2023 års julmustprovning: Grupp E

Deltagande fabrikat:
Julbockens Must, Grästorps Bryggeri / Lilla Edet Bryggeri
Julmust ifrån Bua, Bua Beach Brewery
Julmust, Söderslättsbryggerier
Julmust Körsbär Vanilj, Stockholm Brewing Co.

Julbockens Must
Julmust ifrån Bua
Söderslättsbryggerier
Julmust Körsbär Vanilj

Den femte testgruppen för året innehåller idel nya bekantskaper för bloggen. Grästorps Bryggeri / Lilla Edet Bryggeri från Västergötland ställer upp med sin Julbockens Must för första gången. Bua Beach Brewery från Halland gör också debut här hos Addicted to Julmust med sin Julmust ifrån Bua. Från Skåne kommer den spännande nyheten om Söderslättsbryggerier – ett samarbete mellan det ekologiska läskmärket Sodalicious och Hönsinge Hantwerksbryggeri. Denna kollaboration har resulterat i en julmust som är 93% ekologisk och dessutom är utan konserveringsmedel. Det här med ekologisk julmust är bevisligen svårt. AB Roberts, som tillverkar själva essensen till den klassiska julmustsmaken, gör ingen ekologisk essens. De bryggerier som vill göra en helt ekologisk julmust måste därför ta fram sin egen julmustsmak, något som inte fallit väl ut i smaktesten här på Addicted to Julmust. Men att använda det vanliga extrakten från AB Roberts och i övrigt använda ekologiska råvaror är det mig veterligen ingen som gjort förut. Sist ut i startfältet är Stockholm Brewing Co från Uppland med sin julmustvariant Körsbär Vanilj.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 10 år
S, 12 år
Catarina, 43 år
Christoffer, 46 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det blev en stark inledning på provningen där samtliga fyra ingående sorter fick över 3,0 i snittbetyg för skummen. Allra bäst blev den skånska julmusten från Söderslättsbryggerier med det mycket höga snittet 4,1. Lägst snitt, utan att vara i närheten av dåligt, fick Julmust Körsbär Vanilj från Stockholm Brewing Co.
Testpanelens omdömen:
Julbockens Must:    4    4    3,5    3,5
Julmust ifrån Bua:    2,5    3,5    4    4
Söderslättsbryggerier:    3,5    5    4    4
Julmust Körsbär Vanilj:    2    4    3,5    3

Doft
När luktsinnena var i fokus vann Julbockens Must från Grästorps Bryggeri / Lilla Edet Bryggeri panelens gunst med ett fint snitt på 3,5. Det var inte mycket som separerade de fyra julmustvarianterna men julmusten från Söderslättsbryggerier drog det kortaste strået med sitt snittbetyg på 2,9.
Testpanelens omdömen:
Julbockens Must:    4    2,5    3,5    4
Julmust ifrån Bua:   4    2    3,5    3,5
Söderslättsbryggerier:    4    2    2,5    3
Julmust Körsbär Vanilj:    4    3    3,5    3

Smak
När det tyngst viktade kriteriet Smak avgjordes blev det lite större spridning bland betygen och mustsorterna. Julbockens Must från Grästorps Bryggeri / Lilla Edet Bryggeri tog sin andra delseger med ett mycket fint snittbetyg på 3,8. Söderslättsbryggeriers julmust noterades för ett ganska klent snitt på 2,3 och var den dryck som imponerade minst på dagens grupp av testare.
Testpanelens omdömen:
Julbockens Must:    4,5    3    4    3,5
Julmust ifrån Bua:    4    2,5    3    2,75
Söderslättsbryggerier:    3    1    2    3
Julmust Körsbär Vanilj:    4    2,5    3    3

Förpackning
Julbockens Must från Grästorps Bryggeri / Lilla Edet Bryggeri vann även det avslutande delmomentet även om betygsserien var spretig med såväl tvåa som femma i betyg. Detta moment visade sig vara det jämnaste men Julmust ifrån Bua från Bua Beach Brewery upplevdes i slutändan ha den minst inspirerande förpackningen.
Testpanelens omdömen:
Julbockens Must:    5    2    4    3
Julmust ifrån Bua:    2    2    4    4
Söderslättsbryggerier:    3,5    3    3,5    3,5
Julmust Körsbär Vanilj:    4    2    4,5    2,5

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp E:
Julbockens Must : 73,5 poäng
Julmust Körsbär Vanilj : 66,3 poäng
Julmust ifrån Bua : 63,6 poäng
Söderslättsbryggerier : 57,3 poäng

Julbockens Must från Grästorps Bryggeri / Lilla Edet Bryggeri vinner såväl momenten Doft och Smak som Förpackning. Är också väldigt bra med när skummet bedöms. På det hela taget en väldigt fin och stabil insats och musten går hem hos både barn och vuxna. Panelens individuella betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar det alldeles lysande slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Julmust Körsbär Vanilj från Stockholm Brewing Co får visserligen testgruppens lägsta snittbetyg i kategorin Skum men gör ingen svag insats någonstans. Skuggar gruppvinnaren i de tre avslutande delmomenten och gör framförallt jämna, fina prestationer med doften och smaken. Snittbetygen räknas om till en poängsumma som motsvarar det mycket fina slutbetyget fyra kapsyler.
Julmust ifrån Bua av Bua Beach Brewery smyger med i bedömningsprotokollen. Vinner inget delmoment men är aldrig heller nära att göra bort sig på något ställe. Väldigt stabil insats och panelens betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar det fina slutbetyget tre och en halv kapsyl.
Julmusten från Söderslättsbryggerier imponerar med sitt skum och i viss mån med sin glasflaska. Dessvärre gör man något svagare resultat när doften och framförallt smaken granskas. Men av de julmustsorter som gör anspråk på att vara ekologiska så är denna från Söderslättsbryggerier den som ligger klart närmast den klassiska smaken av julmust och den som klarar sig bäst i testerna här på Addicted to Julmust. Panelens betyg kan räknas om till en poängsumma som motsvarar betyget två och en halv kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 − 1 =