direkta utevävningar åt något håll. Man ser vad man får helt enkelt. Utan extra elegans eller extra julmys tillsatt i presentationen. Flaskorna var sedan förpackade 4 och 4 i “pappkartonger” liknande de man brukar köpa öl i (fast ölen är oftast pckade i 6-pack).

Flaskan
Flaskan

Etiketten
Etiketten

Pris:
Här kostade julmusten ca 2 dollar per flaska vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 14 kronor. Till detta tillkommer även en fraktavgift (vi handlade ju julmusten via internet) men företaget hade en deal att om man handlar för mer än 75 dollar var det gratis frakt. Så det gjorde vi. Inte bara must men vi köpte rätt många flaskor ändå.

Denna bilden är från Svenska Kyrkans Julbasar i november 2011 där de sålde julmust till sin jultallrik
Denna bilden är från Svenska Kyrkans Julbasar i november 2011 där de sålde julmust till sin jultallrik

Så, det var mitt omdöme, och jag ber om ursäkt för att det kanske verkar lite väl enahanda och trist. Inte med samma detalj som tidigare omdömen här på denna bloggen. Men som sagt, detta bottnar i att jag så otroligt sällan dricker julmust och att jag säkerligen har betydligt lägre krav än alla som har tillgång till flera olika julmustsorter i hur stora mängder som helst.

Anna Bergsmedh
saltistjejen.blogspot.com

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 2 =