Nygårda ekfatslagrad julmust (2010)

3 kapsyler @ Addicted to Julmust

Inför julen 2008 experimenterande Spendrups med att smaksätta julmust med julkryddor, julkola och julnougat (Gud förbjude!). Inför julen 2009 ändrade man inriktning och satsade på lagring på ekfat. Denna framstöt mot premiumsegmentet gav mersmak och Spendrups ekfatslagrade julmust återkom i år med oförändrad ingrediensförteckning.

Tillverkare
Spendrups Bryggeri AB
Skum
Spendrups ekfatslagrade julmust inledde 2010 års julmustprovning starkt och var snubblande nära att bli bäst i Grupp E när det gäller skummet: robusta snittbetyget 3,8. Panelmedlemmarna skrev: riktigt tätt finporigt skum, brunt, mediumtjockt, tätt på gränsen till gräddigt skum.
Doft
Efter den imponerande inledningen gick Spendrups ekfatslagrade julmust in i väggen redan i nästa gren; snittbetyg 2,4 med omdömen som: luktar rökt skinka eller korv, rökig doft, enrisrökt, luktar lite kossa men blir sedan kemisk i doften, bränd ved.
Smak
I smaktestet hade Spendrups ekfatslagrade julmust det fortsatt kämpigt: snittbetyg 2,7. Panelen skrev: fatlagrad vaniljton, känner fortfarande rökt skinka, vuxen ganska god smak, vuxen smak, mycket enbär, fatlagrad vaniljton, rökig fast på ett intressant sätt, inget man dricker mycket av men kul som ”snackis” på julbordet, tät smak i början – avtar snabbt, inslag av rökt skinka, rökig och klibbig eftersmak.
Förpackning
Lagom till sista kategorin hade Spendrups ekfatslagrade julmust fått upp ångan igen och avslutade med det överlägset bästa förpackningsbetyget i Grupp E; finfina 3,9 med beskrivningar som: 33 cl glasflaska med kurvor, ölinspirerad etikett, julig utan att gå till överdrift, fint med brun glasflaska, extremt traditionell etikett, fin och inger klass (smakar inte nått med klass tyvärr).
Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (sockerkulör), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211).

Nygårda ekfatlagrad julmust
Nygårda ekfatlagrad julmust

Spendrups ekfatslagrade julmust har höga snittbetyg i kategorierna Skum och Förpackning men relativt låga snittbetyg i kategorierna Doft och Smak. Sammantaget räcker inte omdömet till för att ta sig vidare från Grupp E, men Spendrups ekfatslagrade julmust har det hittills högsta snittbetyget bland de julmustsorter som slås ut redan i gruppspelet.

Slutbetyg: tre kapsyler

7 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. En av mina favoriter, jag uppskattar den vuxna smaken i denna drickan framför den sötsliskiga på många andra, exempelvis dussinmusten Apotekarnes. Synd att den inte gick vidare men jag är inte direkt förvånad, den är väldigt speciell och faller inte många i smaken.

 2. Smakar inte årets ekfatslagrade must mindre ekfat än förra årets? Har för mig att den hade lite mer speciell smak förra året

 3. Satt för inte alls så länge sen och nördade in mig i julmust, mycket god dricka må jag säga! Enda gången om året jag dricker ”sockerdricka” är julen. Och tanken slog mig att det fanns en massa olika sorter att välja bland, vilket gjorde mig mycket stressad att hinna testa alla och hitta min favorit i bruset. Älskar annars att jämföra allt möjligt så tanken slog mig att kolla upp så många julmustsorter som möjligt för att få ett slags hum om ett typ ”top 5 eller top 10” . Några googlingar och det kändes som om 90% av alla underkastar sig Apotekarnes. Men jag har aldrig riktigt förstått vad som är så speciellt med den, definitivt inte att den var så pass populär som den faktiskt är. Varför har just den kunnat bli så klassisk egentligen? Så jag tänkte då att folk bara gillar den för att man ”alltid har gjort så”. Sen började jag istället kolla efter lite mer ”erfarna” åsikter och då var den helt plötsligt inte alls lika populär längre. Sorter som däremot istället förutspråkades var varianter så som ”Wasa” ”Mora” ”Gottsta” ”Nyckelbryggeriers” ”Zeneurts” osv. Jag fick en slags bild i skallen om att jag var på rätt väg i mitt julmustsökande. Men kände då att det även kan finnas ännu bättre sorter som är mer ovanliga, så sökte frebrilt efter olika tester där dom jämförde dessa. Men fann inga…

