NaturFrisk ekologisk julmust (2010)

Betyg : ½ kapyl @ Addicted to Julmust

Inför julen 2010 lanserades för första gången ekologisk julmust, närmare bestämt tre olika sorter från samma bryggeri.
Som nyhet för året placerades NaturFrisk ekologisk julmust i seedningsgrupp 3 och lottades sedermera in i slutspelsgrupp G.

Tillverkare
Ørbæk Bryggeri
Skum
NaturFrisk ekologisk julmust inledde 2010 års julmustprovning på sämsta möjliga sätt. I kategorin Skum skrevs snittbetyg till 2,1. Detta är egentligen ett lågt betyg men i gruppen fick ingen julmust högre skumbetyg än 2,9 så NaturFrisk ekologisk julmust skall inte skämmas för sin insats. Panelmedlemmarna skrev: helt ok, lagom, skummar rimligt, olika form på bubblorna, roligt, olika former av bubblor, försvann ganska snabbt, för mycket skum.
Doft
I denna kategori noterades NaturFrisk ekologisk julmust återigen för det sämsta snittbetyget: 1,4 med omdömen som: luktar gammal äggtoddy, luktar lite Coca Cola blandat med lite julmust, luktar vanlig läsk, svag doft, luktar nästan ingenting.
Smak
Även i smaktestet hade NaturFrisk ekologisk julmust väldigt svårt att hävda sig. Snittbetyg landade på 0,9 och panelen skrev: sötningsmedel + baggel, smakar inte alls gott, smakar gammal julmust, smakar lite Cola, ingen kolsyra nästan.
Förpackning
I sista kategorin noterades NaturFrisk ekologisk julmust för dagens enda hyggliga betyg; fina 3,1 med beskrivningar som: smidig flaska, lagom etikett, behaglig liten flaska, söt flaska, etikett är gullig, liten fin flaska, fin etikett, kanon!, plus för etikett, för mycket förpackning i förhållande till mängden innehåll.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, fläderbär, svart vinbär, råsocker, druvjuice, maltextrakt, kryddor, sockerkulör, humle, citronsyra.

Att som första aktör någonsin börja tillverka ekologisk julmust är extremt modigt. Det finns inget ekologiskt julmustextrakt vilket innebär att man som producent av ekologisk julmust antingen måste finna sitt eget recept på den mytomspunna mustsmaken eller gå en helt annan väg. NaturFrisk ekologisk julmust har valt det senare och baseras på fläder och svarta vinbär.
Resultatet är en dryck som inte skummar, doftar eller smakar som traditionell julmust. NaturFrisk ekologisk julmust hade därför redan på förhand ett ohyggligt dåligt utgångsläge inför ett blindtest.
NaturFrisk ekologisk julmust har det lägsta snittbetyget i slutspelsgrupp G när det gäller såväl skum som doft och smak. Vad gäller förpackning lyfter sig musten något och får näst lägst omdöme.

Slutbetyg: en halv kapsyl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex − ett =