2023 års julmustprovning: Grupp A

Deltagande fabrikat:
Blask Julmust, Gbg Soda
Zeunerts Julmust, Kopparbergs Bryggeri
Grebbestad julmust, Grebbestad Bryggeri
Premier julmust, Axfood

Blask Julmust
Zeunerts Julmust
Grebbestad julmust
Premier julmust

2023 års första testgrupp består av en ny bekantskap och tre sorter som förekommit tidigare här hos Addicted to Julmust men som av olika anledningar testas igen. I testgruppen återfinns julmust från Gbg Soda med administrativt säte i Västergötland men vars drycker bryggs av Vega Bryggeri som ligger i Bohuslän. Här hittas också must från Kopparbergs Bryggeri i Västmanland och Grebbestad Bryggeri i Bohuslän samt Axfood (producerad på ospecificerad plats i Sverige). Gbg Soda har sedan tidigare två varianter: en mer traditionell och en med smak av kardemumma. Ingen av dessa gjorde något jätteintryck på förra årets panelmedlemmar men nu kommer alltså bryggeriets tredje julmust, denna gång i serien Blask. Zeunerts Julmust och Grebbestad julmust har testats tidigare men det var många år sedan. Nu får de nya bedömningar att lägga till de sammantagna betygen. Premier julmust testades visserligen så sent som förra året men det var en sådan intressant diskrepans i betygen mellan barn och vuxna att det påkallar vidare testning.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 10 år
N, 11 år
S, 12 år
K, 14 år
Catarina, 43 år
Christoffer, 46 år
Maria, 47 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Blask Julmust från Gbg Soda inledde provningen starkast och registrerades för lika delar treor, fyror och femmor i betyg för skummet vilket gav ett högt snittbetyg på 4,0 i just denna kategori. Zeunerts Julmust från Kopparbergs Bryggeri fick en jobbigare start och när inget av de individuella skumbetygen var bättre än 2 blev snittet tämligen oinspirerande 1,7. Däremellan återfanns Grebbestad julmust från Grebbestad Bryggeri och Premier julmust från Axfood med de helt klart respektabla snittbetygen 3,5 respektive 3,1.
Testpanelens omdömen:
Blask Julmust:    4    3    5    4       5    3
Zeunerts Julmust:    2    2    1    2       2    1
Grebbestad julmust:    5    3    5    3       2    3
Premier julmust:    4    3    3    4       1,5    3

Doft
När det var dags att bedöma doften var det Grebbestad julmust från Grebbestad Bryggeri som drog det längsta strået. Individuella betyg i spannet 3-5 gav det fina snittbetyget 3,9. Blask Julmust från Gbg Soda klockades in som god tvåa med snittet 3,7. Zeunerts Julmust från Kopparbergs Bryggeri hade återigen svårt att hävda sig och med mestadels tvåor i omdömen från panelmedlemmarna blev snittbetyget lågt även för doften: 2,1. Premier julmust från Axfood fick dagens spretigaste betygsserie och var inte nära vare sig toppen eller botten i doftkampen.
Testpanelens omdömen:
Blask Julmust:    3    3    5    3    4,5    3,5    4
Zeunerts Julmust:    1    2    2    2    4    2    2
Grebbestad julmust:    4    4    4    5    3,5    3    4
Premier julmust:    5    2    4    2       1,5    3

Smak
Det tyngst viktade kriteriet Smak vann Grebbestad julmust från Grebbestad Bryggeri med viss marginal. En väldigt jämn serie betyg mellan 3 och 5 gav det höga snittbetyget 4,1. Zeunerts Julmust från Kopparbergs Bryggeri noterades för sin tredje bottenplacering för dagen med det låga snittbetyget 2,2. Blask Julmust från Gbg Soda registrerar det fina snittet 3,4 och betygen för Premier julmust från Axfood är återigen något spretiga men summeras till klart godkända 3,0.
Testpanelens omdömen:
Blask Julmust:    4    2    4,5    3    4,5    4    2
Zeunerts Julmust:    2    1    2    2    4,5    3    1
Grebbestad julmust:    4    4    5    5    3    3,5    4
Premier julmust:    4    4    3    4       2    1

