Grebbestad julmust (2009)I norra Bohuslän ligger en liten tätort med knappt 2000 invånare. Sin storlek till trots är Grebbestad navet i Sveriges skaldjursnäring; här landas merparten av den svenska ostronskörden och hummerfångsten samt en stor andel havskräftor och räkor. Dessutom stoltserar man med ett mikrobryggeri mitt i centrum (läs: den 200 meter långa bryggan). Bryggeriets flaggskepp är Lunator Dubbelbock som endast bryggs under årets första fullmåne, men man fick också den stora äran att brygga vinnaren av svenska mästarskapet i hembryggd öl 2008: Hökhålts sommarale. Som alla bryggerier med självaktning producerar man givetvis även sin egen julmust.

Tillverkare
Grebbestad Bryggeri
Skum
Ganska tätt och mellankort som övergår i luftigt.
Doft
Mediumfyllig och balanserad, nästan lite blommig.
Färg
Relativt ljus.
Smak
Len och sansad. Avrundad halvkort eftersmak.
Förpackning
Saluförs endast i respektabel glasflaska á 50cl.

Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150c, syror E330, E331, konserveringsmedel E211 samt aromämne.

Grebbestad julmust (2009)

En harmonisk och trygg julmust; inga överraskningar eller snabba rörelser här inte. Behöver du en allround-must så är detta ett bra köp; vill du ha det lilla extra så bevaka denna blogg ytterligare några dagar.
Slutbetyg: tre och en halv kapsyler

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Jag vill ha. Jag vill ha. Glasflaskan regerar. Såg att du tyckte inte om Harboe. Hade hört bra om det på annat hål men nu känns det som om jag kan hoppa över letande efter den och koncentrera mig på att hitta Grebbestad. Se fram emot flera recentioner från dig och förhoppningsvisst en med 5 kapsyler. Och inte för långt före jul så att man inte hinna hitta den. (jag gissar att den som kan få 5 kapsyler inte är från någon stor bryggare). Till sist en tips. Köp en flaska Angostura Bitters från systemet för att kryddda din must med. Ett par droppar per glas räcker för att lifta en 2 kapsyler must mot 3 1/2 till 4 kapsyler! SKÅL.

  2. Tack för tipset!
    Jag kan inte svära på att endast små bryggare når upp till många kapsyler. Det kommer att bli några helt nya bekantskaper för mig de kommande dagarna (jag har visserligen varit bra på att pröva nya mustsorter genom åren, men i år är första gången jag bestämt mig för att gå all in). Det kommer förhoppningsvis bli drygt ett 20-tal inlägg under december.

  3. Jag tyckte att årets grebbestad-julmust var en stor besvikelse! Väldigt blaskig och svag i smaken. Hade ett litet test för nån vecka sen mellan grebbestad julmust (2010), grebbestad påskmust (2010) samt nygårda julmust (2010), alla väl kylda.
    Grebbestad påskmust stod som segrare till slut, med nygårda som god tvåa, och grebbestad julmust på sista plats.
    Så Grebbestads julmust kommer jag inte köpa i år tyvärr, får bli att köpa mer Grebbestads påskmust och lagra till nästa jul snarare i så fall!

  4. Oscar, jag tror att dina observationer är helt riktiga. När jag provade Grebbestad påskmust i våras så tog den sig till final mot Mora must och jag fick nästan dåligt samvete för att jag ”bara” gav Grebbestad julmust 3½ kapsyl 2009. Men årets julmust från Grebbestad Bryggeri imponerar inte heller. En av mina slutsatser när jag lät jämföra jul- och påskmust från olika tillverkare (se http://addictedtojulmust.se/2010/04/den-eviga-fragan-ar-julmust-och-paskmust-samma-sak/ ) var att Grebbestad julmust och Grebbestad påskmust inte är bryggda enligt samma recept; påskmusten verkar ju onekligen vara den som är bäst av de två.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva − 10 =