2022 års julmustprovning: Grupp 1

Deltagande fabrikat:
Apotekarnes julmust, Carlsberg Sverige
Julmust (Dalamust), Sahlins Brygghus
Tempel julmust, Tempel Brygghus
Österlen julmust, Österlenbryggarna

Apotekarnes julmust från Carlsberg Sverige
Apotekarnes julmust
Julmust (Dalamust) från Sahlins Brygghus
Julmust (Dalamust)
Tempel julmust från Tempel Brygghus
Tempel julmust
Österlen julmust från Österlenbryggarna
Österlen julmust

Det blev en trevlig geografisk spridning när årets första testgrupp lottades. Här hittar vi Apotekarnes julmust från Carlsberg som går att hitta precis överallt i vårt avlånga land men som faktiskt tillverkas i Falkenberg i Halland. Apotekarnes julmust är också den enda julmustvarianten av de fyra som förekommit tidigare här på Addicted to Julmust. Carlsbergs flaggskepp hade emellertid svårt att hävda sig i 2010/2011 års julmustprovning där den landade in på det minst sagt mediokra slutbetyget 1 kapsyl. Dags för revansch nu?
I årets första testgrupp återfinns också julmust från Sahlins Brygghus i Dalarna, Tempel Brygghus i Uppland och Österlenbryggarna i Skåne. Dessa tre gör alltså debut här hos Addicted to Julmust. Spännande!
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
Andreas, 30 år
Catarina, 42 år
Christoffer, 45 år
Martin, 47 år
Per, 51 år

Årets första testgrupp i startgroparna

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det blev ganska stor variation men förhållandevis höga betyg när det första kriteriet sammanställdes. Allra bäst bedömdes skummet vara hos Tempel julmust där panelmedlemmarnas individuella betyg varierade mellan 4 och 5 med det utomordentligt bra snittbetyget 4,2. Julmust (Dalamust) kom tvåa i kategorin Skum med ett snudd på lika högt snittbetyg: 4,1 med individuella betyg varierade mellan 4 och 4,5. Sämst i klassen vad gäller just skummet blev Apotekarnes julmust där betygen skrevs mellan 1 till 4 med ett snitt på 2,2.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes julmust:    3    1    1    2    4
Julmust (Dalamust):    4    4,5    4    4    4
Tempel julmust:    4    5    4    4    4
Österlen julmust:    3    3,5    3    3    4

Doft
Bäst i denna klass blev Julmust (Dalamust) med en betygsserie bestående av omdömen mellan 2 och 5 och det sammantaget höga snittbetyget 3,8. Minst angenäm doft ansågs Apotekarnes julmust ha; betygen varierade här mellan 0,5 och 3 med ett synnerligen lågt snitt på 1,9.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes julmust:    2    1    0,5    3    3
Julmust (Dalamust):    5    2    5    4    3
Tempel julmust:    4    3    4    3    3
Österlen julmust:    3    3    3,5    2    3,5

Smak
När det tredje kriteriet Smak bedömdes vann Julmust (Dalamust) panelens gunst med omdömen mellan 3,5 och 5 som kunde sammanställdes till det väldigt fina snittbetyget 4,1. Apotekarnes julmust fick sin tredje plump i protokollet med snittbetyget 2,4 men var ändå lite närmare övriga fältet här än i övriga kriterier.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes julmust:    4    1    1    3    3
Julmust (Dalamust):    5    3,5    4    4    4
Tempel julmust:    2    4,5    3    2    3
Österlen julmust:    2    3,5    3    1    4

Förpackning
Bäst förpackning återfanns enligt panelen hos Julmust (Dalamust); betyg mellan 3 och 5 gav återigen ett högt snittbetyg: 4,2. Apotekarnes julmust gjorde sin bästa prestation för dagen men fick ändå stirra klassens lägsta snittbetyg i vitögat: 2,6 baserat på betyg mellan 1 och 4.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes julmust:    3    2    1    3    4
Julmust (Dalamust):    4    5    5    3    4
Tempel julmust:    4    4    2    3    4
Österlen julmust:    3    4    4    4    3

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp 1:
Julmust (Dalamust) : 81,0 poäng
Tempel julmust : 66,2 poäng
Österlen julmust : 59,4 poäng
Apotekarnes julmust : 45,2 poäng

Det blev något av en jordskredsseger när grupp 1 avgjordes. Julmusten från Sahlins Brygghus har bäst snittbetyg för tre av fyra kriterier och klockas in på en makalöst hög totalsumma på över 80 poäng vilket motsvarar högsta möjliga betyg här hos Addicted to Julmust: 5 kapsyler.
Som god tvåa i gruppen slutar Tempel julmust från Tempel Brygghus. Starkaste kortet var skummet och även om den lite udda och nyskapande smaken ibland blev något av en akilleshäl så blir slutbetyget hela 4 kapsyler.
Österlen julmust från Österlenbryggarna har svårt att riktigt lyfta i bedömningsprotokollen. Är aldrig nära att vara sämst i någon kategori men är heller aldrig bäst. Slutbetyget landar in på fina 3 kapsyler och bryggeriet från Tomelilla kommun kan därmed titulera sig Bäst i Skåne.
Apotekarnes julmust från Carlsberg Sverige fortsätter att förbrylla. Den understöds av ett massivt marknadsföringsmaskineri och är den utan jämförelse mest populära julmusten (bortsett från vissa lokala avvikelser). Svår att inte hitta kring jul. Men detta är tredje blindtestet av tre möjliga där Apotekarnes presterar riktigt dåligt här på Addicted to Julmust. De enda kombattanterna man slagit i dessa tre provningsgrupper är jokern Coca-Cola och Harboe julmust med blå etikett, en dryck som stoltserar med det lägsta snittbetyget som någonsin uppmäts här hos Addicted to Julmust. Slutbetyget för Apotekarnes julmust i just denna julmustprovning blir 1½ kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − 10 =