Smaken är som baken

Den 31 oktober 2009 var Sveriges befolkningsmängd 9 331 523 personer enligt SCB. Förmodligen fanns det även 9 331 523 olika topplistor över vilka julmustsorter som är godast (eller inte fullt så goda).
När jag började skriva den här bloggen så var det främst för att på ett systematiskt sätt kartlägga min egen väg genom det snåriga utbudet av julmust. För det är verkligen snårigt, divergent och spretigt.
Min högst personliga uppfattning är att en julmust skall vara fyllig och intensiv i smaken men samtidigt mjuk och balanserad. Skummet skall inte vara alltför kortvarigt men gärna krämigt och inbjudande. All julmust är mer eller mindre mörk till färgen, men ju mörkare desto bättre.
Men som sagt, min preferens är en av drygt 9 miljoner. Andra som dricker (eller inte dricker) julmust värdesätter kanske helt andra egenskaper eller upplever samma egenskaper något annorlunda.

T ex så har Göteborgs-Posten torsdagen den 17 december 2009 testat 8 olika varianter av julmust. Ensam i topp med betyg 5/5 var Nygårda och i botten återfanns Harboe med 1/5 och Nygårda fatlagrad med 0/5.

SVT:s Plus har tagit hjälp av Restauranghögskolan vid Umeå universitet för att testa 6 olika sorters julmust. Zeunerts gick vinnande ur denna holmgång där Eldorado och framför allt ICA fick bottenbetyg medan Apotekarnes och Nygårda hamnade i ingenmansland.

Även Icakuriren har jämfört ett par olika mustsorter. Här fick Guttsta Källa toppbetyg samtidigt som Apotekarnes och återigen ICA får sämsta möjliga omdöme.

Tasteline litar hårt till 12-åriga Vincents vitsord när man testar must. Här är det Lidl och Eldorado som tronar högst upp i resultatlistan medan Zeunerts tillsammans med en rad light-varianter återfinns på undre halvan. Detta test publiceras även på SvD.

Vad kan man dra för slutsatser av allt det här? Jag tror följande: Ut och testa! Det är bara du som kan hitta din egen favorit! Giganter som Apotekarnes och i viss mån Nygårda har sin exponering och marknadsföring att tacka för mycket av sin popularitet, inte nödvändigtvis sina kvaliteter som julmust.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Vincent verkar väldigt insatt. Han säger att Lidls LIGHT must har ”Klassisk julmustsmak”. Och rätt är han, de flesta mustar från stora leverantörer smaka skit!

    Lysande med en test av olika ”julmust tester” och så sant att alla ha olika smak. Men vissa har väl bättre smak än andra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 2 =