Apotekarnes julmust (2009)

Under hela min uppväxt fanns det egentligen bara två sorters julmust: Spendrups och Apotekarnes. Dessa var ungefär jämnstarka i popularitet och var tillsammans fullständigt marknadsdominerande. Detta status quo höll i sig fram till för ett par år sedan då någon på Spendrups kläckte idén att helt plötsligt börja ge ut all läsk och must under namnet Nygårda. Förvirringen i konsumentled blev total och Apotekarnes, som samtidigt suttit still i båten, seglade upp i ensam ledning vad gäller popularitet.

Jag vet inte om Spendrups självmant kastat in handduken eller skjutit sig själva i foten, men det är uppenbart att Apotekarnes numera i ensamt majestät betraktas som den klassiska julmusten med stort k.
Finns att köpa i var och varannan affär. Svår att inte hitta kring jul.

Tillverkare
Carlsberg Sverige AB
Skum
Skummar rikligt med ett tämligen ljust, tätt
och synnerligen varaktigt skum (Apotekarnes är den enda julmust som, mig veterligen, på etiketten varnar för överskumning vid omskakning).
Doft
Svagt syntetisk och parfymerad (i ordets negativa bemärkelse).
Färg
Förhållandevis ljus för att vara en mörkbrun dryck.
Smak
På gränsen till blaskig. Halvlång eftersmak av sötningsmedel, vilket känns som en extraordinär bedrift eftersom musten enligt ingrediensförteckningen inte innehåller något dylikt.
Förpackning
Säljs i många olika förpackningar, från 33cl aluminiumburk till PET-flaskor i olika storlekar och 33cl resp 50cl glasflaska.
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, humle- och maltarom , färgämne (sockerkulör), syra (citronsyra) samt konserveringsmedel (E211).

Apotekarnes julmust (2009)

Bryggeriet har den goda smaken att erbjuda sin julmust på proper glasflaska till den breda allmänheten. Detta räcker dock inte långt för att rädda en must som i grund och botten är tunn och nästan lite oljig i smaken.
Slutbetyg: två kapsyler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × tre =