2023 års julmustprovning: Grupp I

Deltagande fabrikat:
Mora Must, Mora Bryggeri
Julmust, Spike Brewery
Julmust Eklagrad Bourbon, Roslagens Brygghus
Trocamust, Spendrups Bryggeri

Mora Must
Spike Julmust
Eklagrad Bourbon
Trocamust

Den nionde testgruppen för säsongen bjuder på tre debutanter på Addicted to Julmust och en variant som förekommit tidigare. Mora Must från Mora Bryggeri i Dalarna har utvärderats tidigare här på bloggen men det var många år sedan. Nu får den en ny chans och det samlade slutbetyget får fler bedömningsprotokoll att luta sig mot. Däremot är det premiär för julmusten från Spike Brewery i Västergötland. Roslagens Brygghus från Uppland har fått sin variant Julmust Gammaldags testad tidigare men nu är det alltså dags för deras Julmust Eklagrad Bourbon att nagelfaras. Även Trocamust från Spendrups Bryggeri gör nu debut här hos Addicted to Julmust.
Ny säsong men samma bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
V, 10 år
S, 12 år
Catarina, 43 år
Christoffer, 46 år

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
När provningen inleddes och dryckernas skum studerades så imponerade Julmust Eklagrad Bourbon från Roslagens Brygghus stort. Det utomordentliga snittbetyget 4,4 var ganska långt före Mora Must från Mora Bryggeri och Trocamust från Spendrups Bryggeri som dock gjorde bra insatser med snitt på 3,8 respektive 3,5. Desto längre avstånd var det ner till julmusten från Spike Brewery som noterades för det ganska svaga medelbetyget 2,9.
Testpanelens omdömen:
Mora Must :    4    3    4    4
Spike Julmust:    4    3    3    1,5
Eklagrad Bourbon:    4,5    5    4,5    3,5
Trocamust:    4,5    4    2    2,5

Doft
Det andra bedömningskriteriet är doften och här visade sig Mora Must från Mora Bryggeri från sin kanske allra bästa sida. Det förträffliga snittbetyget 4,4 räckte med marginal till att ta hem detta delmoment. Trocamust från Spendrups Bryggeri slutade tvåa med det spretiga snittet 3,6. Julmust Eklagrad Bourbon från Roslagens Brygghus lyckades inte alls att surfa vidare på den inledande framgångsvågen utan fick här doftsnittet 2,0 som ett riktigt sänke runt flaskfoten.
Testpanelens omdömen:
Mora Must :    4,5    5    4    4
Spike Julmust:    4,5    2    2,5    2
Eklagrad Bourbon:    3    2    1    2
Trocamust:    4,5    5    3    2

Smak
När det tyngst viktade kriterier Smak avhandlades tog Mora Must från Mora Bryggeri sin andra delseger. En iögonfallande jämn serie betyg kunde sammanställas till det väldigt fina medelvärdet 4,1. Julmust Eklagrad Bourbon från Roslagens Brygghus lyckas inte hämta sig från föregående moment och får här ännu en jumboplats med ett ännu lägre snitt: 1,8.
Testpanelens omdömen:
Mora Must :    4    4    4    4,25
Spike Julmust:    3,5    3    2,5    2
Eklagrad Bourbon:    2,5    1    0    3,5
Trocamust:    4,5    5    3    0,5

Förpackning
Av bara farten tar Mora Must från Mora Bryggeri sin tredje delseger när förpackningarna bedöms. Snittbetyget skrivs till fina 3,7. Julmust Eklagrad Bourbon från Roslagens Brygghus avslutar testet med ytterligare en bottenplacering och ett ganska mediokert snitt på 2,8.
Testpanelens omdömen:
Mora Must :    4    3,5       3,5
Spike Julmust:    3    2    4    3,75
Eklagrad Bourbon:    3    3    2,5    2,5
Trocamust:    4    4    3,5    2

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp I:
Mora Must : 80,5 poäng
Trocamust : 66,8 poäng
Spike Julmust: 56,4 poäng
Eklagrad Bourbon : 48,5 poäng

Mora Must från Mora Bryggeri kommer ’bara’ tvåa när kriteriet Skum bedöms. Men efter det så städar musten från Dalarna av den här testgruppen relativt enkelt. Allra bäst intryck gör man med doften och även smaken imponerar med ett snitt över 4,0. Insatsen i just denna testgrupp motsvarar det fantastiska slutbetyget fem kapsyler. När resultatet från denna provning läggs ihop med tidigare test här på Addicted to Julmust så blir det totala slutbetyget tre och en halv kapsyl. Detta gör att julmusten från Mora klättrar en del placeringar i Mustcyklopedin.
Trocamust från Spendrups Bryggeri visar sig vara en vattendelare där barnens och de vuxnas preferenser går ganska vitt isär. Men för att vara en must där bryggeriet tar ut svängarna rejält på smakpaletten så lyckas det bra. Panelens sammantagna betyg räknas om till en poängsumma som motsvarar det fina slutbetyget fyra kapsyler.
Julmust från Spike Brewery gör en ganska slätstruken insats. Enda gången man gör ett bättre resultat än den genomsnittliga julmusten i Mustcyklopedin är när förpackningen granskas. Panelens betyg slås ihop till en poängsumma som motsvarar det ganska ordinära slutbetyget två och en halv kapsyl.
Julmust Eklagrad Bourbon från Roslagens Brygghus inleder testförfarandet på bästa möjliga sätt och imponerar med sitt skum. Men när doften och smaken betygsätts så blir det rent av svaga resultat. Noterbart är att två av panelens medlemmar oberoende av varandra associerade till myggmedel vilket är ett tecken på att bryggeriets försök att twista till musten inte riktigt lyckats. Panelens betyg omvandlas till en poängsumma som motsvarar det desillusionerade slutbetyget en och en halv kapsyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + åtta =