Harboe julmust, blå etikett (2009)Den minutiöse läsaren har vid det här laget noterat att jag inte recenserat en enda julmust med Light-beteckning. Ni som försöker undvika onödigt socker får ha överseende, men light-läsk är en onaturlig styggelse och så motbjudande för alla sinnen att den inte hör hemma på någon blogg med självaktning.
Harboe säljer två olika sorters julmust på den svenska marknaden; en sötad med socker och tappad på flaska med röd etikett, och en sötad med aspartam/sackarin och tappad på flaska med blå etikett. Den senare är, trots sitt innehåll av sötningsmedel, inte uppmärkt som light-variant. Detta har vållat viss huvudbry hos undertecknad, men efter långt och omsorgsfullt övervägande blev det bestämt att även denna julmust skall utvärderas. Gör man anspråk på att vara en fullvärdig julmust så skall man nagelfaras utifrån samma kriterier som övriga sorter i detta segment.

Tillverkare
Harboes Bryggeri
Skum
Halvmörkt, långt och tätt som övergår i semiluftigt.
Doft

Aromatisk och fruktig om än med en skör parfymerad ansats.
Färg
Mellanmörk.
Smak
Ganska tunt och torrt med svaga associationer till fruktgodis. Halvlång och len eftersmak där sötningsmedel lyser igenom.
Förpackning
Något udda men direkt ful och ocharmig 1,5-liters PET-flaska.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, färg (sockerkulör E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra), kryddextrakt, aromämnen, sötningsmedel (aspartam, sackarin), konserveringsmedel (E211).

Harboe julmust, blå etikett (2009)

Marginellt mer smak än sin sockrade tvilling, men smaken känns betydligt mer konstgjord. Jämfört med andra fabrikat är detta dock en tämligen vattnig julmust med försvinnande små spår av must, humle och malt.
Slutbetyg: en och en halv kapsyler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − tio =