Grupp H (2010/2011 års julmustprovning)

Deltagande fabrikat:
Guttsta Källa gammaldags julmust, Guttsta Källa AB
Coca-Cola, Coca-Cola Enterprises Sverige AB
Nygårda julmust, Spendrups Bryggeri AB
Apotekarnes julmust, Carlsberg Sverige AB

Guttsta Källa gammaldags julmust
Guttsta Källa gammaldags julmust

Nygårda julmust
Nygårda julmust

Apotekarnes julmust
Apotekarnes julmust

Så här i sista gruppen uppdagas att jag till min eviga skam inte lyckades samla ihop 32 olika julmustsorter inför julen 2010 utan endast 30. Sista slutspelsgruppen innehåller därför inte mindre än två jokrar. Dels Coca-Cola. Dels Apotekarnes julmust. Den senare blev visserligen utslagen i grupp B men blir nu alltså tilldelad en ny chans som någon slags tittarnas/läsarnas röst eller folkets val. Apotekarnes vinner ju omröstning efter omröstning gällande bästa/godaste julmusten (t ex här och här). Dessa undersökningar kan förvisso anklagas för att vara ovetenskapliga på alla möjliga sätt men det sammantagna resultatet är ju så förkrossande entydigt att det inte kan ignoreras. Kan Addicted to Julmust ha haft fel flera gånger om?
Kommer Apotekarnes julmust revanchera sig och sopa banan med ärkefienden Nygårda julmust eller kommer musten från Carlsberg reprisera 2009 års plump i protokollet?
Nu är det dock ny säsong och delvis nya bedömningskriterier. Allt är möjligt – må bästa must vinna!

Testpanel:
Liselott, 27 år
Caroline, 27 år
Christoffer, 33 år
Per, 40 år

Fåordig panelmedlem
Fåordig panelmedlem

Inte fullt så fåordig panelmedlem
Inte fullt så fåordig panelmedlem

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det blev förhållandevis höga betyg när det första kriteriet sammanställdes i grupp H. Allra bäst bedömdes skummet vara hos Apotekarnes julmust. Panelmedlemmarnas individuella betyg varierade mellan 4 och 5 med det charmanta snittbetyget 4,3 – faktiskt det bästa skumbetyget i hela gruppspelet. Sämst i klassen vad gäller just skummet blev Coca-Cola där betygen skrevs mellan 0,5 och 2 med ett snitt på 1,1.
Testpanelens omdömen:
Guttsta Källa gammaldags julmust:    3    3    4    3
Coca-Cola:    0,5    1    1    2
Nygårda julmust:    3    4    3    3
Apotekarnes julmust:    4    5    4    4

Doft
Bäst i denna klass blev Nygårda julmust med en betygsserie bestående av omdömen mellan 2 och 4 och det kanske inte fullt så imponerande snittbetyget 2,6. Minst angenäm doft ansågs Coca-Cola ha; betygen varierade här mellan 1 och 2 med ett lågt snitt på 1,5.
Testpanelens omdömen:
Guttsta Källa gammaldags julmust:    2    1    4    3
Coca-Cola:    1    2    1    2
Nygårda julmust:    2    2    2,5    4
Apotekarnes julmust:    2    0    2    3,5

Smak
När det tredje kriteriet Smak bedömdes vann Nygårda julmust sin andra delseger för dagen. Panelens omdömen för Spendrups flaggskepp varierade mellan 3 och 4,5 och kunde sammanställdes till det mycket fina snittbetyget 3,6. Coca-Cola gick på sin tredje mina i rad och betygen för denna icke-must summerades till snittet 1,3.
Testpanelens omdömen:
Guttsta Källa gammaldags julmust:    2    2    4    3
Coca-Cola:    1    1    1    2
Nygårda julmust:    4    3    3    4,5
Apotekarnes julmust:    3    2    1    2,5

Förpackning
Bäst förpackning återfanns enligt panelen hos Guttsta Källa gammaldags julmust; betyg mellan 2 och 5 gav det stabila snittbetyget 3,4. Nygårda julmust och Apotekarnes julmust fick här båda lägst snittbetyg i gruppen: 2,0 baserat på betyg mellan 1 och 3.
Testpanelens omdömen:
Guttsta Källa gammaldags julmust:    5    2    3    3,5
Coca-Cola:    5    2    1    4
Nygårda julmust:    1    2    2    3
Apotekarnes julmust:    2    2    1    3

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning Grupp H:
Nygårda julmust : 63,8 poäng
Guttsta Källa gammaldags julmust : 57,3 poäng
Apotekarnes julmust : 49,8 poäng
Coca-Cola : 29,0 poäng

Nygårda julmust vinner en arbetsseger och säkrar med sin topplacering en plats i åttondelsfinalerna.
Guttsta Källa gammaldags julmust gör Nygårda julmust sällskap i slutspelet efter en solid insats utan egentliga dippar.
Apotekarnes julmust vann visserligen kategorin Skum men just skummet är Apotekarnes enda styrka. När det gäller doft, smak och förpackning är snittbetygen rent dåliga; hade inte Coca-Cola varit här och tagit smällen så hade Apotekarnes blivit sämst gruppen vad gäller dessa tre kriterier.
Coca-Cola var egentligen aldrig med i matchen och slutar sist i gruppen.

5 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tack för din kommentar, din blogg gjorde min dag :)! Din kommentar fick ett svar, fast det hamnade på min blogg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 − fyra =