Blueberry Julmust (2022)

Betyg : 5 kapsyler @ Addicted to Julmust

Du läste rätt. Det står 2022. Trots att vi är mitt uppe i 2023 års julmustprovningar. Men Blueberry Julmust från Pop Art Craft Soda fick inget enskilt inlägg tillägnat sig förra säsongen, vilket var det minsta man kunde begära efter att musten vunnit sin grupp i stor stil och till på köpet lagt beslag på högsta möjliga betyg här på Addicted to Julmust. Pop Art Craft Soda var hantverksbryggeriet Beer Studios namn på den läsk- och tonicserie man började tillverka ett par år efter grundandet 2013. I november 2023 gick sorgligt nog Beer Studio i konkurs. Men dess alter-ego Pop Art Craft Soda lever nu vidare som ett eget varumärke inom Hammars Bryggeri och tillverkningen av hantverksläsk flyttas från Umeå till Karlstad (gissningsvis Karlstad Dryckesfabriks bryggerilokaler). Med tanke på den höga kvalitet som Hammars Bryggeri själva har på sina produkter så tror jag Pop Art Craft Soda och Blueberry Julmust är i trygga händer även framöver.

Tillverkare
Pop Art Craft Soda
Skum
Blueberry Julmust inledde sin testgrupp med att gå på knock direkt. Av panelens 6 medlemmar i åldrarna 9-75 år gav samtliga femmor i betyg och snittet i kategorin Skum blev således 5,0. Att alla i panelen gett en julmust högsta betyg i ett delmoment har aldrig hänt tidigare under våra julmustprovningar. Eller senare heller för den delen. Blueberry Julmust sätter verkligen standarden för hur skummet på en julmust skall vara. Panelmedlemmarna lät sifferbetygen tala och var i övrigt ganska fåordiga: tättjättemycket skumtätt, fint brunt.
Doft
Även när doften bedömdes fick Blueberry Julmust högst snittbetyg i sin provgrupp: 3,5 baserat på individuella betyg mellan 2,5 och 5. Bland kommentarerna kunde läsas: fruktigt, syrlig, tunnfruktigt och julmust i harmoni.
Smak
När smakbetygen summerades landade Blueberry Julmust återigen på det höga snittbetyget 3,5. Att det var en lite ovan smak som var svår att sätta fingret på återspeglas i att de individuella betygen varierade mellan 2 och 4,5 men också i kommentarerna i bedömningsprotokollen: smakar lite kanel/vaniljsyrlig, fruktigfruktig, nästan lite gräddigtsom Vasaloppet på burk!.
Förpackning
När panelens betyg i den avslutande kategorin summerades stod det klart att Blueberry Julmust vann sin fjärde delseger av fyra möjliga. En väldigt fin och jämn betygsserie gav det höga snittet 3,8.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, rörsocker, blåbär (8%), färgämne (E150C), naturlig humle- & maltarom (från korn), syra (citronsyra), aromämnen, konserveringsmedel (natriumbensoat).

Att kombinera den klassiska smaken av julmust med blåbär visar sig vara ett genidrag. Det är oklart om blåbären påverkar skumningen på något sätt men här skapar bryggarna på Pop Art Craft Soda ren och skär magi. I kategorin Skum briljerar musten från Umeå med det högsta snittbetyget som någonsin uppmätts här hos Addicted to Julmust: 5,0 och idel femmor i individuella betyg. Frågan är om vi någonsin kommer få uppleva det igen. Även när det gäller doft, smak och förpackning får Blueberry Julmust höga snittbetyg. Totalt sett landar julmusten från Västerbotten in på en fenomenalt fin totalsumma på 76,5 poäng vilket motsvarar högsta möjliga slutbetyg här hos Addicted to Julmust.

Slutbetyg: fem kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 8 =