2023 års julmustprovning: Grupp F

Deltagande fabrikat:
Merry Christmas Must, Wet Whistle Brewery
Julmust, Subbe Bryggeri
Julmust Apelsin Vanilj, Stockholm Brewing Co.
Freeway julmust, Lidl Sverige (legotillverkning)

Merry Christmas Must, Wet Whistle Brewery
Merry Christmas Must
Julmust, Subbe Bryggeri
Subbe Bryggeri julmust
Julmust Apelsin Vanilj, Stockholm Brewing Co
Julmust Apelsin Vanilj
Freeway julmust, Lidl Sverige
Freeway julmust

Säsongens sjätte testgrupp innehåller tre helt nya inslag på bloggen samt en julmust som varit med förr. Wet Whistle Brewery från Västergötland ställer upp med sin Merry Christmas Must för första gången. Likaså gör Subbe Bryggeri från Halland debut här hos Addicted to Julmust med sin julmustvariant. Stockholm Brewing Co från Uppland har tidigare fått sina Julmust Classic och Julmust Körsbär Vanilj utvärderade men nu är det alltså deras Julmust Apelsin Vanilj som begår premiär. Sist ut i startfältet är Lidl med svenskt huvudkontor i Uppland. Den tyska butikskedjan saluför sin egen julmust och den har förekommit tidigare här på bloggen utan att lämna några större avtryck. Då var det dock inga barn med i panelen vilket det är nu. Kanske kan Lidls Freeway julmust vara en favorit hos de yngsta familjemedlemmarna kring julbordet?
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
N
O
V, 10 år
Emma, 38 år
Catarina, 43 år
David, 43 år
Christoffer, 46 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det inledande momentet i denna provsmakning vanns av julmusten från Subbe Bryggeri med det fina snittbetyget 3,4. Freeway julmust från Lidl var dock inte långt efter med snittet 3,3. Merry Christmas Must från Wet Whistle Brewery slutade sist i just denna del med en väldigt divergerande betygsserie vilken kunde summeras till medelvärdet 2,3.
Testpanelens omdömen:
Merry Christmas Must:    1    1    4    1    1    4    4
Subbe Bryggeri julmust:    2    2    4,5    3    4    4    4
Julmust Apelsin Vanilj:    3    2    3,5    3    3    3    3,5
Freeway julmust:    5    3    4    3    2    2,5    3,5

Doft
När doften bedömdes tog julmusten från Subbe Bryggeri en mer övertygande delseger med ett fint snitt på 3,4. De övriga tre julmustsorterna var ganska långt efter i resultatlistan och Freeway julmust från Lidl upplevdes ha minst angenäm doft totalt sett även om betygen spretade åt alla möjliga håll.
Testpanelens omdömen:
Merry Christmas Must:    1    3    4       2    3,25    3
Subbe Bryggeri julmust:    4    4    3,5    2    3    4    3
Julmust Apelsin Vanilj:    4    1    3,5    2    3    3,5    2,5
Freeway julmust:    5    1    3    3    2    2,5    2

Smak
Även när det tyngst viktade kriterier Smak avgjordes så vann Subbe Bryggeri med sin julmust. En väldigt jämn betygsserie och ett väldigt fint snittbetyg på 3,9 vittnar om hög kvalitet hos den halländska musten. Det var relativt jämnt i fältet där bakom men Freeway julmust från Lidl hamnade återigen på jumboplats med spretiga betyg.
Testpanelens omdömen:
Merry Christmas Must:    4    4    3    4    2    3    3
Subbe Bryggeri julmust:    5    4    3,5    3    4    4    4
Julmust Apelsin Vanilj:    5    3    4    2    2    4    2
Freeway julmust:    5    5    3,5    3    2    1,75    1

Förpackning
Merry Christmas Must från Wet Whistle Brewery må ha startat testningen svagt men därefter blir resultaten bättre och bättre. I det avslutande momentet vinner man rent av en delseger med ett väldigt fint snittbetyg på 4,0. Julmusten från Subbe Bryggeri är dock inte långt efter med snittet 3,8. Freeway julmust från Lidl slutar återigen sist med ännu en ojämn samling individuella betyg.
Testpanelens omdömen:
Merry Christmas Must:    3    4    4,5    5    4    3,5    4,25
Subbe Bryggeri julmust:    3    3    3    4    4    5    4,25
Julmust Apelsin Vanilj:    4    3    4    2    3    4,5    3
Freeway julmust:    5    3    3,5    2    2    1    1

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp F:
Subbe Bryggeri julmust : 73,6 poäng
Julmust Apelsin Vanilj : 61,3 poäng
Merry Christmas Must : 60,9 poäng
Freeway julmust : 59,1 poäng

Julmusten från Subbe Bryggeri vinner gruppen med ganska klar marginal. Man vinner delmomenten Skum, Doft och Smak och är nära att ta hem även den avslutande kategorin Förpackning. Överlag väldigt jämna och fina betygsserier där smaken är det som får allra bäst omdömen av panelen. Musten från Halland får i slutändan en poängsumma som motsvarar det utmärkta slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Julmust Apelsin Vanilj från Stockholm Brewing Co vinner ingen av bedömningskategorierna men gör tillräckligt stabila prestationer genom hela provningen för att knipa andraplatsen i gruppen. Allra bäst betyg ges för förpackningen medan panelen är mest oense om hur smaken skall bedömas. Snittbetygen i de olika delmomenten räknas om till en poängsumma som motsvarar det fina betyget tre och en halv kapsyl.
Merry Christmas Must från Wet Whistle Brewery slutar totalt trea i gruppen. Efter en svag inledning görs fina resultat när smaken och i synnerhet förpackningen bedöms. Julmusten från Landvetter har en tämligen unik design på etiketten som är tillverkad med sandpapperlack. Detta ger en oväntad men fungerande kombination av rustikt och exklusivt. Denna utgåva av julmusten är dessvärre bryggeriets sista batch med denna typ av etikett. Enligt bryggarna Henningsson och Holgerson har företaget bytt grafisk profil som innebär nya etiketter (dessutom blev tillverkningsprocessen dyr och ganska känslig med den äldre modellen). Hur som helst. Panelens betyg baseras på hur julmusten och dess förpackning upplevs vid bedömningstillfället. Dessa omdömen slås ihop till en poängsumma som motsvarar det fina slutbetyget tre kapsyler.
Freeway julmust från Lidl slutar sist i tre av fyra delmoment. Doften och förpackningen blir riktiga sänken och smakupplevelsen delar panelen i två läger. Barnen ger höga betyg medan de vuxna är långt ifrån lika imponerade. Insatsen i denna testgrupp motsvarar slutbetyget två och en halv kapsyl och när resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare test här på Addicted to Julmust så kan samtliga snittbetyg räknas om till det nya totala slutbetyget två och en halv kapsyl vilket gör att julmusten från Lidl klättrar några enstaka placeringar i Mustcyklopedin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =