Brunneby herrgårdsmust (2009)

Sedan 1941 ligger ett musteri i Brunneby intill Göta kanals fåra mellan Vättern och Roxen. Även om musteriverksamheten är relativt ny så är bygden rik på historia, under medeltiden ägdes Brunneby gård av flera Vasaättlingar.
Musteriets fokus ligger på närodlad frukt och man gör mestadels sylt, saft och olika muster (vilka även exporteras till så exotiska länder som USA, Kanada och Japan).

Tillverkare
Brunneby Musteri
Skum
Långt, rikligt och komplext såtillvida att det är luftigt, tätt och nästan lite gräddigt om vartannat. Mellanmörkt med en svag svag röd ton. En liten bestående krans av krämigt skum finns kvar runt glasets kanter även efter det att den initiala skumningen upphört.
Doft
Mediumfyllig och fruktig.
Färg
Mörk.
Smak
Generös och fruktig. Mjuk men fortfarande kolsyrad (om än något mindre än den genomsnittliga julmusten). Len och krämig halvlång eftersmak.
Förpackning
Säljs i det något udda formatet 65cl glasflaska
.
Ingredienser (enligt etiketten)
Rent källvatten, socker, malt (från korn), humle, citronsyra, naturliga aromämnen, sockerkulör, konserveringsmedel E202/E211.

Brunneby herrgårdsmust (2009)

En mycket mjuk och något fruktig must. Brunneby Musteri är med största sannolikhet inte kund hos AB Roberts men man krossar nog ett och annat enbär i sina julmustkar. Ett vackert skum som gör att hela produkten känns genuin och äkta (i motsatts till hårt industriellt styrd).
Slutbetyg: fyra kapsyler

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tack för ännu en must jag har aldrig provat. Ska ringa till Brunneby idag för att fråga var jag kan köpa den. Det roliga är att jag ska publicera ett recept den här veckan baserad på saft från just Brunneby!

  2. Jag måste nämna att Brunneby har en synnerligen trevlig kundservice. När jag först hörde mig för om det fanns någon återförsäljare i Göteborgsområdet fick jag svaret att det tyvärr inte fanns någon. Men så återkom de fem dagar senare med namnen på två små gårdsbutiker som sålde deras julmust. Vet inte om de gjorde en extra grundlig sökning eller om de helt enkelt fixade två återförsäljare bara så där. Hur som helst: omtänksamt och värmande!
    Ser fram emot ditt recept…

  3. Samma här. Jag ringde kundtjänsten i morse. Tyvärr fanns det ingen butik klok nog att ha musten i sortimentet i Uppsala området. Men deras saft finns i butiker här så utan problem ordnade kundtjänsten ett leverens av en kartong med musten till min lokala ICA i Knivsta nu på torsdag i samband med en saftleverens. Min ICA ville inte ta med musten i sortimentet men gick i allafall med på att vara mellanhand för min kartong. Super kundservice från Brunneby. Tänk om man hade ringt Carlsberg och bad om något sådant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 8 =