  Tills jag hittade hit!!

  Grymt bra sida, underbar läsning, precis det jag föreställde mig, ett seriöst test som inkluderar så många sorter som möjligt! Och jag kommer med spänning att följa det här, för nu behöver jag inte lägga ner lika mycket arbete själv. Saknar dock recenssioner på Guttsta och Zeneurts. Men jag antar att ni tar med dessa i kommande omgångar?

  Jag litar blindt på att min tilltänkta favorit som jag ännu inte hittat kommer uppenbaras för mig inom kort, och främst då kanske tack vare denna underbara sida! Säger inte att den ultimata sanningen finns här, snarare det ultimata urvalet vilket i förlängningen kommer ge mig möjligheten att för min del utse min alldeles egna personliga favorit. Har t.ex. redan kunnat konstatera att Aportekarnes inte alls är speciellt speciell. Gick tidigare ut på stan och sökte efter några sorter att jämföra med, hittade Apotekarnes, Nygårda samt Nyckelbryggeriers.
  Nyckelbryggeriers är den bästa jag för tillfället druckit och dricker (just nu) medan dom andra flaskorna står helt fulla i kylen. Min tanke är att fortsättningsvis bara köpa toprate-ade julmustar (från den här sidan) för att sedan ställa dom toe-to-toe mot varann och att i slutändan kunna kora mästaren. mustarna jag kommer att testa är fölande:

  Alla tiders julmust – 3,3 poäng i smak från er
  Herrljunga 3,44 – p
  Mora 3,9 – p
  Hammars 4 – p
  Wasa 3,75 – p
  Nyckelbryggeriers 3,4 – p
  Zeneurts ? – p
  Gottsta ? – p

  Och skulle det dyka upp fler för mig okända högpoängare från addictedtojulmust så kommer jag självklart även ta med dessa i min undersökning.

  Så ett stort tack till att någon frivilligt tagit på sig det här stora men ack så viktiga monsterarbetet. Så Skynda på nu! Julen närmar sig med stormsteg och snart får man börja vänta till nästa års upplaga av julmust.

  Avslutningsvis så vill jag bara önska God jul och god julmust!

  Mvh Herrman

 4. Hej jag har två frågor, den första var den som visade mig vägen till din fantastiska blogg. Jag fann dock inget svar bland posterna så jag skriver här i stället. Finns det någon must som säljs året runt som inte är bunden till årstiderna, t ex den där enbärsdrickan från Mora som du recenserade tidigare? Jag har för lite utrymme för att hamstra under julen och påsken.

  Sen skulle jag tycka att det vore intressant att se dig skriva om andra bittra läskedrycker. T ex så bjöd mig en italiensk vän på en fantastisk skummande och svart läsk som heter chin8 (chinotto) neri, när jag var där på besök tidigare i sommar och jag gissar att det måste finnas fler ekvivalenter till vår must någonstans där ute i världen.

  Tack för en intressant blogg!

 5. Bäste Karl,
  När det gäller must som inte är bunden till årstiderna så finns det två sorter som kanske kan sorteras in under denna kategori: SodaStream must och Enbärsmust från Svenskt Mathantverk. Den förra är ju ett koncentrat som man kan köpa året runt och blanda till själv och den senare säljs aldrig som jul- eller påskmust utan helt enkelt som enbärsmust – väl värd att prova!
  Tack för tipset ang mustliknande drycker runt om i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 5 =