Guttsta Källa gammaldags julmust (2009)

Guttsta Källa gammaldags julmust är en av endast två julmustsorter som säljs utanför Norden. För andra året i rad levererades två containrar med julmust till USA för försäljning via Cost Plus World Market. (Den andra beresta julmusten är Nygårda som säljs på IKEA runt om i världen.)
Källan i Guttsta har använts sedan urminnes tider och omnämns först för sina magiska och läkande egenskaper. Under medeltiden hade källan ett strategiskt läge vid pilgrimsleden mot Nidarosdomen.
Bryggeriverksamheten har anor från 1895 då Lars Andersson började tillverka svagdricka. På sin julmust stoltserar Guttsta Källa AB med ”Farmor Hildas original recept från 1912” där Hilda är Lars Anderssons hustru och tillika farmor till dagens VD Hans Lageson.

Tillverkare
Guttsta Källa AB
Skum
Rikligt ljust gräddigt skum som snabbt övergår i ett mellanljust tätt och långt skum. En krans av halvtätt skum dröjer sig kvar längs glasets kant.
Doft
Fyllig och fruktig.
Färg
Mellanmörk.
Smak
Fyllig med fin balans mellan kryddor och fruktighet. Elegant och mjuk. En mycket snäll och något söt eftersmak av humle.
Förpackning
Tappas på 0,5- och 1,5-liters PET-flaskor.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat källvatten, socker, sockerkulör, naturlig humlearom och maltarom från korn, syra (citronsyra), kryddextrakt, naturidentiska aromämnen, konserveringsmedel E211.

Guttsta Källa gammaldags julmust (2009)

Mycket vackert skum. Smakrik med bra jämvikt mellan sötma, kryddor och beska. Ett litet minus att julmusten inte erbjuds på glasflaska.
Slutbetyg: fyra kapsyler

8 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Och jag som trodde jag skulle få vänta otåligt tills nästa december för mer! Guttsta är kanske den mesta lätt hittade(i Uppland i allafall) och normal prissatt must jag har hittat. Det var nytt för mig att flera gör Trocadero (du skrev om det i en tidigare inlägg). Jag har trott det var något som bara Guttsta gör. Det är en läsk jag tycker mycket om som påminner en del om Creme Soda från USA som jag älskade när jag växte upp.

  Ska håller ögonen öppna för Trocadero från andra tillverkare så att jag kan samla på några och prova de mot varandra.

 2. På tal om läsk. Har du någonsin druckit Kinnie från Malta. Det fanns på Systemet för några år sedan men verka ha försvunnit. Mycket bittert och jättegod i min mening. Man jag älskade även Moxie när jag växte upp i USA och den hatas av 99 av hundra som provar den. Det är kanske därifrån jag har fått smak för bitterhet som gör att jag uppskattar must med Angostura.

 3. Det är tydligen bryggeriet Saturnus AB i Malmö som är kompositören bakom Trocadero. Man lanserade drycken 1953, samma år som man också började sälja Cuba Cola (för övrigt den första cola-drycken att säljas i Sverige eftersom den introducerades några månader före Coca-Cola).

  Idag har Saturnus ingen egen tillverkning av läsk men säljer essenser till godkända bryggerier, enligt Wikipedia följande:

  # Carlsberg
  # Spendrups
  # Zeunerts/Kopparbergs Bryggeri
  # Vasa bryggeri
  # Guttsta Källa
  # Mora bryggeri
  # Avesta bryggeri (nedlagt)
  # Nyckelbryggerier
  # Netto

  Där har du lite att leta efter! (Kan inte verifiera att samtliga dessa företag verkligen producerar Trocadero…)

 4. Charmen med relativt små bryggerier är att de kan lägga mycket kärlek på sina produkter. En nackdel är samtidigt att de har en begränsad utbredning. Guttsta Källa är helt omöjlig att hitta i västra Sverige. Jag firade ju jul i Sörmland och hann med en sväng till Stockholm i mellandagarna; jag hade fått reda på att både Guttsta och Ölands gårdsbryggeri skulle finnas på NK (tack Stefan Lännbrink!!) men de var slut när jag var där. Men som av en slump så hittade jag Guttsta på en liten ICA i Vällingby när jag skulle köpa något att dricka till den traditionella nyårsdags-pizzan. Köpte även deras sockerdricka och en krusbärsdricka som skall avnjutas vid lämpligt tillfälle.

 5. HIttade i alla fall två Trocodero. Spendrups och Guttska. Guttska var klart bättre. Spendrups had använt sig av socken plus glukos/fruktos, ett besparingsknep som jag oftast märka och tycker inte alls om. Jag vill inte ha majs in min läsk. Guttska 100% socker och mycket renare friskare smaker. Ska hålla ögat öppet för fler tillverkare.

 6. Det skulle vara bra om Guttska (samt alla andra) kunde slippa E211 (natriumbensoat) från de här julmust. CocaCola gjorde det år 2008.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + nio =