Pimp My Julmust

Har du köpt på dig lite väl mycket av en julmust som smakar lite väl lite? Det kan finnas en väg ur ditt trångmål.
Nu är jag den första att ställa mig skeptisk till att mixtra med julmust; jag är något av en julmust-puritan. Men å andra sidan: prövar man inte nya saker så vet man inte vad man eventuellt missar.

Angostura aromatic bitters
Angostura aromatic bitters är en koncentrerad smaksättare från Trinidad och Tobago. Receptet omges av samma mystik och hemlighetsmakeri som kringgärdar AB Roberts mustextrakt och båda recepten börjar få respektingivande gamla anor (för att vara något så modernt som massproducerade smakextrakt). Angostura aromatic bitters började säljas redan 1824 och utvecklades ursprungligen som en maglugnande medicin av Johann Siegert, läkare i Simón Bolivárs revolutionsarméer.
Förutom att vara en smakförstärkare så ger den tydligen upphov till helt omöjliga fläckar och bör därför hanteras av någon som är relativt stadig på handen.

Tillverkare
Angostura Limited
Doft
Koncentrerat kryddigt. Apelsin och torkade örter. Svaga associationer till hostmedicin.
Färg
Rödbrun.
Smak
Mycket tydlig men samtidigt mjuk bitterhet. Inslag av typiska julkryddor som nejlika, kanel och pomerans. (Testad utspädd i vatten!)
Förpackning
Tappas på udda glasflaskor om 100ml, 200ml resp 473ml. Har en lika
fantastisk som överdimensionerad etikett! 200ml-flaskan säljs på Systembolaget för 149kr.
Ingredienser (enligt etiketten)
Water, alcohol, spices, naural aromas, sugar, colorant: Caramel E150a.

Angostura aromatic bitters

Detta är en smaksättare som bidrar med en bitterhet som inte riktigt går att känna igen i vanlig julmust; men den kan fungera bra om man behöver en motvikt till allt salt och sött på julbordet. Den ger samtidigt en väldigt julig touch, om man nu har behov av att krydda sin julmust. Framförallt känns det som att den skulle fungera som den är tänkt att användas från första början: till att lugna överarbetade magar (och ge matsmältningen en hjälpande hand i mellandagarna).
Angostura aromatic bitters har visserligen en alkoholhalt på 44,7% men säg för enkelhetens skull att vi blandar en tesked i en halv liter julmust (vilket ger kopiöst mycket smak); då blir den totala alkoholhalten i blandningen knappt 0,45% vilket faktiskt ligger under Systembolagets gräns för alkoholfritt (0,50%).
Tack Alsike Mat och Vin för tipset!

Fotnot angående ICA
För övrigt så har jag haft stora samvetskval de senaste dagarna efter det att jag sågade ICAs egna julmust. Kanske mest för min egen skull så vill jag bara konstatera att det är skillnad på ICA och ICA julmust. Jag gillar verkligen ICA. Det är utan tvekan den butikskedja som har det bredaste utbudet av julmust. Extra varm om hjärtat blir man när man hittar små guldkorn som ICA Supermarket Åkered som förutom ett brett utbud rent allmänt även har Mora must.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Calatan, tack för underbar läsning om Angostura. Jätteroligt att höra allt historik runt den. Och visst är etiketten häftigt, särskilt efter man har haft flaskan i 5 år (den är dryg) när den bli lite nedstänkt och tillrufsat. Och din beskrivning är helt korrekt i min åsikt. Angostura gör mest för blaskiga eller för söta julmustar som annars passar inte alls som måltidsdryck (jag är mycket för hur drycken passar till maten).

    Nu när du har en flaska kan du även prova en stänk eller två i ett glas Sprite (som är också rätt blaskig och sött) med lite färsk pressad lime juice.

    God jul på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 5 =