2022 års julmustprovning: Grupp 6

Deltagande fabrikat:
Brunneby Julmust, Brunneby Musteri
Julamust Original, Jula (legotillverkning)
Wapnö Julmust, Wapnö Gårdsbryggeri
Julmust, Åre Soda Co.

Brunneby Julmust
Julamust Original
Wapnö Julmust
Åre Soda julmust

I 2022 års sjätte testgrupp återfinns julmust från Brunneby Musteri i Östergötland, Jula med huvudkontor i Skara i Västergötland, Wapnö Gårdsbryggeri i Halland och Åre Soda Co. i Jämtland. Alla fyra julmustvarianterna gör debut här hos Addicted to Julmust.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 9 år
S, 11 år
Anna, 27 år
Marcus, 28 år
Catarina, 42 år
Christoffer, 45 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det var ingen av julmustvarianterna som fick genomgående dåliga betyg när skummet bedömdes. Allra högst snittbetyg fick Brunneby Julmust från Brunneby Musteri: 4,3 där hälften av panelmedlemmarna gav högsta möjliga betyg. Sämst skum ansåg panelen att Julamust Original från Jula hade och två ettor i protokollen drog ner snittbetyget till 2,6.
Testpanelens omdömen:
Brunneby Julmust:    3    4    5    5    4    5
Julamust Original:    1    1    4    4    2,5    3
Wapnö Julmust:    4    3    3    3    3    3,5
Åre Soda julmust:    2    3    3    5    2    2,5

Doft
Även när doften bedömdes fick Brunneby Julmust från Brunneby Musteri högst snittbetyg i gruppen. Inga femmor utdelades men snittbetyget 3,8 är högt och spridningen bland de individuella betygen var låg vilket är en kvalitetsstämpel i sig. Sämst intryck gjorde återigen Julamust Original från Jula med det låga snittbetyget 1,8.
Testpanelens omdömen:
Brunneby Julmust:    3    4    4    4    3,5    4,5
Julamust Original:    3    1    2    3    0    2
Wapnö Julmust:    4    2    1    3    3    2,5
Åre Soda julmust:    4   
3    4    3    2    4

Smak
Julmusten från Åre Soda Co vinner det tredje bedömningskriteriet strax före Brunneby Julmust från Brunneby Musteri. Snittbetygen 3,4 respektive 3,3 är klart bättre än Wapnö Julmust från Wapnö Gårdsbryggeri som tar jumboplatsen i kategorin Smak med snittbetyget 2,2. Det skall dock sägas att spridningen bland de individuella smakbetygen för Wapnö Julmust är osedvanligt stor: såväl nollor som fyror i betyg vittnar om en udda smakupplevelse som uppskattas av vissa och avskys av andra.
Testpanelens omdömen:
Brunneby Julmust:    3    4    2    3    3    4,5
Julamust Original:    3    3    3    3    1    2
Wapnö Julmust:    4    2    0    1    3    3
Åre Soda julmust:    3    4    4    3    3    3,5

Förpackning
När flaskor och burkar strippas på sin maskering och testgruppen rundas av med bedömning av förpackningarna så vinner Brunneby Julmust från Brunneby Musteri sin tredje delseger för dagen med det väldigt höga snittbetyget 4,4. Julmusten från Åre Soda Co kommer dock på en mycket hedersam andraplats med ett nästan lika fint snitt på 4,3. Sämst förpackning har enligt panelen Julamust Original från Jula och inte ens den fina ordvitsen kan rädda betyget från att summeras till det låga snittet 1,8.
Testpanelens omdömen:
Brunneby Julmust:    4    4    5    5    4    4,5
Julamust Original:    3    2    0    4    1    1
Wapnö Julmust:    3    3    1    3    4,5    2
Åre Soda julmust:    4    5    4    4    4    5

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp 6:
Brunneby Julmust : 74,0 poäng
Åre Soda julmust : 67,8 poäng
Wapnö Julmust : 50,5 poäng
Julamust Original : 46,3 poäng

Denna testgrupp var ganska jämn när det första kriterier Skum bedömdes men efter det blev det tydligt att de fyra julmustsorterna spelade i två olika divisioner.
Brunneby Julmust har ersatt Brunneby herrgårdsmust i Brunneby Musteris dryckesportfölj men recepten är enligt företaget inte samma. Brunneby Julmust vinner den sjätte testgruppen i 2022 års julmustprovning, har högst snittbetyg i gruppen i tre av fyra kategorier och är snubblande nära att vinna även kriteriet Smak. Snittbetygen för skummet och förpackningen tangerar de högsta snittbetygen som någonsin uppmäts i respektive kategori här på Addicted to Julmust. Totalt sett leder detta fram till en poängsumma som motsvarar det strålande slutbetyget fyra och en halv kapsyl.
Julmusten från Åre Soda Co. kommer tvåa i gruppen och vinner det tyngst viktade kriteriet Smak. Musten från Jämtland är också bra med när det gäller doft och förpackning men gör ett förhållande svagt intryck när det gäller skummet. Snittbetygen i de olika kategorierna summeras dock till en poängsumma som motsvarar det finfina slutbetyget fyra kapsyler.
Wapnö Julmust från Wapnö Gårdsbryggeri lämnar sitt största intryck i kategorin Skum där man kommer tvåa i testgruppen. När det gäller doft, smak och förpackning blir snittbetygen från panelen ganska mediokra och insatsen i denna testgrupp gav sammantaget en poängsumma som motsvarar slutbetyget två kapsyler.
Julamust Original från Jula kommer sist i gruppen med överlag låga betyg genom hela bedömningsproceduren och i synnerhet när det gäller doft och förpackning. I denna julmustprovning får musten en poängsumma som motsvarar slutbetyget en och en halv kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + arton =