Harboe julmust, blå etikett (2010)

Betyg : ½ kapyl @ Addicted to Julmust

Den minutiöse läsaren har vid det här laget noterat att Addicted to Julmust inte recenserat en enda jul- eller påskmust med Light-beteckning. Ni som försöker undvika onödigt socker får ha överseende, men light-läsk är en onaturlig styggelse och så motbjudande för alla sinnen att den inte hör hemma på någon blogg med självaktning.
Harboe säljer två olika sorters julmust på den svenska marknaden; en sötad med socker och tappad på flaska med röd etikett, och en sötad med aspartam/sackarin och tappad på flaska med blå etikett. Den senare är, trots sitt innehåll av sötningsmedel, inte uppmärkt som light-variant. Detta har vållat viss huvudbry hos bloggen, men efter långt och omsorgsfullt övervägande blev det bestämt att även denna julmust skall utvärderas. Gör man anspråk på att vara en fullvärdig julmust så skall man nagelfaras utifrån samma kriterier som övriga sorter i detta segment.
Harboe julmust med blå etikett placerades i seedningsgrupp 4 inför lottningen till 2010 års julmustprovning.

Tillverkare
Harboes Bryggeri
Skum
Harboe julmust med blå etikett öppnade hyfsat starkt med det godkända snittbetyget 3,0 vilket var det tredje bästa snittet i kategorin Skum. Panelmedlemmarna skrev: alldeles för kraftigt julskum, väldigt fast och fint skum, fastnar på kanten, väldigt mycket skum och stannar kvar länge, väldigt långt och tätt skum, stor skumkrans, är detta normalt?, massivt, kompakt, kemiskt, extremt långvarigt, konstgjort, fint skum som ligger kvar länge men lämnar spår på muggen, känns konstgjort och det drar ner det hela.
Doft
I denna kategori noterades Harboe julmust med blå etikett faktiskt för det näst högsta men samtidigt förhållandevis låga snittbetyget 2,1 med omdömen som: söt/mustig doft, doftar illa, diskmedel luktar den, myggmedel, svagt av bränt socker, svagt, fin juldoft.
Smak
Man skulle, med mycket välvilja, kunna säga att Harboe julmust med blå etikett klarade sig undan med ok betyg i de två inledande bedömningarna. I smaktestet blev det dock historiskt låga omdömen; snittbetyget 0,3 är en svåråtkomlig bottennotering i gruppen. Panelens kommentarer var unisona: kaos av smaker, inget som helst tecken på julmust i smaken, gammal raggsocka, smakar socker för mycket, smakar illa, sötningsmedel galore, urk, beskt och konstgjort, klibbigt, vedervärdigt!, smakar bara ”sötningsmedel”, ingen god julsmak.
Förpackning
Säljs på 1,5-liters PET-flaska. Återigen sämst snittbetyg: 1,0 med beskrivningar som: fruktansvärd förpackning, osmidig, sådär etikett, trökig, ful flaska, stor och klumpig flaska, danskarna dödar julen med sladdrig plastflaska och en snuskig tomte, ojulig, svårt med ”lösa” plastflaskor, behövs två händer för att hålla i den och hälla upp.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färg (sockerkulör E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra), kryddextrakt, aromämnen, sötningsmedel (aspartam, sackarin), konserveringsmedel (E211).

Harboe julmust, blå etikett (2010)
Harboe julmust, blå etikett

Det enda som räddar Harboe julmust med blå etikett från fullständigt haveri är att skummet förvillar panelen. När skummet och doften dunstat och det är klara sinnen som bedömer smak och förpackning blir omdömet en exempellöst dålig dryck. Fyra nollor och två ettor i smakbetyg är uselt bortom all beskrivning. Borde inte få kallas julmust!

Slutbetyg: en halv kapsyl

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Haha, inte så konstigt att den får lågt betyg. Hade detta varit i vinbranschen hade det varit som att jämföra olika lagarade amaroneviner med ett tetravin för 29 spänn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 1 =