På mustfronten litet nytt

Julmustmarknaden är förhållandevis stabil. Inför julen 2010 försvann Kopparberg julmust traditionell och Kopparberg julmust original. Samtidigt dök tre nya sorter upp: Ängavallens vänner ekologisk söt julmust, Ängavallens vänner ekologisk halvtorr julmust samt Naturfrisk ekologisk julmust. Inför julen 2011 gick Läckö julmust i graven men två nyheter såg dagens ljus: Bjäre julmust (som rent tekniskt gör comeback efter ett par års frånvaro) och Nygårda Julmust Vintage Oak (som är första och enda julmustsorten som säljs på Systembolaget).

Den pågående julmustprovningen här på bloggen baseras ju på 2010 års julmustutbud. Men hur står sig 2011 års nyheter i förhållande till övriga fabrikat på marknaden? Detta är en på tok för spännande fråga för att lämnas liggande orörd på ett skrivbord. Eller var man nu väljer att lägga frågor av denna dignitet.

För att bringa lite klarhet anordnades en extra provsmakning där 2011 års julmustnyheter ställdes mot tre noga utvalda sorter från gruppspelet i 2010 års julmustprovning. För att få en så vid och komplett referensram som möjligt för de två nyheterna för året handplockades följande sorter: Zeunerts julmust i egenskap av den julmust med högst totalt omdöme i gruppspelet, Grebbestad julmust i egenskap av den julmust med det totala omdömet som låg närmast det genomsnittliga omdömet för samtliga fabrikat i gruppspelet och Hareboe julmust med blå etikett i egenskap av den julmust med lägst totalt omdöme i gruppspelet.

Nedan redovisas resultatet för 2011 års nyheter.

Deltagande fabrikat:
Nygårda Julmust Vintage Oak, Spendrups Bryggeri AB
Bjäre julmust, Coca-Cola Enterprises Sverige AB

Nygårda Julmust Vintage Oak
Nygårda Julmust Vintage Oak

Bjäre julmust
Bjäre julmust

De två nyheterna för året blindtestas som sagt tillsammans med Zeunerts julmust, Grebbestad julmust och Hareboe julmust med blå etikett.
Nygårda Julmust Vintage Oak, som är lagrad på Bourbonfat, säljs endast på Systembolaget men är i likhet med övriga julmustsorter alkoholfri. Spendrups Bryggeri AB fortsätter att utmana det traditionella och detta kan vara bryggeriets mest spännande grepp hittills. Återstår att se om det faller väl ut, som Nygårda ekfatslagrad julmust, eller blir fullständig katastrof, som tidigare års varianter med julkryddor, julkola och julnougat.
Bjäre julmust lanseras på nytt efter ett antal års frånvaro. Har Coca-Cola gett upp kampen mot julmust månne?
Ny säsong och nya bedömningskriterier. Må bästa must vinna!

Testpanel:
Liselott, 27 år
Christoffer, 34 år
Hussein, 26 år / Krister, 45 år
Per, 40 år

Uppställning
Uppställning

Provsmakning
Provsmakning

Rutinerat protokoll
Rutinerat protokoll

Perotokoll
Perotokoll

Panelmedlemmarna provsmakar de olika julmustsorterna och bedömer dem utifrån fyra kriterier: skummet, doften, smaken och förpackningen. Varje enskild panelmedlem sätter valfritt betyg 0-5 (där 5 är högst) på dessa fyra kriterier för respektive julmust de bedömer.

Skum
Det blev väldigt divergerande betyg när det första kriteriet sammanställdes.
Nygårda Julmust Vintage Oak gick ut stenhårt och säkrade första delsegern relativt enkelt. Panelmedlemmarnas individuella betyg varierade mellan 3,5 och 5 med det superba snittbetyget 4,3 – faktiskt i linje med det bästa skumbetyget i hela gruppspelet. I bedömningsprotokollen kunde läsas kommentarer som: halvlångt, överträffande skum, låter t o m pysande, bra skum, rejält med skum först, fin ”ring” vid kanten, skumrik.
Bjäre julmust inledde på sämsta möjliga sätt; betygen skrevs mellan 1 och 3 med ett snitt på 2,0. Panelmedlemmarna skrev: halvkort, storbubbligt, tvålassociationer, bra skum ligger och pyr lite efteråt, försvann väldigt fort, rejält med skum först, ingen ”ring”, dåligt.
Testpanelens omdömen:
Nygårda Julmust Vintage Oak:    5    4,5    3,5    4
Bjäre julmust:    3    2    1    2

