2023 års julmustprovning: Grupp C

Deltagande fabrikat:
Julmust, halvtorr, Dufvenkrooks 
Julmust, Hafi (Hallands Fruktindustri)
Julmust, Train Station Brewery
Dugges Lyxmust, Dugges Bryggeri

Dufvenkrooks
Hallands Fruktindustri
Train Station Brewery
Dugges Bryggeri

I årets tredje testgrupp återfinns inte mindre än fyra debutanter här hos Addicted to Julmust. Varumärket Dufvenkrooks från Herrljunga i Västergötland har tidigare fått sin Julmust med enbär testad här på bloggen. Den varianten imponerade inte på panelen men nu är det alltså deras Julmust, halvtorr som går upp i ringhörnan och hoppas på bättre framgång. Hafi eller Hallands Fruktindustri från just Halland ställer upp med en klassisk julmust medan Train Station Brewery från Uppland och Dugges Bryggeri från Västergötland spänner bågen lite och skyltar med epiteten extra smakrik respektive lyx på förpackningen.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 10 år
N, 11 år
S, 12 år
K, 14 år
Christoffer, 46 år
Maria, 47 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Den halvtorra julmusten från Dufvenkrooks vann en knapp delseger före Dugges Lyxmust från Dugges Bryggeri när kriteriet Skum summeras. Snittbetygen blev 3,4 respektive 3,3 och betygssviterna var jämna. Desto spretigare var betygen för julmusterna från Train Station Brewery och Hafi även om snittbetygen 2,9 och 2,8 inte var jättelångt från toppen i gruppen.
Testpanelens omdömen:
Dufvenkrooks halvtorr:    3,5    3    5    3    2,5   
Hallands Fruktindustri:    4    1    4    2    3,5    2
Train Station Brewery:    3,5    2    5    1    4    2
Dugges Lyxmust:    3    3    3    3    4,5    3

Doft
När doften bedömdes var det julmusten från Hafi som stod som segrare med ett snittbetyg på 3,0. De tre övriga julmustfabrikaten hamnade alla en bit bakom musten från Halland. Julmusten från Train Station Brewery registrerades rent av för det lägsta snittbetyget i delmomentet (2,3) och den jämnaste betygsserien.
Testpanelens omdömen:
Dufvenkrooks halvtorr:    3    2    2    3    4    2
Hallands Fruktindustri:    2    4    2    4    3    3
Train Station Brewery:    2    2    2    2    3    3
Dugges Lyxmust:    3,5    2    2    2    4,5    1

Smak
När det tyngst viktade kriteriet Smak avgjordes tog julmusten från Hafi sin andra delseger för dagen. Vinstmarginalen blev dessutom dagens största. Det vinnande smaksnittet 3,6 var en bra bit före tvåan i smakmomentet: Train Station Brewery. Dufvenkrooks halvtorra julmust tog här en mindre smickrande jumboplats med dagens lästa snittbetyg: 1,2.
Testpanelens omdömen:
Dufvenkrooks halvtorr:    1,75    0    0    2    2,5    1
Hallands Fruktindustri:    3,5    4    3,5    3    3,5    4
Train Station Brewery:    3,25    0    2    3    4    2
Dugges Lyxmust:    4    0    3    1    2   

Förpackning
I det avslutande momentet tog Hafis julmust sin tredje delseger och även här blev vinstmarginalen ganska stor: 3,0 mot tvåan Dufvenkrooks halvtorra julmust som noterades för snittet 2,0. Det var dock ganska jämnt i bottenskiktet när förpackningarna bedömdes och Dugges Lyxmust var den som charmade panelen minst med ett snittbetyg på 1,8.
Testpanelens omdömen:
Dufvenkrooks halvtorr:    1    1    3,5    1    3    3
Hallands Fruktindustri:    3    1    3    2    4    5
Train Station Brewery:    4    1    0    1    4    2
Dugges Lyxmust:    3       0    3    2    1

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp C:
Hallands Fruktindustri : 64,8 poäng
Train Station Brewery : 48,8 poäng
Dugges Lyxmust : 46,6 poäng
Dufvenkrooks halvtorr : 40,5 poäng

Årets tredje testgrupp visade sig vara ett förhållandevis svagt startfält. Vinnaren blev den kombattant som använder den klassiska smaken av julmust som sitt främsta vapen. De övriga tre mustsorterna går den betydligt svårare vägen att försöka göra sin egen twist på smakupplevelsen. Dessvärre lyckas ingen av dem imponera på dagens panel.
Julmusten från Hafi (Hallands Fruktindustri) vinner en ganska klar seger i årets tredje testgrupp utan att för den skull briljera. Gruppsegern säkras egentligen med en fin insats i smakbedömningen där man som sagt ligger närmast den klassiska smaken av julmust. Musten från Hafi vinner såväl kriteriet Smak som Doft och Förpackning. Snittbetygen från de olika kriterierna räknas samman till en poängsumma som motsvarar slutbetyget tre och en halv kapsyl.
Julmusten från Train Station Brewery är egentligen aldrig nära att vinna något delmoment men slutar alltså tvåa totalt i gruppen. Starkaste kortet är skummet. Lägst snittbetyg får man för förpackningen men här är panelen väldigt splittrad och ger såväl nollor som fyror i individuella betyg. Panelens samtliga betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar slutbetyget en och en halv kapsyl.
Även Dugges Lyxmust från Dugges Bryggeri har svårt att göra avtryck i bedömningsprotokollen. Även här är skummet det som ger högst betyg medan förpackningen inbringar relativt få poäng. Betygen från de olika momenten räknas samman till en poängsumma som motsvarar slutbetyget en och en halv kapsyl.
Dufvenkrooks halvtorra julmust vinner visserligen delmomentet Skum men gör ett ordentligt bottennapp när det tyngst viktade kriteriet Smak avgörs. Panelens betyg räknas om till en poängsumma som motsvarar betyget en kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + tretton =