Final:
Grebbestad påskmust vs Mora must

På sin väg till finalen har Grebbestad påskmust slagit ut Eldorado påskmust med 3½-1½ och därefter Nygårda påskmust med 3-2. Mora must inledde slutspelet med en övertygande 5-0-seger mot ICA påskmust och följde upp med en inte lika solid insats mot Three Hearts påskmust, ett möte som dock slutade 3-2.

Ända sedan jag skrev det första inlägget på denna blogg den 1 december i fjol så har jag haft en del moraliska bryderier, framför allt följande: Alla mina provsmakningar av must har varit öppna, d v s jag har genom hela smaktestet varit medveten om vilket fabrikat av must jag för tillfället testat. Detta skulle ju kunna föranleda misstankar om huruvida jag omedvetet favoriserar vissa fabrikat.
Jag har fram tills nu ursäktat mig med att det är svårt att ensam organisera ett blindtest; men inför semifinalerna har jag tagit hjälp av en söt assistent som sköter själva anonymiseringsprocessen. De tre avslutande provsmakningarna i detta påskmust-VM har således varit blindtester!

Skum
Grebbestad påskmust skummar med ett mellanljust, halvtätt och halvlångt skum som övergår i luftigt; en krans av halvluftigt skum dröjer sig kvar runt glasets kant även efter att den initiala skumningen har upphört. Mora must skummar med ett mellanljust, gräddigt och synnerligen långt skum som övergår i tätt och verkar mörkna en aning. En tjock krans av tätt skum finns kvar runt glasets kant en bra stund efter det att den första skumningen är avslutad.
Poäng till Mora must.
Doft
Grebbestad påskmust doftar något tunt men med en viss fruktighet. Mora must doftar fylligt och harmoniskt med en tydlig fruktighet.
Poäng till Mora must.
Färg
Grebbestad påskmust har en färg som ligger någonstans i intervallet mellanmörk till mörk färg. Mora must är typiskt mörk och kompakt i färgen.
Poäng till Mora must.
Smak
Grebbestad påskmust ger ett väldigt snällt och balanserat intryck. Möjligen ett drag åt malt. Passar till ett dignande påskbord. Eftersmaken är emellertid inte helt klockren, känns aningen jolmig och på gränsen till blaskig eller avslagen. Mora must ger ett fylligt, sött och fruktigt intryck. Känns frisk och lättdrucken. Ett svagt svagt drag åt honung. Perfekt som apertif?
Poäng till Mora must.
Förpackning
Grebbestad påskmust saluförs på en proper glasflaska á 50cl. Även Mora must erbjuds på samma typ av glasflaska.
Sista poängen i detta påskmust-VM delas lika mellan de två finalkombattanterna.

Segrare
Mora must med 4½-½. Det smärtar mig att skriva segern med så stora siffror för detta är två fantastiska påskmust-sorter. Grebbestad bryggeri gör utan tvekan en av de absolut bästa musterna på marknaden; här möter man dock rivalen från Mora Bryggeri som är marginellt bättre på de flesta punkter. Ska man försöka hitta någon specifik förbättringspotential hos Grebbestad påskmust så lyser kanske den något tunna doften igenom som en akilleshäl genom hela slutspelet. Hos Mora påskmust förtjänar skummet ett extra hedersomnämnande, här är man utan jämförelse bäst bland de jul- och påskmustfabrikat som jag testat.

Fotnot
Grebbestad påskmust innehåller (enligt etiketten): Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150C, syror (E330, E331), konserveringsmedel E211. Innehåller maltextrakt samt aromämne.
Mora must innehåller (enligt etiketten): Kolsyrat vatten, socker, sockerkulör (E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), citronsyra, kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211).

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Vart finner jag Mora påskmust egentligen? Har inte hittat den på någon ICA jag varit inne på nu vid påsken.

    Smärtar mig att se grebbedstad besegrad men bästa musten vann antagligen. Nu måste jag bara smaka själv också 😀

    Tack för ett intressant och välutfört Påskmust VM!

  2. Mora påskmust är svår att hitta på västkusten. Jag tror att jag köpte de sista exemplaren på ICA Kvantum Munkebäckstorget men det är möjligt att de fått in nya.
    Mora julmust brukar dock finnas på såväl ICA Kvantum Munkebäckstorget som ICA Focus (Liseberg) och faktiskt lilla ICA Supermarket Åkered.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 20 =