Premier julmust (2022)

Betyg : 3½ kapsyler @ Addicted to Julmust

Premier är Axfoods egna varumärke för drycker. Premier julmust har ersatt Eldorado julmust i koncernens butiker och finns att hitta hos bland annat Willys, Hemköp och Tempo. Den har även ersatt Favorit julmust hos City Gross efter att Axfood 2021 börjat köpa in sig i just City Gross. Själva musten produceras som EMV (egna märkesvaror) av Hellefors Bryggeri som ägs av Spendrups.
Premier julmust gör debut här på Addicted to Julmust i och med att den lottades in i den tredje testgruppen i 2022 års julmustprovning.

Tillverkare
Axfood (legotillverkning)
Skum
Premier julmust hade störst spridning på de individuella skumbetygen från panelen men betyg mellan 2 och 5 kunde summeras till ett snitt på 3,8 vilket blev bäst i testgruppen. Betygen från barnen i panelen var dubbelt så höga som betygen från de vuxna. Även i kommentarerna kunde man se viss tvetydighet: tätt bra skum; stora bubblor, kortvarigt.
Doft
Doften var det bedömningskriterium där den samlade juryn var mest överens. Ett bra snittbetyg på 3,8 baserat var återigen bäst i testgruppen. I bedömningsprotokollen kunde läsas: luktar SÅ julmust; must.
Smak
Om panelen var hyfsat överens om doften så var det återigen splittrade omdömen när smaken bedömdes och betygen från barnen var här mer än dubbelt så höga som betygen från de vuxna. Sammantaget blev det ett snittbetyg som bara räckte till en tredjeplats i detta delmoment. Kommentarerna illustrerade bra den kluvna expertisen: perfect; svag; sticker på ett obehagligt sätt.
Förpackning
När förpackningarna sattes under lupp tog Premier julmust sin tredje delseger för dagen med ett bra snittbetyg på 3,4. Omdömena från panelmedlemmarna var emellertid tydligt uppdelade per ålder även här där barnen i panelen gav dubbelt så höga betyg som de vuxna: så julig; klen plastflaska.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150C), humle- och maltarom (från korn), surhetsreglerande medel (citronsyra), kryddextrakt, konserveringsmedel (E211).

Premier julmust (2022)

Det blev en sällsynt stor skillnad i betygen från panelens barn och vuxna för Premier julmust i den tredje testgruppen i 2022 års julmustprovning. När det gäller kriterierna Skum, Smak och Förpackning gav barnen minst dubbelt så höga betyg som de vuxna. Kan det möjligen hänga ihop med den förhållandevis höga sockerhalten? Premier julmust innehåller 9 gram sockerarter per 100 gram dryck. Jag kan inte minnas att det förkommit en julmust med så högt sockerinnehåll tidigare här på Addicted to Julmust.
Hade enbart barnens betyg fått gälla hade det blivit högsta möjliga slutbetyg; hade de vuxna fått råda hade slutbetyget varit snudd på katastrofalt dåligt. Nu blir det sammantaget en poängsumma som motsvarar ett bra slutbetyg någonstans mittemellan.

Slutbetyg: tre och en halv kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två − ett =