Österlen julmust (2022)

Betyg : 3 kapsyler @ Addicted to Julmust

Österlen julmust från Österlenbryggarna i Skåne lottades in i den inledande testgruppen i 2022 års julmustprovning här på Addicted to Julmust. Bara namnet Österlen fyller ju sinnena med sommar, hav och äpple. Kan det verkligen göras julmust här? Faktum är att familjebryggeriet Österlenbryggarna, som nu för tiden har ett stort utbud av drycker, en gång i tiden startade sin verksamhet med att brygga svagdricka. Året var 1953 och där har vi en koppling till julen så god som någon.

Tillverkare
Österlenbryggarna
Skum
Panelmedlemmarna gav julmusten från Österlen fina vitsord när skummet sattes under luppen. De enskilda betygen skrevs mellan 3 och 4 vilket summerades till ett bra snitt på 3,3 som kompletterades med anteckningar som fint skum men försvann fort, ganska kortvarigt men fint, mellanljust, mellankort skum.
Doft
När doften bedömdes blev betygen något lägre: ett snitt på 3,0 baserat på siffror i intervallet 2-3,5. Den ganska ringa spridningen på betygen kanske speglade en viss osäkerhet, den samlade juryn hade inte helt lätt att sätta fingret på just doften: trevlig men svag doft, getost, svårdefinierat.
Smak
Även smaken upplevdes som svår att ringa in. De individuella betygen noterades mellan 1 och 4 med ett snitt på 2,7. I bedömningsprotokollen kunde ganska spridda skurar skönjas: standard, lite tråkig, fyllig, maltig, söt; vattnig smak, citrusvibbar, kaffe, vuxen smak.
Förpackning
När förpackningarna bedömdes slog Österlen julmust till med sitt bästa resultat för dagen: snittbetyget 3,6 baserat på betyg mellan 3 och 4 vilket räckte till en andraplats i testgruppen.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färg (sockerkulör), naturlig humle och maltarom (från korn), kryddextrakt, aromämne, konserveringsmedel, citronsyra och natriumbensoat.

Österlen julmust (2022)

Österlen julmust från Österlenbryggarna har svårt att riktigt lyfta i bedömningsprotokollen när den inledande testgruppen i 2022 års julmustprovning avgjordes här hos Addicted to Julmust. Är aldrig nära att vara sämst i någon kategori men är heller aldrig bäst. Slutbetyget blir dock fint och bor man i, eller har vägarna förbi, Skåne är detta en nätt flaska att hålla utkik efter.

Slutbetyg: tre kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 3 =