Litet ingrediens-lexikon

Aspartam
Sötningsmedel som används istället för socker. Betecknas med E-nummer E951.

Aromämnen
Koncentrat av ämnen med bestämda smakegenskaper. De är mycket smak/aromstarka och används i små mängder. Aromämnen delas in i fyra kategorier: naturliga (extraheras direkt ur bär eller frukt), naturidentiska (framställs på kemisk väg men är identiskt lika naturliga ämnen), syntetiska eller konstgjorda (framställda på kemisk väg utan likhet i naturen) samt rökaromer.

Citronsyra
En karboxylsyra [C6H8O7] som kan utvinnas ur omogna citroner men främst tillverkas genom att en speciell mögelsvamp får växa i socker/saltblandning med god lufttillförsel. Används som surhetsreglerande tillsats i livsmedel, smakar syrligt och sänker pH-värdet vilket bland annat hindrar bakterietillväxt. Betecknas med E-nummer E330 och tillhör gruppen antioxidationsmedel.

Enbär
Bär från träd eller buskar av ensläktet (Juniperus). Karaktäristisk smak, användes ofta till att krydda öl innan humle blev vedertaget.

Glukos-fruktossirap
En trögflytande sockerlösning som framställs ut stärkelserika råvaror, främst majs och vete. Glukos-fruktossirap innehåller i normalfallet en större andel glukos än vanligt socker (se nedan) vilket kan ha en mer negativ inverkan vad gäller blodsocker, fetma och hjärtinfarkt.

Humle
Humulus lupulus, flerårig ört i familjen hampväxter. Honblommorna används till att ge drycker (främst öl) såväl beska som arom. Humlens syra har en svagt antibiotisk effekt och anses även vara rogivande, stimulerande för mag- och tarmsystemet samt kramplösande.

Kaliumsorbat (konserveringsmedel)
Salt som finns naturligt i många frukter och bär men kan framställas syntetiskt. Används som tillsats i livsmedel för att motverka till exempel jäst- och mögelsvampar. Betecknas med E-nummer E202.

Kolsyrat vatten
Koldioxid löst i vatten, uppkommer då socker jäser i syrefattig miljö men tillsätts förmodligen i de flesta fall som koldioxid i gasform löst direkt i vatten.

Kryddextrakt
Koncentrat av eller avkok på olika kryddor. Förmodligen kan AB Roberts beryktade must-extrakt sorteras in under denna beteckning.

Källvatten
Grundvatten som förpackas vid vattentäkten.

Malt
Säd som fuktats med vatten och börjat gro, vilket innebär att stärkelsen omvandlas till maltsocker. Den rostade malten ger mörk färg och karamelliserad smak.

Natriumbensoat (konserveringsmedel)
Salt som finns naturligt i vissa bär men kan framställas syntetiskt. Används som tillsats i livsmedel för att motverka till exempel jäst- och mögelsvampar. Betecknas med E-nummer E211.

Natriumcitrater
Salt av citronsyra (se ovan). Används som surhetsreglerande medel och för att motverka missfärgning och härskning. Betecknas med E-nummer E331 och tillhör gruppen antioxidationsmedel.

Sackarin
Sötningsmedel som används istället för socker. Betecknas med E-nummer E954.

Socker
Samlingsnamn för en viss typ av kolhydrater; vanligast som ingrediens i drycker är sackaros som utvinns från sockerrör eller sockerbetor (sackaros [C12H22O11] är en disackarid som i sin tur består av två monosackarider: glukos/druvsocker och fruktos/fruktsocker).

Sockerkulör (färgämne)
Livsmedelsfärg med bränd eller bitter smak som framställs genom karamellisering av socker. Betecknas med E-nummer E150a, E150b, E150c och E150d.

För mer om livsmedel och dess innehåll i allmänhet, se Livsmedelsverket.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Hej!
    Vilken fantastisk sida ?
    Du verkar ha stenkoll på detta, själv är jag julmust älskare av rang!
    Jag tänkte dock höra, har du nåt bra recept julmust så man kan göra själv?
    Finns det nån bok man kan följa eller så?

    Tack oavsett!
    Vänliga hälsningar.
    John

    1. Hej John! Och tack!
      Jag har aldrig gjort egen julmust och så vitt jag vet finns det inget recept att följa. Själva julmustsmaken är ju en hemlig essens som tillverkas och säljs av AB Roberts. Men många enbärsdrycker smakar bra nära julmust så vill man testa att göra egen must är nog mitt bästa tips: fläska på med mycket enbär i kryddningen.
      Lycka till och dela gärna med dig av erfarenheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 16 =