Tempel julmust (2022)

Betyg : 4 kapsyler @ Addicted to Julmust

Julmusten från Tempel Brygghus ställdes mot tre andra julmustvarianter i den inledande testgruppen i 2022 års julmustprovning. Tempel Brygghus ligger strax utanför Uppsala och har sedan starten 2014 främst fokuserat på specialöl i olika varianter. Men sedan ett par år tillbaka gör man också sin egen julmust och nu gör man dessutom debut här på Addicted to Julmust.

Tillverkare
Tempel Brygghus
Skum
Julmusten från Tempel Brygghus gick ut stenhårt i provsmakningen och slog till med ett väldigt högt och stabilt snittbetyg: 4,2. Panelmedlemmarnas individuella betyg låg mellan 4 och 5 och de nedskrivna tankarna var ovanligt samstämmiga: lagom skum som höll i sig, mycket hållbart och ganska ljust, väldigt långt skum, ljust och trevligt.
Doft
Doften upplevdes inte riktigt lika förträfflig som skummet men i testprotokollen skrevs doftbetygen mellan 3 och 4 vilket ändå summerades till ett fint snitt på 3,4. Att det var lite svårt att beskriva doften märktes dock på de lite spretande anteckningarna: väldigt annorlunda, skarp doft, intressant, syrligt, kanel, sött, citrus, vanilj.
Smak
När det blev dags att betygsätta smakupplevelsen så stod det klart att detta var en julmust som var svår att få grepp om. Detta var den must i testgruppen som skapade överlägset flest diskussioner kring bordet. De individuella betyget låg mellan 2 och 4,5 och Tempel julmust fick i denna kategori sitt lägsta snittbetyg för dagen: 2,9. I bedömningsprotokollen stod att läsa: parfymig, söt, vaniljigt, lite fruktigt, drycken försvinner, oljig smak, nötig smak, kardemumma, bakverk, vanilj, känns för try-hard att vara annorlunda, för lite kolsyra och julmustkänsla, kemisk smak.
Förpackning
I den fjärde kategorin repade sig julmusten från Uppsala och registrerade snittbetyget 3,4 baserat på individuella omdömen mellan 2 och 4.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färg (sockerkulör), naturlig humle och maltarom (från korn), syra (citronsyra), aromämnen, apelsin, citron, pomerans, kanel, konserveringsmedel (E211).

Tempel julmust (2022)

Tempel julmust från Tempel Brygghus slutade som god tvåa i den inledande testgruppen i 2022 års julmustprovning. Skummet fick smått sensationellt högt snittbetyg – det näst högsta någonsin här hos Addicted to Julmust. När smakupplevelsen skulle summeras blev betygen väldigt divergerande; antingen var det snudd på full pott eller så föll den inte en på läppen alls. Men summa summarum förhållandevis höga poäng och helt klart en annorlunda julmust värd att prova!

Slutbetyg: fyra kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × ett =