Frågestund med AB Roberts

Addicted to Julmust har haft den stora ynnesten att få ställa ett par frågor till AB Roberts, företaget som tillverkar essensen till i princip all julmust som säljs. Bodil Arvinder, styrelseledamot i AB Roberts, svarar med stort tålamod på bloggens nördiga frågor:

Det finns överlag en tydlig ekologisk trend just nu när det gäller mat och dryck. Finns det en efterfrågan vad gäller ekologisk julmust-essens eller har ni redan egna planer på att tillverka ekologisk julmust-essens?

Vi har haft förfrågningar om vi kan leverera ekologiskt extrakt. Då det är ett stort antal ingredienser i musten är det ett stort och omfattande arbete att hitta ekologiska alternativ till alla råvaror. Detta kan även bli en kostnadsfråga som vi inte vet om våra kunder är beredda att betala.

Jag har skrivit ett inlägg på min blogg där jag för fram teorin att säsongen för julmust blir längre för varje år som går, d v s julmust börjar säljas tidigare och tidigare. Upplever ni att era kunder idag beställer julmust-essens tidigare på året än för ett par år sedan?

Sista åren har vi märkt en tendens att vi har fått börja leverera redan i slutet av augusti till en del bryggerier vilket är tidigare än vi gjort förr om åren.

Vad tror du/ni är hemligheten bakom att julmust blivit en sådan enorm succé?

Jag har ingen direkt uppfattning. Det är ju en gammal tradition som hör till vintern/julen. Jag hoppas att den kommer att bestå och att inte traditionen försvinner till förmån för andra drycker. Vi har även märkt intresse för must hos personer som kommer från andra länder och hoppas att det intresset kommer att öka och att även de anammar vår tradition att dricka julmust.

Försäljningen av jul- och påskmust varierar väldigt mycket sett över ett kalenderår, med en extrem topp under december och en långvarig dipp under sommaren. Detta måste göra planeringen svår och produktionen av extrakt ojämn. Hur ser ett typiskt must-år ut hos AB Roberts?

Vi arbetar med must hela året och förebereder och lägger på lager för att vi ska kunna klara av hösten. På sensommaren ökar vi i aktivitet och jobbar sedan intensivt under hösten för att klara av våra leveranser under hösten fram till jul. Vi tillverkar även andra drycker t ex Champis och har även ett sortiment av drycker för storhushåll (måltids­drycker) där vi har kunder som skolor och andra lunchserveringar.

AB Roberts har ju en gång i tiden tillverkat egen julmust. Är detta ett helt avslutat kapitel eller finns det planer på att börja tillverka egen julmust igen?

Känner inte till att vi skulle ha tillverkat färdig julmust själva någon gång i tiden. Vi har inte de resurser som behövs här hos oss annat än för att tillverka just extraktet.

Ett stort och innerligt tack till Bodil Arvinder och AB Roberts för att ni tog er tid att svara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 3 =