Apotekarnes julmust (2010)

Betyg : 1 kapsyl @ Addicted to Julmust

Den mest klassiska av alla julmustsorter. Vinner överlägset omröstning efter omröstning gällande bästa/godaste julmusten (t ex här och här) och gillas av överlägset flest personer på Facebook (om man ser till alla olika julmustfabrikat).
Finns att köpa i var och varannan affär. Svår att inte hitta kring jul.

Tillverkare
Carlsberg Sverige AB
Skum
Apotekarnes julmust inledde 2010 års julmustprovning stabilt med det klart godkända snittbetyget 3,1 vilket var det näst bästa snittet i kategorin Skum i Grupp B. Panelmedlemmarna skrev: klassiskt julskum, fint fast skum, skummar fint, lite billigt gjord, långt tätt skum, slutar med stora bubblor, liten skumkrans, gräddigt, långvarigt, storbubbligt skum men det ligger ändå kvar en stund – ett litet plus.
Doft
I denna kategori registrerades Apotekarnes julmust för det lägsta snittbetyget: 1,6 med omdömen som: svag ton av julmust i doften, lite must/kemikalie arom, luktar gammalt, avslutar med vidbränd sockerdoft, tunt, luktar lite syntetiskt, ingen juldoft.
Den enda gravida panelmedlemmen stod för dagens mest alarmerande notis: luktar lim, blir lite orolig för hur detta påverkar bebisen i magen.
Smak
Som om inte bottennoteringen i kategorin Doft var illa nog så landade Apotekarnes julmust in på ett än sämre snittbetyg i smaktestet: 1,3. Panelens kommentarer var inte särskilt förlåtande: Smakar som gammal kofta luktar, ok smak men fruktansvärd eftersmak, kemikalier men efter typ 2 minuter smakar nästan ok, fotsvett, lite frän i smaken, unket, ger en obehaglig sträv känsla i munnen, generisk massproducerad smak, tunt och blaskigt, konstig eftersmak som inte är positiv, smakar konstgjord – ingen god smak!, sticks i munnen och känns kärvt!
Förpackning
Apotekarnes julmust är det fabrikat som erbjuds till försäljning på flest format: från 33cl aluminiumburk till PET-flaskor i olika storlekar och 33cl resp 50cl glasflaska.
Den klassiska 33cl glasflaskan fick näst sämst snittbetyg i grupp B: 2,8 med beskrivningar som: bra flaska, fin etikett, billig bild, trist, klassiskt men trist, varken bu eller bä, bra med liten glasflaska, går bra att hälla ur för den den som inte är så stark i handen.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, humle- och maltarom , färgämne (sockerkulör), syra (citronsyra) samt konserveringsmedel (E211).

Apotekarnes julmust (2010)
Apotekarnes julmust

Apotekarnes julmust understöds av ett massivt marknadsföringsmaskineri och är den utan jämförelse mest populära julmusten (bortsett från vissa lokala avvikelser). Men när det väl kommer till kritan så är detta en synnerligen lågpresterande must. Inget individuellt smakbetyg högre än 2 och sämre doftbetyg än mardrömsmusten Harboe julmust med blå etikett säger det mesta. Solklar kandidat till utmärkelsen Årets mest överskattade julmust.

Slutbetyg: en kapsyl

8 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Hej!
  För att svara på din kommentar så har jag inte druckit så många lightvarianter av julmust. Kanske tre eller fyra olika och har ingen aning om hur många det kan finnas 🙂

 2. Haha så sant 🙂 Jag köper nog fyra fem flaskor julmust varje vecka =) Hur kommer det sig att du bloggar om just julmust?

  Dricker bara julmust light, tycker bäst om apotekarnes 🙂

 3. Apotekarnes är helt klart bäst! Apotekarnes på glasflaska, det är så det ska vara. 🙂 Jag har samma fråga som kommentaren ovan – hur kommer det sig att du bloggar om julmust? Och skriver du om det på somrarna – eller är denna blogg bara en ”jul-blogg”?

 4. Jag brukar ju ge Apotekarnes högsta betyg. Men jag väger också in nostalgifaktorn och Apotekarnes smakar barndomens jular. Ska kanske göra ett blindtest något år för att utesluta nostalgifaktorn. Finns dock max 4-6 sorter där jag bor. Några mil härifrån finns emellertid Zeunerts, vilket jag är tacksam för. Tack för en utmärkt sida!

 5. Jag bara älskar Apotekarnes Julmust, men som någon sa innan mig här, Det har nog lite med nostalgi och kanske nästan att det blivit kultur att köpa Apotekarnes.
  Den stod alltid på julbordet när man var lite i form av en liten glas flaska.

  Hehe men det är min syns på det.

 6. Jag räknar mig själv också som beroende av julmust. Tydliga tecken är ju flertalet prövningar varje år, lagring för förhöjd smak och så vidare.

  Min erfarenhet är att Apotekarnes är väldigt batch-baserat. Alltså att det är olika från omgång till omgång, även inom samma årskull.
  Inte helt otroligt då de gör sådana oerhörda mängder. Sen är det visserligen ingen ursäkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + tretton =