2023 års julmustprovning: Grupp G

Deltagande fabrikat:
Northern Julmust, Northern Brewers (Norrlandsbryggarna) 
Coop Julmust, Coop (legotillverkning)
Julmust Apelsin, Hammars Bryggeri
Nygårda julmust lagrad på bourbonfat, Spendrups Bryggeri

Northern Julmust, Northern Brewers (Norrlandsbryggarna)
Northern Julmust
COOP Julmust
Coop Julmust
Julmust Apelsin, Hammars Bryggeri
Julmust Apelsin
Nygårda julmust lagrad på bourbonfat, Spendrups Bryggeri
Julmust bourbonfat

I årets sjunde testgrupp återfinns tre julmustvarianter som gör debut här hos Addicted to Julmust samt en sort som förekommit tidigare. Coops egen julmust, som tillverkas av Deleo AB i Uppland, har med tveksamt resultat testats tidigare. Northern Brewers (Norrlandsbryggarna) från Storuman i Lappland är kanske Sveriges ensammaste bryggare av julmust med 224 km till närmaste konkurrent/kollega. I denna grupp får de sin Northern Julmust satt under lupp. Hammars Bryggeri från Närke har redan fått sin vanliga julmust samt varianterna med smak av kardemumma och whiskyfat testade här på bloggen och nu kompletteras detta med bryggeriets fjärde sort: med smak av apelsin. Spendrups Bryggeri med huvudkontor i Uppland får också en av alla sina smakvarianter testade i och med denna grupp med Nygårda julmust lagrad på bourbonfat.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 10 år
S, 12 år
Catarina, 43 år
Christoffer, 46 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det blev en otroligt jämn inledning på detta test av julmust. Inte mindre än tre deltagande sorter landade på det fantastiskt fina snittbetyget 4,5 och Northern Julmust från Northern Brewers, Julmust Apelsin från Hammars Bryggeri och Nygårda julmust lagrad på bourbonfat från Spendrups Bryggeri får helt enkelt dela på förstaplatsen i detta delmoment. Coop Julmust slutar visserligen på sista plats när just kriteriet Skum bedöms men snittet 4,0 är också riktigt starkt.
Testpanelens omdömen:
Northern Julmust:    4,5    4    5    4,5
Coop Julmust:    4,5    3,5    4    4
Julmust Apelsin:    4,5    4    5    4,5
Julmust bourbonfat:    4,5    5    4,5    4

Doft
När dofterna skulle nagelfaras blev det desto större spridning i testgruppen. Julmust Apelsin från Hammars Bryggeri och Northern Julmust från Northern Brewer noteras för väldigt jämna och fina betygsserier och musten från Närke tar denna delseger med en hårsmån. Nygårda julmust lagrad på bourbonfat från Spendrups Bryggeri lyckas inte charma den församlade juryn medan Coops egen julmust landar någonstans i ingenmansland.
Testpanelens omdömen:
Northern Julmust:    4    3,5    4    4
Coop Julmust:    2,5    4    3    3
Julmust Apelsin:    4,5    4    4    3,5
Julmust bourbonfat:    0,5    2    3,5    2

Smak
Julmust Apelsin från Hammars Bryggeri vinner detta delmoment med viss marginal före Northern Julmust från Northern Brewers som dock inte gör någon dålig insats. Nygårda julmust lagrad på bourbonfat från Spendrups Bryggeri får sämst omdömen och får ettor i betyg av barnen i panelen. Men inte heller de vuxna är helt igenom imponerade.
Testpanelens omdömen:
Northern Julmust:    3    2    4    3,5
Coop Julmust:    3    3,5    3    2
Julmust Apelsin:    4    4    4    3
Julmust bourbonfat:    1    1    4    2

Förpackning
I det avslutande bedömningsmomentet vinner återigen Julmust Apelsin från Hammars Bryggeri en knapp seger före Northern Julmust från Northern Brewers. Båda stoltserar med glasflaskor som panelen är helt överens om är klart bäst i detta test.
Testpanelens omdömen:
Northern Julmust:    4    3,7    3,5    4
Coop Julmust:    2    1    4    1,25
Julmust Apelsin:    4    3,5    4,5    4
Julmust bourbonfat:    1    4    3,5    3

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp G:
Julmust Apelsin : 79,5 poäng
Northern Julmust : 72,4 poäng
Coop Julmust : 61,4 poäng
Julmust bourbonfat : 51,8 poäng

Julmust Apelsin från Hammars Bryggeri radar upp fina och jämna betygsserier rakt igenom detta test. Allra bäst snittbetyg fås för skummet och musten från Närke tar hem samtliga delmoment (även om man paradoxalt nog delar vinsten i just kategorin Skum). Julmust Apelsin från Hammars Bryggeri får totalt en poängsumma som motsvarar högsta möjliga slutbetyg här på bloggen: fem kapsyler.
Northern Julmust av Northern Brewers (Norrlandsbryggarna) delar vinsten när skummet bedöms och skuggar gruppvinnaren i övriga tävlingsmoment. Musten från Storuman levererar genomgående jämna och fina omdömen och detta är den bästa julmusten som hittills testats från övre halvan av vårt avlånga land. Panelens betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar det utmärkta slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Coop Julmust gjordes tidigare av Hellefors Bryggeri men tillverkas alltså nu av Deleo AB. Bytet av legotillverkare verkar ha gett resultat och nu tar musten från Kooperativa Förbundet nästan dubbelt så mycket poäng som i testet som gjordes innan bytet. Dagens panel imponeras av skummet men smaken och förpackningen gör fortsatt ganska svaga intryck. Insatsen i just denna testgrupp motsvarar slutbetyget tre kapsyler. När resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare test här på Addicted to Julmust så kan samtliga snittbetyg räknas om till det nya totala slutbetyget en och en halv kapsyl vilket gör att julmusten från Coop klättrar några placeringar i Mustcyklopedin.
Nygårda julmust lagrad på bourbonfat från Spendrups Bryggeri imponerar stort med sitt skum där man får dela på förstaplatsen. När doften och smaken betygssätts blir det dock rent av klena resultat. Det låga snittbetygen för smaken kan delvis, men bara delvis, förklaras med att barnen inte uppskattar den säregna smaksättningen. Panelens betyg räknas om till en poängsumma som motsvarar betyget två kapsyler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 2 =