2022 års julmustprovning: Grupp 7

Deltagande fabrikat:
Julmust med enbär, Dufvenkrooks
Krönleins Julmust Special, Krönleins Bryggeri
Blueberry Julmust, Pop Art Craft Soda
REAL JULMUST, Törst Beverages

Julmust med enbär
Julmust Special
Blueberry Julmust
REAL JULMUST

I 2022 års sjunde testgrupp tampas julmustvarianter från följande tillverkare: Dufvenkrooks från Herrljunga i Västergötland, Krönleins Bryggeri från Halmstad i Halland, Pop Art Craft Soda (Beer Studio) från Umeå i Västerbotten samt Törst Beverages från Värmdö i Uppland. De tre förstnämnda julmustsorterna gör debut här hos Addicted to Julmust. REAL JULMUST från Törst Beverages har redan förekommit i Grupp 4 i 2022 års julmustprovning men får här en extra chans att visa vad går för i egenskap av den enda ekologiska julmusten på marknaden just nu.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 9 år
S, 11 år
Catarina, 42 år
Christoffer, 45 år
Hans, 73 år
Inger, 75 år

Grupp 7 under granskning

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
När testningen av den sjunde gruppen inleddes med bedömning av skummet hände något helt unikt. För första gången någonsin här hos Addicted to Julmust fick en julmust högsta betyg av samtliga panelmedlemmar i ett och samma bedömningskriterium. Blueberry Julmust från Pop Art Craft Soda sätter standarden för hur skummet skall vara hos en julmust med idel femmor i betyg och det oöverträffade snittbetyget 5,0. I helt andra änden av spektrumet visade Julmust med enbär från Dufvenkrooks hur skummet inte skall vara med ett det väldigt låga snittbetyget 1,0.
Testpanelens omdömen:
Julmust med enbär:    1    0    1    0    2    2
Julmust Special:    3,5    5    3    2    3    3
Blueberry Julmust:    5    5    5    5    5    5
REAL JULMUST:    3,5    4    3    3    4    2

Doft
Blueberry Julmust från Pop Art Craft Soda får högst snittbetyg även när doften skärskådas: 3,5 baserat på individuella betyg mellan 2,5 och 5. Krönleins Julmust Special från Krönleins Bryggeri kommer tvåa i detta delmoment med ett fint snittbetyg på 3,4. Julmust med enbär från Dufvenkrooks kommer även här sist i testgruppen med det låga snittbetyget 1,4.
Testpanelens omdömen:
Julmust med enbär:    2    0    0    3       2
Julmust Special:    4    5    3    2       3
Blueberry Julmust:    2,5    4    3    5       3
REAL JULMUST:    2,5    4    1,5    1       2

Smak
När smakbetygen summeras landar både Krönleins Julmust Special från Krönleins Bryggeri och Blueberry Julmust från Pop Art Craft Soda på det höga snittbetyget 3,5 och delar segern i just denna kategori. Julmust med enbär från Dufvenkrooks fortsätter sin jobbiga resa och noteras återigen för det lägsta snittet i testgruppen: 1,3.
Testpanelens omdömen:
Julmust med enbär:    1    0    0    3    2    2
Julmust Special:    3,5    5    3    3,5    3    3
Blueberry Julmust:    4    3    3,5    4,5    4    2
REAL JULMUST:    3    4    2,5    2    3    2

Förpackning
Även i det avslutande delmomentet Förpackning delas segern mellan Krönleins Julmust Special från Krönleins Bryggeri och Blueberry Julmust från Pop Art Craft Soda; båda mustvarianterna får det höga snittbetyget 3,8. Julmust med enbär från Dufvenkrooks reser sig på nio och slår till med det fina snittbetyget 3,7 medan REAL JULMUST från Törst Beverages presterar sämst i testgruppen med snittet 2,6.
Testpanelens omdömen:
Julmust med enbär:    1,5    5    3    4,5    4    4
Julmust Special:    4    4    3,5    3    5    3
Blueberry Julmust:    4    3    4    4,5    4    3
REAL JULMUST:    2    3    3,5    4    2    1

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp 7:
Blueberry Julmust : 76,5 poäng
Julmust Special : 69,1 poäng
REAL JULMUST : 54,5 poäng
Julmust med enbär : 30,3 poäng

Blueberry Julmust från Pop Art Craft Soda har högst snittbetyg för samtliga bedömningskriterier (även om förstaplatsen delas när det gäller smak och förpackning). I kategorin Skum briljerar musten från Umeå med det högsta snittbetyget som någonsin uppmätts här hos Addicted to Julmust: 5,0 och idel femmor i individuella betyg. Totalt sett leder detta fram till en poängsumma som motsvarar högsta möjliga slutbetyg: fem kapsyler.
Krönleins Julmust Special från Krönleins Bryggeri gör en väldigt stabil insats. Blir aldrig sämre än tvåa i något delmoment och delar gruppsegern när det gäller smak och förpackning. Snittbetygen i de olika kategorierna räknas ihop till en poängsumma som motsvarar det finfina slutbetyget fyra kapsyler.
REAL JULMUST från Törst Beverages klarar sig bättre än den gjorde i Grupp 4 i 2022 års julmustprovning och klättrar några placeringar i sammanställning Mustcyklopedin. I just denna julmustprovning får marknadens enda ekologiska julmust en poängsumma som motsvarar slutbetyget två kapsyler.
Julmust med enbär från Dufvenkrooks står för väldigt klena prestationer när själva drycken testas. Det som räddar från en fullständig katastrof är flaskan och etiketten som upplevs som förhållandevis bra. När de olika snittbetygen räknas samman får Dufvenkrooks variant med enbär en poängsumma som motsvarar det synnerligen svaga slutbetyget en halv kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 1 =