Lidl julmust (2010)

En julmust från Lidl. Eftersom företaget etablerade sig i Sverige 2003 är deras julmust en av de yngsta på marknaden.
Lidl julmust positionerade sig med en del blandade omdömen i bagaget i seedningsgrupp 3.

Tillverkare
Lidl Sverige KB (legotillverkning)
Skum
Inledde testomgången med det fina snittbetyget 3,6 vilket var det näst bästa snittet i kategorin Skum. Panelmedlemmarna skrev: extremt tätt och jämnt, långvarigt, skummar fint, får som en slät fin yta, ser konstgjort ut, konstig smak, mycket och vackert skum som frestar synen.
Doft
Även i denna kategori noterades Lidl julmust för det näst högsta snittbetyget: 2,8 med omdömen som: synnerligen svagt, doftar gott och inbjudande, ger ingen julkänsla, näst intill smaklös och doftlös, ändå ganska ok doft, lagom och inte för söt doft, typisk must-doft.
Smak
Efter att ha kryssat fram i behaglig fart i de två inledande bedömningarna gick Lidl julmust på en ordentlig mina i smaktestet; snittbetyget 2,3 var snubblande nära bottennotering i gruppen. Panelens kommentarer var ganska spridda: tunn och kort, obefintlig eftersmak, smaken är god och inte allt för stark, okänslig, framtidens julmust i pillerform, alldeles för söt, saknar lite jul, lite söt försmak men bra eftersmak.
Panelmedlemmen Andreas stod för dagens mest poetiska beskrivning: man blir bara ledsen, för dig som hatar julen och dina smaklökar.
Förpackning
Säljs på 1,5-liters PET-flaska. Återigen näst sämst snittbetyg: 3,1 med beskrivningar som: tråkig, man får en väldigt varm känsla, inbjudande, svår att hälla ur, ett minus att man behöver två händer för att hälla upp, formen inte snygg men julstämningen på etikett = kanon.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), naturlig humle- och maltarom (från korn), surhetsreglerande medel (citronsyra), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211).

Lidl julmust (2010)
Lidl julmust

Det mest slående med Lidls julmust är hur lik Apotekarnes den är. Identisk (och unik) varningstext: “Varning, överskumning sker vid omskakning”. Dessutom väldigt snarlika såväl till färg och skum som doft och smak. Antingen har man sin legotillverkning hos Carlsberg eller så gav man sina produktutvecklare i uppdrag att kopiera Apotekarnes så mycket det bara går.
Resultatet är hur som helst en must med bra skum, hjälplig förpackning men svag doft och rent usel smak. Ist billig helt enkelt.

Slutbetyg: två kapsyler

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Jag vet att du inte dricker light versionerna officiellt men jag yrkar dig att köpa dig en flaska Lidl Light must, smaktesta den emot exempelvis en Apotekarnes, jag tror du kommer bli överraskad 🙂

  2. Kryddextrakt och aromämnen, vilka är det? Kan de innehålla aspartam eller fenylalaninkälla etc? Eftersom de flesta julmust innehåller aspartam eller nåt liknande sötningsmedel…

  3. Aspartam är ett sötningsmedel ochkan givetvis därför inte vara kryddextrakt (som är just extrakt från riktiga kryddor), inte heller aromämnen (som är smakämnen (smak av humle och malt).
    Hur är det med läsförståelsen egentligen…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fem =