Brukskällan Julmust (2023)

Betyg : 4½ kapsyler @ Addicted to Julmust

I den gamla bruksorten Bäckefors ligger ett av blott två bryggerier i Dalsland som brygger julmust. Brukskällan Bryggeri, som grundades 2014, stoltserar nu med både bryggeri och pub. Man tillverkar hantverksmässig öl, läsk och vatten vilket alltså inkluderar en egen julmust. Inför 2023 års test av julmust lottades Brukskällan Julmust i den andra gruppen där man ställdes mot två andra debutanter samt en riktig veteran tillika klassiker.

Tillverkare
Brukskällan Bryggeri
Skum
Brukskällan Julmust inledde testningen med en stålande fin och jämn betygsserie. Skummet imponerade på den samlade panelen som gav generösa betyg mellan 4 och 4,5. Dessa omdömen kunde summeras till det väldigt fina snittbetyget 4,1 vilket konstigt nog inte var bäst i testgruppen. Bland kommentarerna i bedömningsprotokollen kunde läsas: fin och mycket skum, bra med skum, mycket fin skumning med kvarvarande rand.
Doft
När doften bedömdes blev Brukskällan Julmust bäst i testgruppen. Med marginal dessutom. Tre femmor lyfte det sammantagna doftbetyget till 4,0 och det är faktiskt bara en julmust som registrerat ett högre betyg i kategorin Doft här hos Addicted to Julmust. Att den fina doften slog an rätt strängar hos panelen kunde också läsas i kommentarerna: luktar gott och som vanlig julmust, frisk klassisk julmustdoft.
Smak
När det tyngst viktade kriteriet Smak avgjordes slutade musten från Dalsland på en fin andraplats. Snittbetyget 3,3 kan kanske tyckas lågt men det är långt bättre än den genomsnittliga julmusten som i skrivande stund har ett genomsnittligt smakbetyg på 2,6 här på Addicted to Julmust. Siffernoteringarna i protokollen kompletterades med följande ord: smakar bra och som vanlig julmust, lite smak, rund och mjuk, fin smak som ej lämnar några överraskningar.
Förpackning
Brukskällan Julmust avslutade dessvärre testningen ganska svagt då flaskan och etiketten inte lyckades charma juryn. Snittbetyget 2,6 var visserligen inte sämst i gruppen men åsikterna var tämligen unisona: ful och tråkig, tråkig, mycket fantasilös flaska.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färg (sockerkulör), naturlig humle och maltarom (från korn), syra (citronsyra), aromämnen, konserveringsmedel (E 211).

Brukskällan Julmust (2023)

Brukskällan Julmust stötte på hårt motstånd i den andra testgruppen i 2023 års julmustprovning där slutställningen blev förhållandevis jämn. Musten från Brukskällan Bryggeri imponerade dock stort med sitt skum och sin doft medan förpackningen visade sig vara något av en svag punkt. Totalt sett landar julmusten från Dalsland in på en fantastiskt fin totalsumma på 70,5 poäng vilket motsvarar snudd på högsta möjliga betyg här hos Addicted to Julmust.

Slutbetyg: fyra och en halv kapsyl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − två =