Vasa julmust special (2009)VASA Bryggeri i Sundsvall är ett ungt bryggeri, bildat 1997. Man har emellertid redan från starten profilerat sig som ”nostalgibryggeriet” och har som uttalad ambition att återskapa de gamla klassiska varumärkena från förr. Man vårdar ömt veteraner som Trocadero, Portello, Loranga m fl.
Receptet för julmust special har man tydligen förvärvat från ett av många lokala bryggerier som gått ur tiden: Bockens Bryggeri i Gävle. Bara en sån sak.

Tillverkare
VASA Bryggeri (Dryckesbolaget Gustav VASA AB)
Skum
Förhållandevis ljust. Tätt och halvlångt.
Doft
Aromatisk; doftar skumbanan med en liten förnimmelse av citrus.
Färg
Mörk.
Smak
Det mest slående är smaken av godiset skumbanan. Bakom denna fasad döljer sig en jämförelsevis komplex julmust, med viss syra och dämpade inslag av bär. Det finns även en mild bränd ton som blir extra tydlig i den halvkorta eftersmaken.
Förpackning
Marknadsförs i PET-flaskor om 0,5 resp 1,5 liter.

Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, naturliga och naturidentiska aromämnen, naturligt humle och maltarom (från korn), sockerkulör (E150c), syra (citronsyra) konserveringsmedel (E211).

Vasa julmust special (2009)

Detta är verkligen ingen typisk julmust. Med sina tydliga särdrag av skumbanan torde den falla en yngre publik i smaken (eller en äldre publik med barnasinnet kvar). Kan bryta av om det traditionella julbordet gått i stå. Hur som helst så bör musten testas – den kan vara din nya favorit men lika gärna din värsta mardröm.
Slutbetyg: tre kapsyler

6 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Jag jobbade på tidigt åttiotal på Tillbryggerier i Östersund och då tillverkade vi denna must som bara levererades till Gävletrakten och den gick under namnet Gävlemust. Den blev poppulär för oss som jobbade på bryggeriet och då inte minst som groggvirke.

  2. Den här julmusten – som förr kom från Bockens bryggerier och hade det klassiska tomterimmet på flaskan – gick åt i mängder. Wasa har lyckats förvalta arvet bra och den är i mina ögon överlägsen de andra musterna. De övriga smakar artificiellt och för mycket citron och sötningsmedel. Denna har en mer bränd men äkta sockerton. Du som får förnimmelsen av skumbanan…? Väl kyld är detta julmusterna Rolls-Royce. Jag dricker ingen annan om jag får välja.

  3. Håller med han som jobbade på Tillbryggeriet i Östersund. Men den tillverkades även på Till i Umeå. Körde tradare då och denna must som ja gick bara under namnet Gävlemust var en höjdare som jag nu berättar för mina barn om. Körde faktiskt runt en hel natt kring Gävle för att förhindra att hela lasten frös. Hade bara ett ekipage med kapell så ända sättet mitt i vintern för att rädda lasten var att inte stanna av. Att denna must finns än får min päls att stå!!! Christer.

  4. Provede denna must för ett par år sedan. Är sen den gången bara Apotekarnes Julmust som passar på MITT julbord iaf. Aldrig mer att jag betalar pengar för nåt sånt här alltså”. *ryser vid minnet_*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 3 =