På spaning efter den must som flytt

Idag är det exakt 100 dagar kvar till julafton. Det är också i runda slängar 10 år sedan Addicted to Julmust gick i dvala.

De senaste 10 åren har antalet fabrikat och varianter av julmust ökat markant. De stora bryggerierna fortsätter att testa olika smakkomplement och nära nog varje mindre bryggeri med självaktning gör nu sin egen julmust. För tio år sedan fanns drygt ett trettiotal olika julmustsorter på marknaden (light-varianter ej medräknade). Nu är antalet gissningsvis närmare det fyrdubbla. Målet för denna blogg för tio år sedan – att ta ett helhetsgrepp på samtliga julmustsorter och testa vilken som faktisk är allra bäst – känns inte riktigt rimligt år 2022.

För tio år sedan fanns drygt ett trettiotal olika julmustsorter på marknaden. Nu är antalet gissningsvis det fyrdubbla.

Även antalet bryggerier har ökat kraftigt och har i det närmaste tiodubblats under det senaste decenniet. De allra flesta bryggerier i Sverige är väldigt små; endast 17 bryggerier har 10 eller fler anställda.

Utveckling antal aktiva bryggerier 1995-2021 (Källa: Sveriges Bryggerier)

Men kanske kan vi tillsammans ringa in de julmustsorter som nu finns?

Gå gärna till Mustcyklopedin här på Addicted to Julmust och kommentera om du hittat något annan variant än de som finns listade där!