2022 års julmustprovning: Grupp 8

Deltagande fabrikat:
Julmust Kardemumma, Gbg Soda
Julmust Whiskyfatslagrad årgång 2016, Hammars Bryggeri
Julmust Sour, Omnipollo
Remmarlöv julmust, Remmarlöv Gårdsbryggeri

Julmust Kardemumma
Julmust Whiskyfatslagrad
Julmust Sour
Remmarlöv julmust

I 2022 års åttonde testgrupp gäller det att hålla ordentlig koll på lands- och landskapsgränser. Här återfinns julmust från Gbg Soda med administrativt säte i Västergötland men vars drycker bryggs av Vega Bryggeri som med ett par hundra meters marginal ligger i Bohuslän, Hammars Bryggeri i Närke, Omnipollo i Uppland men vars Julmust Sour bryggs av De Proefbrouwerij i Belgien samt Remmarlöv Gårdsbryggeri i Skåne. Alla fyra julmustvarianterna gör debut här hos Addicted to Julmust.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 9 år
S, 11 år
Catarina, 42 år
Christoffer, 45 år

Stilstudie kapsyler: Julmust Whiskyfatslagrad från Hammars Bryggeri, Remmarlöv julmust från Remmarlöv Gårdsbryggeri samt Julmust Kardemumma från Gbg Soda.

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Julmust Whiskyfatslagrad från Hammars Bryggeri inledde julmustprovningen med att visa upp ett fantastiskt fint skum som belönades med lika delar 4,5 och 5 i individuella betyg. Mest oense var panelen när det gällde skummet hos Remmarlöv julmust från Remmarlöv Gårdsbryggeri; betyg mellan 1 och 4 gav dagens lägsta snittbetyg för kriteriet Skum: 2,6.
Testpanelens omdömen:
Julmust Kardemumma:    3    4    4,5    3,5
Julmust Whiskyfatslagrad:    4,5    5    5    4,5
Julmust Sour:    3,5    3    3    2
Remmarlöv julmust:    1,5    4    4    1

Doft
När doften bedömdes blev det jämnare men också lägre betyg. Julmust Whiskyfatslagrad från Hammars Bryggeri upplevdes återigen bäst i testgruppen med ett snittbetyg på 3,3 medan Julmust Sour från Omnipollo imponerade minst med snittbetyget 2,1.
Testpanelens omdömen:
Julmust Kardemumma:    3,5    2    1    3
Julmust Whiskyfatslagrad:    3,5    3    3    3,5
Julmust Sour:    3,5    2    2    1
Remmarlöv julmust:    1,5    4    3    4

Smak
I det tyngst viktade kriteriet vann Julmust Whiskyfatslagrad från Hammars Bryggeri sin tredje delseger med en jämn betygsserie och ett högt snittbetyg på 3,8. Julmust Sour från Omnipollo fick återigen lägst snittbetyg: 1,8.
Testpanelens omdömen:
Julmust Kardemumma:    3,5    2    1,5    2,5
Julmust Whiskyfatslagrad:    4    3    4    4
Julmust Sour:    1    2    3    1
Remmarlöv julmust:    4    4    3,5    3

Förpackning
Om Remmarlöv julmust från Remmarlöv Gårdsbryggeri inledde julmustprovningen svagt så avslutar man med flaggan i topp: det väldigt höga snittbetyget 4,3 vittnar om att panelen var minst sagt hänförd av den skånska flaskan. Julmust Sour från Omnipollo får såväl etta som fyra i individuellt betyg men snittet 2,5 är lägst i testgruppen.
Testpanelens omdömen:
Julmust Kardemumma:    4    3    2    3
Julmust Whiskyfatslagrad:    3,5    4    4    4
Julmust Sour:    2    3    4    1
Remmarlöv julmust:    4    5    5    3

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp 8:
Julmust Whiskyfatslagrad : 77,3 poäng
Remmarlöv julmust : 67,8 poäng
Julmust Kardemumma : 54,3 poäng
Julmust Sour : 42,5 poäng

Julmust Whiskyfatslagrad årgång 2016 från Hammars Bryggeri vinner gruppen med viss marginal. Den vinner tre av fyra kategorier och är väldigt bra med även när det gäller förpackningen. Det är iögonfallande hur jämna betygsserier den lagrade musten från Närke radar upp; panelen är helt överens om att den är värd höga betyg i alla delar. Totalt sett leder de höga och jämna betygen fram till en poängsumma som motsvarar högsta möjliga slutbetyg här hos Addicted to Julmust: fem kapsyler.
Remmarlöv julmust från Remmarlöv Gårdsbryggeri kommer tvåa i testgruppen och gör en fin insats förutom när det gäller skummet där betygen är väldigt spridda. Starkaste kortet är förpackningen där glasflaskan, etiketten och inte minst kapsylen levererar en fin och julig upplevelse. Snittbetygen i de olika kategorierna summeras till en poängsumma som motsvarar den finfina slutbetyget fyra kapsyler.
Julmust Kardemumma från Gbg Soda varken vinner eller kommer sist i något bedömningskriterium. Bäst resultat gör man i kategorin Skum och sämst lyckas man i kategorin Doft. Insatsen i denna testgrupp gav sammantaget en poängsumma som motsvarar slutbetyget två kapsyler.
Julmust Sour från Omnipollo kommer sist i testgruppen och får lägst snittbetyg när doften, smaken och förpackningen bedöms. Skummet får dock bra betyg. I denna julmustprovning får musten en poängsumma som motsvarar slutbetyget en kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 4 =