2022 års julmustprovning: Grupp 4

Deltagande fabrikat:
Apotekarnes Bryggarmust, Carlsberg Sverige
Hammars julmust, Hammars Bryggeri
Lakritsroten julmust, Lakritsroten
REAL JULMUST, Törst Beverages

Apotekarnes Bryggarmust, Carlsberg Sverige
Apotekarnes Bryggarmust
Hammars julmust, Hammars Bryggeri
Hammars julmust
Lakritsroten julmust, Lakritsroten
Lakritsroten julmust
REAL JULMUST, Törst Beverages
REAL JULMUST

Även om bryggeriernas fysiska läge inte alls spelar in när testgrupperna i årets julmustprovning lottas så har det i tidigare grupper varit stor geografisk spridning på de ingående bryggerierna. Men så inte riktigt i denna testgrupp, hur man än vrider och vänder på det. Här hittar vi julmust från Carlsberg Sverige, med huvudkontor i Solna i Uppland men bryggeriverksamhet i Falkenberg i Halland, men också julmust från Hammars Bryggeri i Närke, Lakritsroten med huvudsäte i Solna i Uppland men vars julmustvariant faktiskt bryggs av nyss nämnda Hammars Bryggeri samt Törst Beverages, också från Uppland (närmare bestämt Värmdö). Hammars julmust har med framgång förekommit tidigare här på bloggen men Apotekarnes Bryggarmust, Lakritsroten julmust och REAL JULMUST gör debut här hos Addicted to Julmust. Den senare är den enda ekologiska julmusten på marknaden år 2022. AB Roberts, som tillverkar det hemliga extraktet som ger julmust den karaktäristiska smaken, har aldrig gjort ekologiskt extrakt. Enligt Bodil Arvinder, VD för AB Roberts, finns det inte heller längre någon efterfrågan på ekologiskt extrakt och dessutom vore det enligt henne i stort sett omöjligt att hitta alla råvaror ekologiska. Så för den som vill ge sig på att brygga ekologisk julmust gäller det att uppfinna hjulet på egen hand. Det har tidigare visat sig lättare sagt än gjort och de ekologiska varianter som förkommit på marknaden har som bäst, och med viss tvekan, fått det låga betyget två kapsyler här på Addicted to Julmust. Kommer REAL JULMUST från Törst Beverages lyckas bättre?
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
N, 10 år
S, 11 år
K, 13 år
Catarina, 42 år
Christoffer, 45 år
Maria, 46 år
Gudrun, 69 år

Fjärde testgruppen under utvärdering
Fjärde testgruppen under utvärdering

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Apotekarnes Bryggarmust från Carlsberg visade sig ha det bästa skummet i dagens testgrupp. Ett snittbetyg på 3,6 gav en ganska betryggande delseger när det gäller just skummet. Skummet som behagade testpanelen allra minst tillhörde REAL JULMUST från Törst Beverages. Detta skum fick snittbetyget 2,6.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes Bryggarmust:    3    4    3    2,5    3    5    5
Hammars julmust:    1    5    2    3,5    4    2    2
Lakritsroten julmust:    3    3    3    4    2    4    2
REAL JULMUST:    2    5    2    2    3    2    2

Doft
När jurymedlemmarnas näsor fick spela huvudrollen så var det Hammars julmust från Hammars Bryggeri som gick segrande ur bouquetbataljen. Förhållandevis spridda individuella betyg mellan 2 och 5 gav ändå det överlägset bästa snittbetyget i kategorin Doft: 3,6. Apotekarnes Bryggarmust som hade det bästa skummet fick här spela fjärdefiolen med det sämsta snittet i gruppen: 1,7.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes Bryggarmust:    2    1    2    1    1    2    3
Hammars julmust:    3    5    4    3    5    3    2
Lakritsroten julmust:    3    3    2    3    3    3    2
REAL JULMUST:    1    3    1    3    2    1    3

Smak
När det tredje kriteriet Smak bedömdes vann Hammars julmust sin andra delseger med ett utomordentligt högt snittbetyg på 4,0 baserat på omdömen mellan 3 och 5. REAL JULMUST fick se sig besegrad med en hårsmån i slaget om jumboplatsen och landade in på det tämligen låga snittbetyget 1,6.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes Bryggarmust:    0    2    0    2    1,5    2    4
Hammars julmust:    4    5    3    4    5    3    4
Lakritsroten julmust:    2    2    2    4    2,5    3    4
REAL JULMUST:    0    4    0    2    2    2    1

Förpackning
Sent omsider tog Apotekarnes Bryggarmust tillbaka initiativet och vann den avslutande kategorin Förpackning med snittbetyget 3,5. Minst imponerade blev panelmedlemmarna av Lakritsroten julmust från Lakritsroten vars flaska fick snittbetyget 2,4.
Testpanelens omdömen:
Apotekarnes Bryggarmust:    4    2    4    2,5    3    4    5
Hammars julmust:    3    4    3    4    4    2    3
Lakritsroten julmust:    2    2    2    3    2    2    4
REAL JULMUST:    1    3    0    3    4    2    5

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp 4:
Hammars julmust : 72,0 poäng
Lakritsroten julmust : 55,6 poäng
Apotekarnes Bryggarmust : 44,9 poäng
REAL JULMUST : 39,1 poäng

Om ett bryggeri skriver ordet julmust på en flaska, eller om ordet must förekommer i kombination med en bild på en tomte, då byggs det upp ganska tydliga förväntningar redan på förhand. Smaken av julmust är ju tämligen exakt definierad genom AB Roberts hemliga extrakt och har kommit att bli en del av själva sinnebilden för hur julen skall dofta och smaka. Bryter man mot dessa förväntningar eller mot denna sinnebild så är risken stor att det hela slår bakut. Något som flera av kombattanterna i denna testgrupp dessvärre får erfara.
Hammars julmust från Hammars Bryggeri är den enda deltagaren i den fjärde testgruppen som enbart lutar sig mot den klassiska julmustsmaken och detta räcker med råge till seger i gruppen. Musten från Närke har med marginal det högsta snittbetyget i kategorierna Doft och Smak men får förhållandevis mediokra omdömen när det gäller skummet. De sammantagna betygen summeras dock till en poängsumma som motsvarar det strålande slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Lakritsroten julmust från Lakritsroten ligger och skvalpar lite i mitten av bedömningsprotokollen ända till slutet då man noteras för det sämsta snittbetyget i kategorin Förpackning. Dagens jämnaste betygsserie leder fram till en poängsumma som motsvarar slutbetyget två och en halv kapsyl.
Apotekarnes Bryggarmust från Carlsberg vinner delmomenten Skum och Förpackning. Men det hjälper föga när man är sämst i gruppen när det gäller doften och är snubblande nära en jumboplats även för kriterier Smak. Allt som allt en poängsumma som motsvarar slutbetyget en kapsyl.
REAL JULMUST från Törst Beverages lyckas tyvärr inte mycket bättre än de ekologiska julmustvarianter som funnits tidigare på marknaden. Som en fristående kolsyrad dricka med fruktiga och kryddiga toner är den absolut värt att testa. Men förväntar man sig en traditionell julmust så blir besvikelsen mer eller mindre stor. Sämst snittbetyg i kategorierna Skum och Smak innebär en poängsumma som motsvarar slutbetyget en kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − fem =