Doft
Även i denna klass blev Nygårda Julmust Vintage Oak bäst, om än med lite mindre segermarginal. Betyg sattes i intervallet 2-4 och snittbetyget landade på klart godkända 2,9. Panelen samlade sina intryck i följande ord: vanilj, honung, vax, rökpust, lite märklig doft, glögg, glögg, sötaktig, honung, gott.
Bjäre julmust var fortsatt på efterkälken; betygen varierade mellan 1 och 3 med dagens lägsta snitt: 1,9. I protokollen kunde läsas: svagt, söt doft, söt.
Testpanelens omdömen:
Nygårda Julmust Vintage Oak:    2    4    3,5    2
Bjäre julmust:    3    1    1,5    2

Smak
När det tredje och tyngst viktade kriteriet Smak bedömdes vann Nygårda Julmust Vintage Oak sin tredje delseger för dagen. Panelens omdömen för Spendrups bidrag till lyxsegmentet varierade mellan 2 och 3,5 och kunde sammanställdes till det stabila snittbetyget 2,4. Panelmedlemmarna skrev: fat, en light-smak, lite besk eftersmak, dåligt med kolsyra, söt smak, aningen sträv.
Bjäre julmust orkade inte hålla emot här heller. Betygen mellan 1,5 och 3 summerades till snittet 2,1 med kommentarer som: vattnigt, bra smak, mycket smak, mer eftersmak, godisnappar, söt, godis, godissmak.
Testpanelens omdömen:
Nygårda Julmust Vintage Oak:    2    3    3,5    1
Bjäre julmust:    3    2    1,5    2

Förpackning
Bäst förpackning återfanns enligt panelen hos Nygårda Julmust Vintage Oak; betyg mellan 3 och 4,5 gav det fina snittbetyget 3,6. I bedömningsprotokollen stod: stilren, gillar flaskan, champagnekänsla, fin flaska, klassiskt etikett, vinflaska.
Bjäre julmust avslutade med lägsta snittbetyget för fjärde gången i rad: 2,8 baserat på betyg mellan 2 och 3. Panelmedlemmarnavar rörade överrens i sina kommentarer: mysig flaska men mjuk, tråkig flaska men trevlig etikett, tråkig flaska, fin etikett.
Testpanelens omdömen:
Nygårda Julmust Vintage Oak:    3    4    3    4,5
Bjäre julmust:    3    3    2    3

Snittbetygen för varje testad julmust räknas nu om till en poängsumma där de olika kriterierna är viktade så att den maximala poängen för en enskild julmust är 100 (se Riktlinjer för 2010/2011 års julmustprovning).

Slutställning:
Nygårda Julmust Vintage Oak : 59,5 poäng
Bjäre julmust : 42,3 poäng

Nygårda Julmust Vintage Oak är snäppet bättre i samtliga moment. Skummet är det klart starkaste kortet, följt av förpackningen. Här måste dock viss försiktighet åberopas – vid öppnandet av flaskan inför denna provsmakning gick halva innehållet förlorat i en elegant mustfontän. Nygårda Julmust Vintage Oak får i det närmaste samma totalpoäng som Nygårda ekfatslagrad julmust och Guttsta Källa gammeldags julmust vilket motsvarar ett slutbetyg på 3 kapsyler.
Bjäre julmust framstår som en ganska medioker och slätstruken dricka. Inget individuellt betyg över 3 och en del ettor vittnar om en besviken testpanel. Totalpoängen hamnar i grannskapet kring Lagerhaus julmust och Apotekarnes julmust vilket motsvarar ett slutbetyg på 1 kapsyl.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Nygårdas kanske man skulle prova då! Finns det någon jag inte bör missa i år?

    SV: Tyckte precis samma som du på de båda musterna faktiskt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 7 =