Semifinal 2:
Mora must vs Three Hearts påskmust

Mora must från Mora Bryggeri AB gjorde processen kort med ICA påskmust i kvartsfinalen. Three Hearts påskmust från Krönleins Bryggeri AB tog i samma omgång en regelrätt arbetsseger mot Apotekarnes påskmust.

Ända sedan jag skrev det första inlägget på denna blogg den 1 december i fjol så har jag haft en del moraliska bryderier, framför allt följande: Alla mina provsmakningar av must har varit öppna, d v s jag har genom hela smaktestet varit medveten om vilket fabrikat av must jag för tillfället testat. Detta skulle ju kunna föranleda misstankar om huruvida jag omedvetet favoriserar vissa fabrikat.
Jag har fram tills nu ursäktat mig med att det är svårt att ensam organisera ett blindtest; men inför semifinalerna har jag tagit hjälp av en söt assistent som sköter själva anonymiseringsprocessen. De tre avslutande provsmakningarna i detta påskmust-VM är således blindtester!

Skum
Mora must skummar med ett mellanljust, gräddigt och synnerligen långt skum som övergår i tätt och verkar mörkna en aning. En tjock krans av tätt skum finns kvar runt glasets kant en bra stund efter det att den första skumningen är avslutad. Three Hearts påskmust skummar med ett mellanmörkt, snabbt och företrädesvis luftigt skum.
Klar poäng till Mora must.
Doft
Mora must doftar mustigt och fylligt. Three Hearts påsmust doftar mediumfylligt.
Poäng till Mora must.
Färg
Mora must är mörk och intensiv i färgen. Three Hearts påskmust är också relativt mörk men något ljusare än sin motståndare.
Poäng till Mora must.
Smak
Mora must är jämn och fin i smaken men dippar något i eftersmaken som noterades som lite lite fadd i sockertonen. Three Hearts påskmust har en snäll, rund och stabil smaknivå. En glimt av bränt socker hänger kvar länge.
Poäng till Three Hearts påsmust.
Förpackning
Mora must saluförs på en tilltalande glasflaska á 50cl. Three Hearts påskmust erbjuds på PET-flaska i den charmanta storleken 1 liter samt på klassisk glasflaska á 33cl.
Poäng till Three Hearts påskmust.

Segrare
Mora must med 3-2, mycket tack vare och sitt fantastiska skum och sin kärnfulla doft och färg.
Mora must kommer att möta Grebbestad påskmust i final.

Fotnot
Mora must innehåller (enligt etiketten): Kolsyrat vatten, socker, sockerkulör (E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), citronsyra, kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211).
Three Hearts påskmust innehåller (enligt etiketten): Kolsyrat vatten, socker, sockerkulör (E150 c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211).

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Oj, Oj, Oj. här förväntade jag mig en klar seger till Mora, särskilt när det gällde smaken. Men när jag tittar på min egen blind protokoll från i julas ser jag att 3 Hearts klarade sig rätt bra, särskilt bland barnen (jag hade den högst bland vanliga muster (dvs inga enbärs eller Zeunerts medräknad). Vill du kommenterar mer om resultatet?

  2. Jag måste säga att jag är lite förvånad själv. Till viss grad skulle man kanske kunna säga att det var mitt (alltför) simpla upplägg som räddade Mora must i semifinalen; hade smaken varit viktad högre (vilket kanske vore mer rättvisst) så hade eventuellt Three Hearts påskmust gått vidare.
    Rent allmänt så kan jag konstatera att jag nog var lite snål med betygen till såväl Three Hearts julmust (3 kapsyler) som Grebbestad julmust (3½ kapsyler); om nu julmust och påskmust är samma sak (men mer om detta om någon knapp vecka eller så).

  3. Sen är det ju så att det finns en viss osäkerhet i resultaten när man som jag dels är ensam om att provsmaka och dels egentligen bara bedömer provsmakningarna efter en enstaka provning (jag kan ju ha en dålig dag/flaska).
    Man ska absolut inte ta mina bedömningar som en bibel, men kanske som ett vagt riktmärke: man har med största sannolikhet mer behållning av en must som befinner sig i betygsintervallet 3-5 kapsyler än en must med omdömet 1 eller 2 kapsyler.
    Kontentan av min blogg är nog: det finns så många fler sorter än de man kanske vanligen tänker på – ut och testa dig fram din egen favorit! Eller som en mycket klok person brukar säga: Gå och dra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =