2023 års julmustprovning: Grupp B

Deltagande fabrikat:
Brukskällan Julmust, Brukskällan Bryggeri
Julmust Kardemumma, Hammars Bryggeri
Herrljunga 1911 Julmust, Herrljunga Drycker
Apotekarnes julmust, Carlsberg Sverige

Brukskällan Julmust
Julmust Kardemumma
Herrljunga 1911 Julmust
Apotekarnes julmust

I årets andra testgrupp hittar vi tre julmustsorter som gör premiär här hos Addicted to Julmust och en klassiker som förekommit tidigare. Brukskällan Julmust från Brukskällan Bryggeri i Dalsland är en av debutanterna. Hammars Bryggeri från Närke har med stor framgång fått sin vanliga julmust och sin whiskyfatslagrad variant testade här på bloggen och nu är det dags för Julmust Kardemumma att nagelfaras. Herrljunga 1911 Julmust från Herrljunga Drycker i Västergötland är den tredje och sista rookien i gruppen. Kvartetten kompletteras av den mest klassiska av julmustsorter: Carlsberg Sveriges Apotekarnes julmust som tillverkas i Falkenberg i Halland.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 10 år
N, 11 år
S, 12 år
K, 14 år
Christoffer, 46 år
Maria, 47 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Julmust Kardemumma från Hammars Bryggeri inledde testningen allra starkast. Det krävdes ett synnerligen högt snittbetyg på 4,4 för att ta hem segern i detta delmoment i en grupp med ovanligt höga skumbetyg generellt. Herrljunga 1911 Julmust från Herrljunga Drycker kom god tvåa med genomsnittet 4,3 men även Brukskällan Julmust från Brukskällan Bryggeri noterades för ett snitt över 4,0 (nämligen 4,1). Apotekarnes julmust från Carlsberg Sverige inledde provningen med väldigt spretiga betyg mellan 1 och 5 och dagens hittills lägsta medelvärde.
Testpanelens omdömen:
Brukskällan Julmust:    4    4    4,5    4    4,5    4
Julmust Kardemumma:    5    5    5    4    4,5    3
Herrljunga 1911 Julmust:    4    5    4,5    5    4,5    3
Apotekarnes julmust:    3    5    2,5    5    1    5

Doft
När de olika brygdernas bouquet skulle bedömas var det Brukskällan Julmust från Brukskällan Bryggeri som gick segrande ur bataljen. Snittbetyget 4,0 var med viss marginal bäst i gruppen och femmor från både barn och vuxna i panelen vittnar om att här är ett doftintryck som går hem överallt. Julmust Kardemumma från Hammars Bryggeri och Herrljunga 1911 Julmust från Herrljunga Drycker gör ganska stabila insatser i mittskiktet av betygsskalan medan Apotekarnes julmust från Carlsberg Sverige återigen står för väldigt spretiga betyg och ett rent av dåligt genomsnitt på 2,4.
Testpanelens omdömen:
Brukskällan Julmust:    2    5    5    3    4    5
Julmust Kardemumma:    4    2    4    2    4    3
Herrljunga 1911 Julmust:    4       4    3    2    3
Apotekarnes julmust:    2    5    3    1    1,5    2

Smak
När det tredje bedömningskriteriet summerades fick vi också en tredje vinnare av ett delmoment. Nu var det Herrljunga 1911 Julmust från Herrljunga Drycker som fick kliva högst upp på prispallen med det fina medelbetyget 4,0 och den stabilaste betygsserien. Julmust Kardemumma från Hammars Bryggeri kunde inte upprätthålla den fina inledningen på dagen och slutade sist i gruppen i smakmomentet med ett lågt snitt på 2,5. Brukskällan Julmust från Brukskällan Bryggeri och Apotekarnes julmust från Carlsberg Sverige gjorde upp om mittenplaceringarna där musten från Dalsland hade hundradelarna på sin sida och knep andraplatsen.
Testpanelens omdömen:
Brukskällan Julmust:    1    4    4    4    3,75    3
Julmust Kardemumma:    4    0    3,5    2    3,5    2
Herrljunga 1911 Julmust:    5    4    5    4    3    3
Apotekarnes julmust:    3,5    5    3    4    1    3

Förpackning
Efter fyra olika testmoment hade faktiskt de fyra olika julmustsorter tagit varsin delseger. När förpackningarna bedömdes vann Apotekarnes julmust från Carlsberg Sverige en tämligen klar seger med snittbetyget 4,3. De tre övriga julmustvarianterna gick en hårt fight för att undvika jumboplatsen och där drog Herrljunga 1911 Julmust från Herrljunga Drycker det kortaste strået med snittet 2,5.
Testpanelens omdömen:
Brukskällan Julmust:    3       3    2    4    1
Julmust Kardemumma:    4    2    4    1    4,5    2
Herrljunga 1911 Julmust:    4    2    3    1    2    3
Apotekarnes julmust:    4    5       5    3,5    4

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp B:
Herrljunga 1911 Julmust : 74,8 poäng
Brukskällan Julmust : 70,5 poäng
Apotekarnes julmust : 65,1 poäng
Julmust Kardemumma : 61,5 poäng

Herrljunga 1911 Julmust från Herrljunga Drycker vinner det tyngst viktade kriterier Smak och det är nog det som gör att musten från Västergötland totalt sett tar hem förstaplatsen i gruppen. Även skummet får fina omdömen av panelen medan förpackningen inte imponerar. Herrljunga 1911 Julmust får i slutändan en poängsumma som motsvarar det utmärkta slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Brukskällan Julmust från Brukskällan Bryggeri kniper en fin andraplats i denna ovanligt jämna testgrupp. Julmusten från Dalsland vinner delmomentet Doft med marginal och får också höga betyg för skummet. Panelens betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar det förträffliga slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Apotekarnes julmust från Carlsberg Sverige har tidigare haft väldigt svårt att hävda sig i våra blindtester. I 2023 års andra testgrupp undviker man dock för första gången bottenplaceringen och slutar trea. Som vanligt är det förpackningen som ger Apotekarnes julmust ett ordentligt lyft och doften fortsätter att vara en Akilleshäl. Insatsen i just denna testgrupp motsvarar slutbetyget tre och en halv kapsyl och när resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare test här på Addicted to Julmust så kan samtliga snittbetyg räknas om till det nya totala slutbetyget en och en halv kapsyl vilket gör att flaggskeppet från Carlsberg Sverige klättrar några placeringar i Mustcyklopedin.
Julmust Kardemumma från Hammars Bryggeri inledde testningen på bästa sätt och vann dagens tuffaste delmoment Skum. Musten från Närke var också bra med i matchen efter det att dofterna skärskådats men tappade fotfästet helt när kriteriet Smak avgjordes. Panelens betyg räknas om till en poängsumma som motsvarar betyget tre och en halv kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + fjorton =