2023 års julmustprovning: Grupp H

Deltagande fabrikat:
Östersunds Nya Ångbryggeri Julmust, Östersundsbryggerier 
Julmust Gammaldags, Roslagens Brygghus
Naturfrisk ekologisk julmust, Ørbæk Bryggeri
VINTERSAGA, IKEA

Östersundsbryggerier 
Julmust Gammaldags
Naturfrisk julmust
VINTERSAGA

Åttonde testgruppen för säsongen bjuder på två debutanter på Addicted to Julmust och två sorter som förekommit tidigare. Östersundsbryggerier från Jämtland brygger julmust under varumärket Östersunds Nya Ångbryggeri och den skall nu upp för bedömning för första gången. Likaså är det premiär här på bloggen för Julmust Gammaldags från Roslagens Brygghus i Uppland. Naturfrisk julmust från Ørbæk Bryggeri på Fyn har testats tidigare men det var nu många år sedan. Detta är den enda julmustvarianten som tillverkas i Danmark och dessutom är det en av de få ekologiska sorterna på marknaden – bara det väcker ju nyfikenhet och motiverar upprepade provningar. VINTERSAGA från IKEA produceras av Husumer Mineralbrunnen i Schleswig-Holstein i nordvästra Tyskland och är den enda julmustvarianten som tillverkas i just Tyskland. Denna festdryck testades så sent som förra säsongen men får här, p g a sin stora spridning både i och utanför Sverige, nya omdömen att lägga till sitt betyg.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 10 år
S, 12 år
Catarina, 43 år
Christoffer, 46 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Östersunds Nya Ångbryggeri Julmust från Östersundsbryggerier tog kommandot från start. Idel fyror och femmor i betyg gav det magnifika snittbetyget 4,5. En panelmedlem frågade rentav om det gick att ge högre betyg än 5 vilket vittnar om ett synnerligen imponerande skum. Naturfrisk ekologisk julmust från Ørbæk Bryggeri noterades å andra sidan för en oroväckande nolla bland de individuella skumbetygen och slutade sist i detta delmoment med ett blygsamt snitt på 2,0.
Testpanelens omdömen:
Östersundsbryggerier :    4    4    5    5
Julmust Gammaldags:    4    3,7    3    3,5
Naturfrisk julmust:    3    0    3    2
VINTERSAGA:    4    1    2,5    3

Doft
Östersunds Nya Ångbryggeri Julmust från Östersundsbryggerier fortsatte provningen med väldigt jämna betyg för doften. Omdömen mellan 3 och 4 gav snittbetyget 3,4 vilket räckte till att vinna även detta bedömningsmoment. Naturfrisk ekologisk julmust från Ørbæk Bryggeri registrerades även här för det lägsta snittet i gruppen.
Testpanelens omdömen:
Östersundsbryggerier :    4    3    3,5    3
Julmust Gammaldags:    3    2    1    4
Naturfrisk julmust:    1    1    3,5    1
VINTERSAGA:    4    1    3,5    3

Smak
När det tyngst viktade kriterier Smak avgjordes blev det också det jämnaste momentet i detta test. Östersunds Nya Ångbryggeri Julmust från Östersundsbryggerier tar sin tredje delseger för dagen med den minst spretiga betygsserien och ett snitt på 3,3. Julmust Gammaldags från Roslagens Brygghus kom tvåa med ett snittbetyg på 2,9. Naturfrisk ekologisk julmust från Ørbæk Bryggeri fick sin andra individuella nolla i protokollet och slutade sist även här med provningens lägsta snitt: 1,4.
Testpanelens omdömen:
Östersundsbryggerier :    3,5    2    4    3,5
Julmust Gammaldags:    3,5    2    2    4,25
Naturfrisk julmust:    0    1    3,5    1
VINTERSAGA:    4    2    3    0,5

Förpackning
Östersunds Nya Ångbryggeri Julmust från Östersundsbryggerier avslutar testet i stor stil och vinner det sista momentet med stor marginal. Naturfrisk ekologisk julmust från Ørbæk Bryggeri tar med sin udda glasflaska sin fjärde jumboplacering.
Testpanelens omdömen:
Östersundsbryggerier :    3    2    5    5
Julmust Gammaldags:    3    2    2,5    3
Naturfrisk julmust:    1    0    4    1
VINTERSAGA:    4    2,3    3,5    1

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp G:
Östersundsbryggerier : 71,5 poäng
Julmust Gammaldags : 58,8 poäng
VINTERSAGA : 51,2 poäng
Naturfrisk julmust : 31,3 poäng

Östersunds Nya Ångbryggeri Julmust från Östersundsbryggerier vinner samtliga delmoment och speciellt skummet gör stort intryck på panelen. Även förpackningen, som för tankarna till gamla tiders ölflaskor, går hem. Speciellt hos de vuxna. Östersunds Nya Ångbryggeri Julmust från Östersundsbryggerier får totalt en poängsumma som motsvarar det formidabla slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Julmust Gammaldags från Roslagens Brygghus får näst bäst snittbetyg när skummet och smaken bedöms och det räcker till en andraplats totalt i testgruppen. Panelens betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar det fina slutbetyget två och en halv kapsyl.
VINTERSAGA från IKEA gör ett bättre resultat än förra säsongen. Har receptet ändrats månntro? Vidare testning anbefalles. Resultatet från just denna provning motsvarar slutbetyget två kapsyler. När insatsen från denna tetstgrupp läggs ihop med tidigare bedömningar här på Addicted to Julmust så kan samtliga snittbetyg räknas om till det nya totala slutbetyget en kapsyl vilket gör att julmusten från IKEA klättrar något litet i Mustcyklopedin.
Den ekologiska Naturfrisk julmust från Ørbæk Bryggeri slutar med marginal sist i gruppen. Likt andra helt ekologiska mustsorter har den svårt att hävda sig mot mer klassiska smaker av julmust. Insatsen i just denna testgrupp motsvarar det svaga slutbetyget en halv kapsyl. När resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare test här på Addicted to Julmust så ligger det totala slutbetyget kvar på en halv kapsyl. Detta gör att julmusten från Danmark ligger kvar i bottenskiktet av Mustcyklopedin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 15 =