2023 års julmustprovning: Grupp D

Deltagande fabrikat:
A Must for X-mas, Fire and Mash (Storegårdens Bryggeri)
Byaregårdens julmust, Byaregårdens Brygghus
Slottsmöllans julmust, Halmstad Brygghus
ICA julmust, ICA (legotillverkning)

A Must for X-mas
Byaregårdens julmust
Slottsmöllans julmust
ICA julmust

I årets fjärde testgrupp återfinns tre julmustvarianter som gör debut här hos Addicted to Julmust samt en sort som förekommit tidigare. Det relativt nystartade Fire and Mash / Storegårdens Bryggeri från lilla Töllsjö i Västergötland är inne på sitt blott tredje levnadsår men har redan hunnit med minst två säsonger med julmust. Detta blir första gången man är med här hos Addicted to Julmust. Både Byaregårdens Brygghus och Halmstad Brygghus är från Halland och båda bryggerierna har funnits i drygt tio år. Dessa bägge hallänningar gör nu också debut med sin respektive julmust här på bloggen. ICA julmust har recenserats förut och då imponera man inte. Nu får man dock en ny chans.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
O
N
V, 10 år
Emma, 38 år
Catarina, 43 år
David, 43 år
Christoffer, 46 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Att samtliga medlemmar i en panel gett en julmust högsta betyg i ett delmoment har bara hänt en gång under alla julmustprovningar här på Addicted to Julmust. Det var Blueberry Julmust från Pop Art Craft Soda som förra säsongen fick snittbetyget 5,0 för skummet. Nu är denna väldigt udda händelse väldigt nära att inträffa igen. Byaregårdens julmust från Byaregårdens Brygghus charmar den församlade panelen nästan fullständigt med ett skum som är snubblande nära en strike. Snittbetyget 4,9 är otroligt bra och har bara överträffats en gång tidigare. Egentligen gör alla fyra mustsorterna i dagens provning väldigt bra intryck med sina skum men allt rampljus hamnar på Byaregårdens julmust såhär inledningsvis.
Testpanelens omdömen:
A Must for X-mas:    4    5    4    4    4    2    3
Byaregårdens julmust:    5    5    5    5    5    5    4,5
Slottsmöllans julmust:    2    3    4    3    3    4    4,5
ICA julmust:    3    5    4    4    3    3,5    3

Doft
Även i det andra delmomentet var det Byaregårdens julmust från Byaregårdens Brygghus som avgick med segern. Här var dock snittbetyget mer mänskligt (3,5) och variationen mellan de individuella betygen större (allt från tvåor till femmor). A Must for X-mas från Fire and Mash registreras för sin andra silvermedalj för dagen med det fina snittbetyget 3,3. Det är egentligen bara ICA julmust som klockas in på ett lågt snitt där betygen också spretar en del.
Testpanelens omdömen:
A Must for X-mas:    2    4    4    4    3    3    3
Byaregårdens julmust:    4    5    3,5    3    2    3    4
Slottsmöllans julmust:    2    4    3    3    2    2,5    3
ICA julmust:    4    4    2    2    2    2    1

Smak
När det tyngst viktade kriteriet Smak skulle bedömas blev det osedvanligt jämnt i bedömningsprotokollen. Byaregårdens julmust från Byaregårdens Brygghus lyckas med hundradelarna på sin sida knipa sin tredje delseger med det fina snittbetyget 3,4. Men A Must for X-mas från Fire and Mash är återigen där och hugger och slutar som god tvåa i delmomentet med snittet 3,3. Även Slottsmöllans julmust från Halmstad Brygghus gör en fin insats där omdömena summeras till 3,1. ICA julmust slutar sist även i smakutvärderingen med en väldigt spretig betygsserie.
Testpanelens omdömen:
A Must for X-mas:    3    4    2    4    4    2,5    3,5
Byaregårdens julmust:    4    5    2,5    3       2    4
Slottsmöllans julmust:    3    5    2,5    2    3    2,5    4
ICA julmust:    5    5    1    3    2    1,5    1

Förpackning
Slottsmöllans julmust från Halmstad Brygghus avslutar provningen starkast och får det väldigt fina snittet 4,0 för sin glasflaska. Även de andra två glasflaskorna i testgruppen får fina betyg medan ICA julmust inkasserar sin tredje jumboplats med sin stora plastflaska.
Testpanelens omdömen:
A Must for X-mas:    5    3    1       5    4    4,5
Byaregårdens julmust:    4    3    1    4    3    3,5    3,5
Slottsmöllans julmust:    4    3    4,5    5    3    5    3,5
ICA julmust:    3    5    3    2    1    2    1,5

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp D:
Byaregårdens julmust : 74,2 poäng
A Must for X-mas : 68,4 poäng
Slottsmöllans julmust : 64,0 poäng
ICA julmust : 55,7 poäng

Byaregårdens julmust från Byaregårdens Brygghus inledde provningen på ett fantastiskt sätt med det sensationellt höga snittbetyget 4,9 i kategorin Skum. Det måste också sägas att en av panelens medlemmar gav det oortodoxa betyget 6 vilket här dock räknas som maximala 5 men ändå vittnar om att detta är ett skum utöver det vanliga. Julmusten från Veddige norr om Varberg tog även delsegrar i momenten Doft och Smak även om vinstmarginalerna här blev relativt små. Byaregårdens julmust får totalt sett en poängsumma som motsvarar det utmärkta slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
A Must for X-mas från Fire and Mash ligger gruppvinnaren från Halland hack i häl genom hela provsmakningen och radar upp fyra raka andraplatser i de olika delmomenten. Allra bäst snittbetyg fås i kategorin Förpackning med 3,8. Också skummet genererar ett högt snitt på 3,7 och även om snitten för doft och smak är något lägre så är det fortfarande stabila insatser som samlar poäng hos både barn och vuxna. Panelens betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar det mycket fina slutbetyget fyra kapsyler.
Slottsmöllans julmust från Halmstad Brygghus har kanske lite otur att man möter två så starka medtävlare på samma gång. Det är bara i kategorin Doft som musten från Halmstad gör en något svagare insats, annars är det fina snittbetyg rakt igenom provningen. Allra bäst betyg fås för förpackningen där man avslutar på topp och vinner dagens sista delmoment. Panelens betyg räknas om till en poängsumma som motsvarar det fina slutbetyget tre och en halv kapsyl.
ICA julmust slutar sist i gruppen med viss marginal. Musten gör en bra insats när skummet bedöms men radar sedan upp tämligen dåliga resultat. Noterbart är dock att julmusten från ICA delar panelen i två läger baserat på panelmedlemmarnas ålder. Hade enbart barnens betyg räknats hade ICA julmust fått slutbetyget fyra och en halv kapsyl (men ändå inte vunnit gruppen!). Om bara de vuxnas betyg summerats hade ICA julmust fått slutbetyget en kapsyl. Totalt så motsvarar insatsen i denna testgrupp slutbetyget två och en halv kapsyl. När resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare test här på Addicted to Julmust så kan samtliga snittbetyg räknas om till det nya totala slutbetyget en och en halv kapsyl. Detta gör att ICAs egen julmust klättrar några placeringar i Mustcyklopedin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − tolv =