Semifinal 1:
Nygårda påskmust vs Grebbestad påskmust

Så har det blivit dags för den första av två semifinaler. Nygårda påskmust från Spendrups Bryggeri AB kommer full av självförtroende efter utklassningssiffrorna 5-0 mot Lidl påskmust i kvartsfinalen. Grebbestad påskmust från Grebbestad Bryggeri fick också en rejäl boost efter att, som oseedad, ha slagit ut välmeriterade Eldorado påskmust med 3½-1½.

Ända sedan jag skrev det första inlägget på denna blogg den 1 december i fjol så har jag haft en del moraliska bryderier, framför allt följande: Alla mina provsmakningar av must har varit öppna, d v s jag har genom hela smaktestet varit medveten om vilket fabrikat av must jag för tillfället testat. Detta skulle ju kunna föranleda misstankar om huruvida jag omedvetet favoriserar vissa fabrikat.
Jag har fram tills nu ursäktat mig med att det är svårt att ensam organisera ett blindtest; men inför semifinalerna har jag tagit hjälp av en söt assistent som sköter själva anonymiseringsprocessen. Återstående provsmakningar i detta påskmust-VM är således blindtester!

Skum
Nygårda påskmust skummar rikligt med ett tätt mellanljust och långt skum som övergår i luftigt. Grebbestad påskmust skummar med ett mellanljust, halvtätt och halvlångt skum som övergår i luftigt; en krans av halvluftigt skum dröjer sig kvar runt glasets kant även efter att den initiala skumningen har upphört.
Första poängen delas lika mellan Nygårda påskmust (något längre skum) och Grebbestad påskmust (något gemytligare skum).
Doft
Nygårda påskmust doftar relativt svagt men balanserat. Grebbestad påskmust doftar lite klent men med en viss fruktighet.
Även den andra poängen delas lika mellan Nygårda påskmust och Grebbestad påskmust; båda doftar tämligen svagt och klent.
Färg
Nygårda påskmust har en typisk mellanmörk nyans som drar lite år rött. Grebbestad påskmust uppehåller sig i gränslandet mellanmörk till mörk färg.
Poäng till Grebbestad påskmust.
Smak
Nygårda påskmust känns ganska neutral och nästan tråkig i smaken. Framför allt eftersmaken är tråkig och något klibbig. Grebbestad påskmust ger en balanserad och avrundad smakupplevelse. Allround och evighetsdryck är två uttryck man kan läsa i provsmakningsprotokollet, vilket syftar på att detta är en dryck man inte tröttnar på. Torr och något tråkig eftersmak drar ner betyget en smula.
Klar poäng till Grebbestad påskmust.
Förpackning
Nygårda påskmust säljs i 1,5-liters PET-flaska och klassisk 33cl glasflaska. Grebbestad påskmust saluförs på en proper glasflaska á 50cl.
Avslutande poängen går till Nygårda påskmust som dels ger konsumenten fler valmöjligheter och som dessutom är ett av endast två bryggerier som håller fast vid den traditionsenliga glasflaskan á 33cl.

Segrare
Grebbestad påskmust med 3-2 efter en mycket jämn semifinal där smaken nog får sägas vara den avgörande faktorn.
Denna semifinal såg ett möte mellan två skolor inom must-tillverkning: Nygårda påskmust med sin tydliga socker-sötma med drag av bränt och karamelliserat socker och Grebbestad påskmust som är harmonisk med spår av frukt eller blommor. Nygårda påskmust står sig bra mot allmänt kraftlösa och snåla must-sorter men har svårt att hävda sig mot mer påkostade, balanserade och fruktiga varianter.
Grebbestad påskmust kommer att möta vinnaren i mötet mellan Mora must och Three Hearts påskmust i final.

Fotnot
Nygårda påskmust innehåller (enligt etiketten): Kolsyrat vatten, socker, glukos-fruktossirap, färgämne E150c, aromämnen (från bl a humle och kornmalt), surhetsreglerande medel citronsyra, kryddextrakt, konserveringsmedel E211 och E202.
Grebbestad påskmust innehåller (enligt etiketten): Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150C, syror (E330, E331), konserveringsmedel E211. Innehåller maltextrakt samt aromämne.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + femton =