Frykenmust kardemumma (2022)

Betyg : 3½ kapsyler @ Addicted to Julmust

Trakten kring Frykensundet i hjärtat av Värmland har fostrat en rad storheter genom åren såsom Selma Lagerlöf, Göran Tunström och Sven-Göran Eriksson. I centralorten Sunne finns sedan 2014 även ett hantverksbryggeri som gör inte mindre än tre julmustvarianter. Västra Ämterviks Bryggeri säljer sin julmust under namnet Frykenmust och den kommer i varieteterna apelsin, enbär och kardemumma. Den senare sorten lottades in i den tredje testgruppen i 2022 års julmustprovning här hos Addicted to Julmust.

Tillverkare
Västra Ämterviks Bryggeri
Skum
Frykenmust kardemumma inledde dagen med betyg mellan 2,5 och 3,5 vilket gav ett bra snittbetyg på 3,0. Detta räckte ’bara’ till en tredjeplats i detta delmoment men var inget dåligt resultat på något sätt vilket även kommentarerna indikerar: tätt, småbubbligt, ganska långvarigt.
Doft
Även doften föranledde en stabil betygsserie och ett bra snittbetyg på 3,1. Detta innebar en andraplats i gruppen för kriterier Doft och panelmedlemmarna skrev: luktar kanelbulle; kardemumma.
Smak
När smaken bedömdes tog Frykenmust kardemumma sin fösta delseger med ett snittbetyg på 3,3 och kommentarer som: smakar kanelbulle men har stark/mycket smak; kardemumma, citrus; som att de skruvat upp reglaget för kardemumma precis lagom.
Förpackning
Även i det avslutande momentet gjorde musten från Västra Ämterviks Bryggeri ett säkert och tryggt intryck med ett snittbetyg på 3,0 vilket var näst bäst i testgruppen.
Ingredienser (enligt etiketten)
Vatten, socker, mustextrakt kornmalt, kardemumma, natriumbensoat.

Frykenmust kardemumma (2022)

En fälla som väldigt många bryggerier går i när de smaksätter julmust med något annat än bara julmustextrakt är att det går överstyr och själva känslan av julmust försvinner likt det lilla paketet längst ner i högen under granen. Här lyckas dock bryggarna på Västra Ämterviks Bryggeri hitta en i det närmaste perfekt balans mellan smaken av julmust och kardemumma. Resultatet är en väldigt finstämd och stabilt presterande must väl värd att hålla utkik efter!

Slutbetyg: tre och en halv kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − åtta =