Förpackning
Premier julmust från Axfood avslutar testningen med väldigt starka papper och snittbetyget 4,2 vittnar om en imponerad panel. Blask Julmust från Gbg Soda står också för en bra insats när förpackningarna sätts under lupp men noterbart är att de båda glasflaskorna i testgruppen får relativt låga snittbetyg.
Testpanelens omdömen:
Blask Julmust:    4    3    4    4       4    4
Zeunerts Julmust:    3    1    2    2       4    2
Grebbestad julmust:    2       3    1       3    3
Premier julmust:    4    5    5    5       2    4

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp A:
Grebbestad julmust : 75,2 poäng
Blask Julmust : 72,8 poäng
Premier julmust : 62,3 poäng
Zeunerts Julmust : 42,0 poäng

Grebbestad julmust från Grebbestad Bryggeri vinner gruppen med ganska liten marginal. Musten från norra Bohuslän vinner delmomenten Doft och Smak och det räcker till seger i årets första testgrupp. Poängsumman från just denna provning ligger precis i gränslandet mellan betygen fyra och en halv kapsyl och fem kapsyler. När resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare provning här på Addicted to Julmust så kan samtliga snittbetyg för Grebbestad julmust nu räknas om till en poängsumma som motsvarar tre och en halv kapsyl. Dagens fina resultat gör att julmusten från Grebbestad Bryggeri klättrar några placeringar i Mustcyklopedin.
Blask Julmust från Gbg Soda kommer tvåa i testgruppen och gör fina insatser rakt igenom hela provsmakningen. Allra starkaste kortet är skummet som uppskattas av både barn och vuxna. Snittbetygen i de olika kategorierna summeras till en poängsumma som motsvarar det synnerligen oblaskiga slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Premier julmust från Axfood slutar på tredje plats men likt förra gången den figurerade här så är betygen väldigt spretiga och skiljer sig en hel del åt mellan barn och vuxna. Om barnens betyg fått råda hade det blivit fyra och en halv kapsyl i slutbetyg medan bedömningarna från de vuxna hade givit slutbetyget en kapsyl. Insatsen i denna testgrupp gav dock sammantaget en poängsumma som motsvarar slutbetyget tre och en halv kapsyl och Premier julmust ligger tämligen stilla i Mustcyklopedin.
Zeunerts Julmust från Kopparbergs Bryggeri står för en rejäl överraskning och kommer sist i testgruppen och får dessutom lägst snittbetyg för samtliga kriterier. Zeunerts Julmust har under lång tid legat på första plats i Mustcyklopedin men får här en ordentlig kalldusch. Musten gjordes länge i de klassiska bryggerilokalerna i Sollefteå, så också när den fick toppbetyg här på bloggen. Dock flyttades produktionen av Zeunerts produkter till Kopparberg 2019. Även om Kopparbergs Bryggerier hävdar att det fortfarande är exakt samma produkt så är det iögonfallande stor skillnad på panelens intryck och bedömningar då och nu. Kanske är panelerna helt enkelt väldigt olika. Eller så var det någonting i vattnet och tillverkningsprocessen i Sollefteå som inte går att kopiera i Kopparberg. I just denna julmustprovning motsvarar poängsumman det bleka slutbetyget en kapsyl. När resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare test här på Addicted to Julmust så kan samtliga snittbetyg för Zeunerts Julmust räknas om till en poängsumma som motsvarar betyget två och en halv kapsyl. Zeunerts Julmust detroniseras därmed från förstaplatsen i Mustcyklopedin.

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Kul!
    Ni verkar ju ta det här med ursprung på riktigt stort allvar så här kommer ett förtydligande. 🙂 Blask (Varumärke från Gbg Soda) ägs till 2/3 av Vega bryggeri som ligger centralt i Gbg, i Västra Götaland. Med mig Simon Svensson (grundare) på den sista tredjedelen.

  2. Otroligt! I alla andra tester toppar (i alla fall på medaljplats) Zeunerts. Skulle nog tro att det har med panelen snarare än bryggeriet att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 2 =